„Viața este un jurnal în care nu trebuie să scrii decât faptele bune”…este un proverb persan pe care Oana Constantinescu, profesor de pian în cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova l-a ales pentru a deschide seria unor povești minunate.
Povești care ne vor fi prezentate de Oana, în urma unei idei ce-i aparține. Și ne vor fi prezentate sub forma unui jurnal…„Jurnal de arte”, cum l-a numit aceasta.
„TIMPUL… se măsoară în inimii și respirații. Ce poate fi mai prețios decât să poți să dăruiești celor din jur, TIMP? Mi-am propus ca scurtă introducere să vă vorbesc puțin despre etimologia cuvântului „journal” care provine din limba franceză veche și care la rândul său, descinde din latinescul târziu „diurnalis”.
Nimic mai potrivit pentru a descrie activități și reflexii artistice, cu sinceritate, despre elevii – eroi din punctul meu de vedere –Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.
Nimic mai nepotrivit pentru a încerca să cuprind săptămânal o avalanșă de clipe și trăiri pe care artiștii în devenire – dar și profesorii îndrumători – le încarcă și le descarcă în jurnale personale nescrise.
Jurnalele au un efect psihologic intens și dau autorului falsa senzație a unui public, a unui spațiu personal protector sau a unui ascultător, chiar dacă de cele mai multe ori, cel care il scrie, ramâne și singurul cititor. M-am gândit să folosesc spațiul virtual ca pe o armură împotriva acestei capcane, dăruindu-vă povești despre elevii noștri care reușesc să iasă din tipare prin munca și bucuria reflectată în muzică și artă plastică”, povestește Oana.
Și pentru că este fostă elevă a liceului și profesor la Arte, de 12 ani, Oana a ales să „deschidă” prima filă cu Robert Bașcoveanu, elev în clasa a IX-a la catedra de Pian Principal – a celui care a îndrumat-o și pe ea pentru puțin timp, profesor Liviu Pîrvu.
Robert s-a născut la Craiova, în vara anului 2007, într-o familie de muzicieni. A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la pian la vârsta de șase ani, sub îndrumarea bunicului său.
„Uimindu-și familia cu abilitățile și talentul său, aceasta a decis să-l înscrie la școala de muzică. Domnul profesor Liviu Pîrvu l-a ferit pe Robert de mentalitatea unui <<copil minune>>, dându-i în schimb o educație artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ”, a spus bunicul lui Robert pentru profesoara Oana Constantinescu.
Așa a început, pentru Robert, drumul către performanță și perfecțiune, un drum foarte greu pe care l-a ales din dragoste și pasiune pentru pian.
„Rezultatele nu au întârziat să apară. A debutat la vârsta de 12 ani cu concertul kv.37 în C major de Wolfgang Amadeus Mozart, este laureatul multor competiții naționale și internaționale: Premiul 1 cu 100 de puncte la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (faza regională – Vâlcea), a obținut Premiul 1 de Excelență la Concursul Internațional “PRO PIANO”, Premiul 1 la Concursul Internațional “Craiova Piano”, Premiul 1 de Excelență și GRAND PRIZE la Concursul Internațional “SCHERZO” și prin mai multe țări cum ar fii: Medalia de Argint în UK London Classical International Music Competition, Premiul 2 la France Music Competition, Premiul 2 la Concursul Internațional de pian “Orbetello” din Italia, este laureat în Polonia, și lista continuă”, adaugă Oana.
Din planurile de viitor, Robert a dezvăluit că pregătește Concertul Nr.20 în Re Minor de Wolfgang Amadeus Mozart pe care îl va cânta în curând cu orchestra Filarmonicii de Stat „Oltenia”.
Tânărul pianist craiovean visează la o carieră de solist concertist pe marile scene ale lumii.
„Vă mărturisesc că am avut bucuria să îl ascult la preselecția Olimpiadei Naționale din acest an și mi-a trezit emoții reale acest alev al Liceului nostru. Este un munte de sensibilitate și stăpânește claviatura cu o forță vulcanică. Se simte, dincolo de informațiile primite de la cei care îl îndrumă în lumea muzicii, că singur, își folosește cu dăruire și înțelepciune talentul primit de la Dumnezeu.
Această săptămână a fost marcată de desfășurarea etapei zonale a Olimpiadei Naționale de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice pentru clasele III-VIII care s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin și sperăm ca elevii din lotul nostru olimpic să se întoarcă acasă cu premii frumoase, pe măsura talentului și muncii fiecăruia”, a conchis Oana Constantinescu.
Vă invităm să lăsați reacții și comentarii și să vă convingeți de extraordinara capacitate de exprimare și de forța ideilor sale ascultând pe Robert Bașcoveanu cum interpretează „Studiul Op.39 Nr.5” de Rachmaninov.
Serghei Rachmaninov a fost ultimul compozitor romantic și un extraordinar pianist, care a reprezentat școala rusă din cele două decenii premergătoare Primului Război Mondial. S-a născut la Oneg în apropiere de Novgorod la 1 aprilie 1873 și a murit în Beverly Hills la 28 martie 1943. A fost un personaj sobru, serios, taciturn și deschis numai față de câțiva prieteni apropiați. Prokofiev afirma despre muzica lui că ” la Rachmaninov, toate notele stau așezate solid pe pământ.” În plus, are meritul de a fi considerat unul dintre cei mai buni melodiști ai vremii sale. Muzica lui îmbină caracterul internațional cu ideea muzicii de factură națională rusă și tocmai în acesta constă o parte din farmecul lui.