Orşova, oraș situat în judeţul Mehedinţi, pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I de pe Dunăre, în zona de varsare a râului Cerna în Dunăre, poate deveni locul perfect unde să bem o cafeluță sau o limonadă și de unde să pornim în căutarea frumosului, în împrejurimi.

Din Orșova, sunt organizate zilnic plimbări pe Dunare până la Cazanele Dunării, în care sunt incluse vizitarea tuturor obiectivelor turistice, precum: Cazanele Mari, Cazanele Mici, Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Peșterile Veterani și Ponicova.

Două ore durează o astfel de plimbare  și pe tot parcursul calatoriei, căpitanul ambarcațiunii ne este, totodată, și ghid.

Cazanele Mici și Cazanele Mari reprezintă locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României, unde mărețul fluviul Dunărea parcurge cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Mulți cercetători l-au plasat pe primul loc între frumusețile naturale ale României și ale Europei.

CITEȘTE ȘI: FOTO | O zi la Căsuța răsturnată din județul Gorj. Gătești pe un aragaz prins în tavan, iar cușca pentru câine este și ea…

Denumirea de Cazane este data datorită vârtejelor care se formează la suprafața apei ca urmare a debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste, unde apa învolburată uneori dă impresia că ar fierbe. Regiunea Cazanelor este în apropierea orașului Orșova.

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova.

Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri și istoricul amator protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.

Din Orșova, se ajunge, de asemenea, foarte ușor, la mânăstirea „Sfânta Ana”, înălţată pe Dealul Moşului (1936-1939), ctitorie a publicistului Pamfil Şeicaru, care a luptat aici ca sublocotenent în Primul Război Mondial (în 1945 mănăstirea a fost transformată în tabără pentru elevi şi apoi în complex turistic, iar în 1990 a fost reînfiinţată, fiind sfinţită la 2 decembrie acelaşi an. Drumul de acces din Orșova pana la Mănăstirea Sfânta Ana poarta denumirea de Drumul Eroilor.

Se poate ajunge, de asemenea, în zona Porţile-de-Fier, care are un bogat potenţial arheologic, istoric şi turistic. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea Defileului Dunării a fost inclusă în Parcul Natural Porţile-de-Fier.