Pricepută într-ale bucătăriei, Mihaela Trăpăduș din Orșova, județul Mehedinți, reușește să își bucure familia și prietenii prin diversitatea preparatelor pe care le pregătește…cu poftă de viață și dorința de a fi între cele mai gustoase.
Chiar dacă ne-ar fi imposibil să testăm bunătățile pregătite de Miha, așa cum îi spun prietenii, pentru că Oltenia-i mare și drumu-i lung până la Dunăre, aceasta s-a gândit să împărtășească rețetele sale cu noi.
Trebuie să urmezi etapele, să respecți anumite cantități și, dacă simți că preparatul mai vrea un „acel ceva” în plus, o poți face…ne spune Miha. Cu mare băgare de seamă și hotărât să obții o mâncare bună.
Pofta de sarmale a familiei a fost rezolvată, marți, cu o rețetă adaptată la perioada Postului Paștelui…așadar,
SARMALE DE POST
De ce avem nevoie?
2 cepe, un morcov, un păstârnac, o felie rădăcină de țelină, o conservă de ciuperci, o cană de orez, 150 grame de soia granule, o cutie sos de roșii, o legătură de pătrunjel, o legătură de marar, sare și piper după gust.
Cum preparăm?
Călim ceapa, iar când aceasta devine aurie, punem la călit morcovul, păstârnacul și țelina. Le lăsăm aproximativ 5 minute, cu capacul pus, până devin moi. Adăugăm și orezul și lăsăm, aproximativ un minut, totul la călit.
Luăm oala de pe foc și facem amestecul cu soia, ciuperci și mirodenii, adăugăm și o ceașcă din sosul de roșii în compoziție, omogenizăm și împăturim sarmalele, aproximativ 20 de bucăți, din aceste cantități.
Tocăm varza, așezăm pe fundul vasului și aranjăm sarmalele în oală, iar deasupra mai punem un rând de varză, cât să acoperim totul. La final, completăm cu sosul de roșii care a rămas și cu apă.
Dăm vasul la cuptor, pentru aproximativ două ore jumătate, sau pe aragaz la foc mic.
SFAT: Dacă fierbem pe ochiul aragazului, punem o farfurie deasupra lor, să nu se ridice și să nu se spargă, în timpul fierberii.
POFTĂ BUNĂ!