Cancerul colorectal este printre cancerele cele mai frecvente din România, spun specialiștii, iar motivele sunt mai multe.
Medicul oncolog din cadrul Spitalului Municipal Filantropia Craiova, Cristian Tuță, spune că este vorba, în privința acestei afecțiuni, de factori dietetici și non-dietetici.
„Dacă vorbim din punct de vedere etiologic, facem referire la cauzele acestei patologii și la factorii de risc care sunt din ce în ce mai mulți, mai diversificați. Avem, în primul rând, factorii dietetici, adică consumul de grăsimi, de carne roșie (preparată, semipreparată, afumată), la lipsa alimentației bogate în vegetale, în fibre, la un deficit de calciu, de folați”, a menționat medicul Cristian Tuță.
Fumatul, alcoolul consumat în exces, obezitatea, diabetul sau factorii genetici, toate acestea pot pune probleme la un moment dat.
„În al doilea rând, facem referire la factorii non-dietetici, și anume: la fumat, consumul excesiv de alcool, la patologii asociate (obezitatea, diabetul zaharat), la etnia pacienților (afro-americanii au o incidență mai crescută la cancerul colorectal). Tot în cadrul factorilor non-dietetici putem discuta și de patologia premergătoare a cancerului colorectal, și anume: polipii colonici, colonul iritabil. De asemenea, vorbim și de factorii genetici: un istoric familial, sindroamele genetice transmise, perpetuate la aceeași membri ai familiei”, a completat medicul.
Și evoluția sistemului medical a făcut ca acest tip de cancer să devine între cele frecvente. Asta pentru că accesul la metode de diagnostic duce la stabilirea unor rezultate.
„O altă explicație pentru poziționarea cancerului colorectal între cele mai frecvente cancere din România poate fi dată și de evoluția sistemului medical. Diagnosticarea cât mai precoce a pacienților prin accesul la metode de diagnostic performante și aici facem referire la CT, RMN, PET-CT, endoscopii digestive inferiore, în urma cărora se pot preleva probe bioptice cu histopatologic și imunohistochimie”, a conchis medicul Cristian Tuță.