Au calculat, au corectat acolo unde au greșit, și-au dat timp să învețe lucruri noi, s-au bucurat de informații și sfaturi oferite cu răbdare și responsabilitate. Este vorba despre pacientele Centrului de Oncologie și Radioterapie Sfântul Nectarie Craiova care, printr-o acțiune derulată de Asociația Med San, alături de Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul clinicii, și de Ana Savovici, colaborator al Asociației, au participat la primul lor atelier de mandale. Astfel, spun aceste minunate femei, au marcat începutul primăverii așa cum se cuvine…dedicându-și timp și stabilindu-și priorități.      

În prima parte a atelierului, organizat sâmbătă, au fost prezentate informațiile de bază necesare pentru a realiza o mandală.

Caldă, calmă, cu o răbdare fantastică, Ana Savovici a reușit să pună mințile pe pauză, cum tocmai ea o spune, și să ofere participantelor posibilitatea de a rezona cu interiorul.

„Sunt convinsă că această întâlnire vă va fi de ajutor. Eu am descoperit mandalele atunci când am vrut să-mi pun mintea pe pauză…O să învățăm să facem propria mandală în funcție de data nașterii, de nume, prenume sau cu un cuvânt cu care rezonăm: armonie, iubire, pace, vindecare. Păstrând aceleași linii și aceleași puncte, în realizarea unei mandale, vom observa că aceasta se va cristaliza. Când se cristalizează, când liniile curg din una în alta, când culorile curg și ele, atunci în interiorul nostru…se întâmplă lucruri și iau naștere sentimente: echilibru, pace, liniște sau chiar dorințe de a face ceva…altceva poate”, a spus Ana.     

Potrivit Ramonei Schenker, atelierul de mandale face parte din programele destinate creșterii calității vieții pacienților oncologici ai Centrului Sfântul Nectarie Craiova.

„Atelierul de mandale organizat cu ocazia zilei de 8 martie…este despre descoperirea de sine. Aceasta face parte din programele destinate creșterii calității vieții pacienților oncologici din clinica noastră.

Art-terapia, terapia de grup, socializarea, dezvoltarea capacitatilor cognitive, terapia ocupationala, toate se subscriu acestui atelier. Conform terapeutei prin artă și consilieră pentru vindecarea mentală, Susanne F. Fincher, reintroducerea mandalei în gândirea occidentală se datorează lui Carl Gustav Jung, psihanalist elvețian.

Jung era convins că pictarea mandalelor personale îl face pe individ să acționeze integral asupra personalității. El mai afirma că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de reverență față de viață. Când privim o mandala, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniște și pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un țel constructiv”, a menționat Ramona Schenker, psiho-oncolog în cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie Sfântul Nectarie Craiova.  

Gazde extraordinare, parte la rândul lor în această familie, soții Vancea, care așa cum am mai spus pregătesc, în Brasserie 109, cea mai bună cafea și cele mai gustoase feluri de mâncare(off…și un desert!!!), le-au răsfățat pe doamne și cu ocazia acestui eveniment.

La rândul lor, participantele la atelierul de mandale au petrecut timp de calitate, au schimbat opinii și au învățat lucruri noi.

Mesajele lor…spun totul despre ce a fost sâmbătă. Evident că au început primăvara frumos și…cu mintea pe pauză, conturându-și povestea într-un ton optimist.  

„Și ne mai <<cultivăm>> puțin, mai socotim, mai învățăm câte ceva despre noi, ne mai <<etalăm>>” imaginația și ce este cel mai important, ne mai distrăm împreună. Mulțumesc Ramo, mulțumesc Ana și…mulțumesc soților Vancea pentru tratație!”, este mesajul uneia dintre cele mai optimiste paciente a Centrului.

„Am avut o zi magica! Am inceput cu un minunat capucino însoțit de discuții si râsete! Gata cu incalzirea! Ana ne a vorbit despre ce aveam sa facem in acea zi!  Mandala! O reprezentare grafică ce ne va ajuta psihologic sa ajungem la ce ne dorim fiecare: Vindecare! Procesul realizării mandalei pentru mine a fost tare fain! Calcule, trasare de puncte, linii după imaginația avuta la momentul acela!  Cu liniște, râsete, toate emoțiile existente in fiecare, adunate si expuse la realizarea mandalelor a rezultat o zi minunata! Până și Soarele a ieșit sa se minuneze de noi! Mulțumesc, Ramona si Ana!  Mulțumesc, Mari si Robert pentru bunătăți! Mulțumesc Clinicii pentru sprijinul acordat noua pacienților”, transmite o altă pacientă a clinicii.  

„Multumim din suflet pentru tot! Ramona, Ana sunteti o raza de lumina pentru noi si aceste evenimente creeaza dependenta.  Comunitatea pe care ati creat-o aici este extraordinara si ma bucur mult sa pot face parte din ea. Multumesc, Doamnelor!!!”, este un alt mesaj.

„Mulțumesc, Ramona și Ana…sunteți minunate. Prima participare a mea la evenimentele inițiate de Ramona, a fost minunată atmosfera, dar…eu nu cunoșteam prea bine gașca minunată de fete minunate cu care am pornit la drum. Acum vin de drag la așa evenimente, mi-a părut rău azi că s-a terminat, aș fi vrut să mai stăm la povești. Toate îmi sunteți dragi, îmi dați o dispoziție bună, mă simt minunat cu voi…vă pup și vă doresc multă sănătate și să ne mai revedem muuuult timp”, spune o altă pacientă.   

„Ramona și Ana sunt doua doamne minunate alături de care timpul zboară,  gândurile bune apar,  bucuria de a fi împreună ne cuprinde, devenim voioase, încrezătoare,  curajoase, curioase mereu,  pentru ca mereu învățăm ceva nou. Milioane de îmbrățișări”, arată o altă pacientă în mesajul său.

„Multumesc, Ramona si Ana pentru o experienta minunata alaturi de oameni frumosi, curajosi, plini de sperante si planuri de viitor. Anul trecut, pe vremea asta, nu simteam ca apartin acestei comunitati…acum stiu ca aici sunt inteleasa si ca am prietene care ma ajuta sa merg mai departe mai usor. Ador clasele de yoga si vreau sa particip la toate activitatile propuse de voi. Sunteti doua doamne foarte speciale pentru mine”, arată o altă pacientă.

„Multumesc, Ramona si Ana, pentru acesta zi minunata in care  am mai  invatat  ceva, dar  am invatat, in primul rand, ca nu suntem singure…iar  viata,  ca si in mandalaă, ne-o  putem  contura  si cu linii  fine… in noi putem gasi  drumul  spre  vindecarea  mentala  si apoi trupeasca. Multumesc, doamne minunate puse in cautarea  de metode ajutatoare pentru noi, familia Sf. Nectarie”, a spus o altă pacientă a Centrului.