Totul a pornit din dorința de a oferi copiilor din Parohia Țicleni (și nu numai n.red.) o alternativă de petrecere a timpului liber, dar și pentru a promova tradiția populară românească. În Parohia Țicleni din județul Gorj, preotul paroh Dragomir Țicleanu a înființat un atelier de creație denumit „Semne cusute-tradiții care ne definesc”, la care participă, de fiecare dată, zeci de copii.

De-a lungul ultimilor șapte ani, în Parohia Țicleni au avut loc numeroase evenimente dedicate copiilor: întâlniri periodice, înființarea unui loc de joacă în curtea bisericii, a unei livezi, ateliere de creație, Gorjfest pentru copii Țicleni (eveniment inclus în agenda culturală a județului Gorj n.red.) etc.

Pe data de 4 februarie 2023 a avut loc prima întâlnire de lucru din cadrul atelierului „Semne cusute-tradiții care ne definesc”, participând peste 20 de copii de diferite vârste. Aceștia au aflat primele informații despre semnele tradiționale care sunt cusute pe ii sau pe cămăși de la Maria Marcela Mincea, Aurica Țicleanu, Reolina Purea, Elena Mărgineanu, Viorica Vîlceanu, talentate și răbdătoare promotoare ale tradiției populare.

CITEȘTE ȘI: Ana Savovici, despre cât de important este să punem, uneori, mintea pe pauză. Mandala și povestea despre noi înșine

Fix la o săptămână, a avut loc următoarea întâlnire, copiii având parte și de câteva surprize: Eugenia Ciocoiu, pasionată de cusut, dar și de quilling, a venit de la Târgu Jiu pentru a îi învața pe cursanți câteva dintre tehnicile acestei forme de artă. Quilling-ul se bazează pe rularea unor fășii înguste de hârtie, colorate, care după ce au fost răsucite sunt îmbinate și aranjate pentru a forma un model decorativ. Eugenia Ciocoiu le-a arătat copiilor cum să creeze flori prin diferite tehnici. De asemenea, doi enoriași- Damian Lumezeanu și Costel Lumezeanu- le-au prezentat participanților cum se realizează împletiturile din pănușile de porumb.

Fiecare întâlnire din cadrul atelierului este o bucurie, spune părintele Dragomir Țicleanu.

„Să vezi acești copii, care sunt de la vârste de 4 ani până la 17 ani, sunt interesați de ceea ce le arată doamnele! Pentru mine este o bucurie. Am pornit de la ideea de a face ceva pentru a îi scoate pe copii din monotonia calculatoarelor și telefoanelor, lucruri care nu le fac bine la sănătate. Să îi scoatem din casă! Participarea este mult mai bună decât ne așteptam, iarăși un motiv de bucurie. Am noroc de oameni buni și frumoși în Parohia Țicleni. Doamnele care îi învață pe copii să coase sunt extraordinare și le mulțumesc! Așa păstrăm tradițiile populare, le arătăm copiilor că ele nu sunt perimate, că avem obligații morale față de generațiile din trecut, tradiția trebuie promovată și trebuie să ne mândrim cu aceste lucruri acre ne definesc, ca și nație. Și doamna Jeni de la Târgu-Jiu, colega și prietena soției mele, vine și îi învață pe copii tehnici quilling”, a spus părintele Dragomir Țicleanu.  

„Este o mare bucurie și pentru mine să văd că toată lumea este încântată de ceea ce se întâmplă la atelier. Am participat încă de la prima lecție din cadrul atelierului – șezătoare gândit pentru a promova arta cusutului tradițional și voi veni de fiecare dată. Părintele Dragomir este inițiatorul, iar dânsul este tare drag sufletelor noastre! Face multe lucruri bune! Adevărat preot”, a afirmat Marcela Mincea, una dintre doamnele care îi învață pe copii să coase.

În prima sâmbătă a lunii martie, la biserică a fost organizat un atelier de mărțișoare.

„Ca să marcăm așa cum se cuvine luna mărțișorului, am organizat un atelier de mărțișoare. Copiii au cusut semne tradiționale pe mărțișoare din lemn marca Lasercraft (îi găsiți pe Facebook). Fiecare cursant a păstrat, cu multă bucurie, ceea ce a creat. De asemenea, copiii au făcut mărțișoare cusute pe etamină, sub atenta supraveghere a doamnelor noastre”, a declarat părintele Dragomir Țicleanu.

Oaspeți de seamă la Țicleni: Tinerii de la Parohia Brândușa-Craiova au venit să învețe

În ultima sâmbătă a lunii februarie, la Parohia Țicleni au venit în vizită 17 tineri din grupul Parohiei Brândușa din Craiova, coordonați de părintele Gabriel Sorescu.

Tinerii au învățat câteva dintre tainele cusutului tradițional, dar și să toarcă. O enoriașă din parohie a adus lână, furca de țesut și fuse și le-a arătat copiilor cum se torcea pe vremuri. Niciunul dintre ei nu mai încercase să toarcă vreodată și toși au fost foarte încântați.

De la Damian Lumezeanu, copiii au învățat cum se făceau în trecut măturile din tătar.

De asemenea, tinerii au admirat iile și cămășile tradiționale expuse în biserică special cu această ocazie.

La final, toți cei prezenți au mâncat împreună gustoase bucate de post. După orele petrecute la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe Țicleni, au mers să viziteze Muzeul “Aurel Ciurea” din Tunși, gazdă fiind învățătorul Valentin Cristian Ciurea.

„Le mulțumim din suflet gazdelor noastre pentru această minunată lecție, pentru valoroasele informații ce le-au transmis tinerilor și pentru clipele de neuitat petrecute în compania lor. Dumnezeu să îi binecuvânteze și să le ofere posibilitatea ca aceste meserii învățate de dumnealor de la părinți și bunici să poată fi transmise mai departe altora pentru a se păstra acest valoros tezaur cultural al poporului nostru românesc. Am avut alături de noi și pe doamna profesoară Daniela Ionescu”, a afirmat preotul Gabriel Sorescu, parohul Parohiei Brândușa-Craiova.

O altfel de slujire preoțească

Dragomir Țicleanu este preot paroh al Parohiei Țicleni din 13 decembrie 2015. Este un om care vrea ca mereu lucrurile să fie bine făcute, care muncește mult, căci nici nu i-ar conveni în alt fel-este modest și nu își prea recunoaște meritele. Anii au trecut repede, dar schimbările în bine au apărut la scurt timp de la numirea sa.

Născut și crescut în Țicleni, părintele și-a dorit să schimbe fața parohiei, a bisericii. S-a apucat de treabă și a reușit! A început cu amenajarea parcului Bisericii Parohiale Sf. Gheorghe Țicleni, acesta devenind mai frumos de la an la an. Cei care ajung la biserică spun că acest parc este rupt din rai! Și au dreptate. A restaurat pictura bisericească atât la interior, cât și la exteriorul bisericii parohiale, a pavat cu piatră de munte curtea bisericii, a vopsit acoperișurile lăcașurilor de cult și multe altele. Dar, mai ales, părintele Dragomir a încercat să strângă în jurul bisericii oameni buni, frumoși la suflete, copii și adulți, care i-au rămas alături. De la evenimente organizate pentru copii, în colaborare fie cu CJCPCT Gorj, Școala Populară Tîrgu-Jiu sau Casa de Cultură Țicleni, la colaborări cu antreprenori locali, întreceri sportive, ateliere de creație, întâlniri dedicate promovării și conservării tradițiilor populare, la locul de joacă din curtea bisericii și livada înființată cu ajutorul copiilor toate fac din Biserica Sf. Gheroghe Țicleni un loc unde oamenii vin cu bucurie, în comuniune cu Hristos și unul cu altul.

„Unul dintre cele mai importante evenimente este GorjFest Copii Țicleni, care a debutat în 2021. Este prins în agenda culturală a județului. Prin tot ce facem aici, la parohia Țicleni, încercăm să atragem copiii și tinerii către biserică, să le oferim alternative de petrecere a timpului liber, pot sta în parc, se pot juca, avem atelierele de creație. De asemenea, suntem o comunitate unită, creată în jurul bisericii, statornică și ne întâlnim mereu cu bucurie, Se pot face multe lucruri bune și să știți că nu suntem singura parohie care face lucruri frumoase! Mai sunt în Gorj și sper că vor mai fi și alții în viitor”, a menționat părintele Dragomir Țicleanu de la Parohia Țicleni.