Prima intervenție de ablație cu radiofrecvență din zona Olteniei, în cazul unui pacient cu trei metastaze hepatice, a fost realizată la Centrul de Oncologie și Radioterapie Sfântul Nectarie din Craiova.
Potrivit reprezentanților unității medicale, intervenția fost realizată de către medicul Daniela Tăbăcelia. Procedura a durat două ore, folosindu-se anestezia generală.
Ablația cu radiofrecvență (RFA) este o terapie pentru carcinomul hepatocelular (HCC) si metastazele hepatice atunci cand rezecția hepatică nu poate fi efectuată.
Are avantajul de a fi o procedură minim invazivă cu complicații reduse, folosită în tratamentul leziunilor tumorale focale, spun reprezentanții Centrului de Oncologie Sfântul Nectarie din Craiova.
Ablația prin radiofrecvență presupune folosirea unor curenți ce creeaza căldură, care distruge celulele canceroase.
Faptul că țesutul sănătos poate rezista la căldură mai bine decât celulele canceroase permite distrugerea tumorii, reducând daunele asupra țesuturilor sănătoase. În general, numai o margine foarte subțire de țesut normal din jurul tumorii este afectată în timpul ablației prin radiofrecvență.
Ablația prin radiofrecvență este cea mai frecventă procedură de ablație tumorală efectuată. Este utilizată atunci când se consideră că intervenția chirurgicală este prea riscantă (din cauza stării fizice a pacientului, a localizării și numărului tumorilor) sau pentru paliație (imbunătățirea calității vieții sau a duratei vieții, dar nu distrugerea completă a tumorii).
Această procedură poate fi cel mai bun tratament datorită faptului că este mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală.