A intrat în partid cu entuziasmul și ambiția adolescenței, la 18 ani, vârstă la care nimic nu pare imposibil. O spune președinta TNL Craiova, Bianca Epure, care ulterior, petrecând constructiv ani alături de colegii săi, a devenit omul pe care cei cu experiență, din PNL Dolj, se pot baza. Tânăra își dorește să activeze în comisia de sănătate a partidului, fiind studentă la Medicină. Despre provocări, despre cum tinerii reușesc să se facă auziți din punct de vedere politic, dar și despre etapele care se parcurg către rezultatul scontat, ne-a vorbit într-un interviu, Bianca Epure.
Reporter: Bianca, nu o să încep cu a te întreba de ce acest domeniu, ci care sunt planurile tale pentru viitor apropiat? Tu ai parcurs treptat etapele până acum și presupun că vei avea răbdare să continui la fel.
Bianca Epure, președinte TNL Craiova: Desigur că voi avea răbdare și în continuare, deoarece politica este un domeniu care necesită timp pentru a-l întelege. Activitatea mea principală se axează asupra problemelor și dificultăților pe care le întâmpină tinerii din Craiova și am venit cu propuneri pentru administrația locală în vederea rezolvării acestora. Pe viitor îmi doresc să fac același lucru, iar anumite idei și propuneri să fie implementate chiar și la nivelul administrației centrale.
Rep.: În acest domeniu, când a devenit Bianca mai ambițioasă, mai curajoasă, poate?
Bianca Epure: De când am semnat adeziunea la 18 ani, am intrat în partid cu entuziasmul și ambiția adolescenței, vârstă la care nimic nu pare imposibil. În timp am observat că datorită faptului că nu am încetat să mă implic indiferent de impedimente, vocea mea este auzită și luată în considerare. Mai curajoasă, însă cred că am devenit în urmă cu un an, după un eveniment neplăcut soldat cu agresarea fizică a mea și a unui coleg de către apropiații unui primar de la un alt partid. Acest moment m-a făcut însă să vreau să mă implic și mai mult, tocmai pentru a încerca să nu mai las ca astfel de întâmplări să aibă loc.
Rep.: În viziunea ta, care sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerele în privința reușitelor în domeniul politic?
Bianca Epure: România este o țară care mai are mult de lucrat la egalitatea de șanse. Politica româneasca este clar un domeniu dominat de bărbați, femeile începând abia în ultimii ani să fie mai prezente. Ca tânără este cu atât mai greu să convingi că ești demnă de luat în seamă, fiindcă este domeniul în care există mai multe prejudecăți care se suprapun peste lipsa generală de încredere a populației față de clasa politică, iar asta face ca lucrurile să nu fie deloc ușoare. Nici percepția publică nu este foarte deschisă față de tinerele din politică, deoarece pentru simplul fapt că ești tânără, mulți te tratează cu superficialitate. Dar consider că noi, tinerele, putem mult mai mult de cât cred alții, iar uneori mai mult și decât credem noi.
Rep.: Poți sugera câteva metode sau acțiuni menite să le încurajeze pe tinerele femei să urmeze o astfel de carieră?
Bianca Epure: Intershipurile oferite de Parlament sunt o bună modalitate de a vedea cum se lucrează în politică exact în punctul ei principal. Dezbaterile și discuțiile cu femei care sunt deja în politică ar putea să le ajute pe tinere să facă acest pas, dar și implicarea acestora în luarea deciziilor prin consultarea părerilor lor în special în proiecte care li se adresează direct, precum combaterea violenței domestice, le poate face să fie mai deschise față de acest domeniu.
Rep.: În ce zonă a politicii ți-ar plăcea să activezi pe viitor și de ce? Vorbesc acum de viitorul îndepărtat…
Bianca Epure: Mi-ar plăcea ca peste ani să lucrez alături de alți colegi în comisia de sănătate a partidului pentru a putea să îmi aduc aportul în mod direct în domeniul în care mi-am început pregătirea profesională.
Rep.: Cât de importantă este colaborarea cu cei care au deja experiență în acest domeniu?
Bianca Epure: O bună colaborare cu cei ce au o experiență mai îndelungată este necesară. Fiind tineri, uneori credem că știm totul, dar de multe ori s-a dovedit că dacă nu am fi plecat urechea și la sfatul celor mai experimentați, lucrurile nu ar fi ieșit cum credeam. În echipa Partidului Național Liberal am găsit deschidere din partea celor mai mari ca mine la ideile sau opiniile mele. De la ei învățăm ce să facem, dar și ce să nu facem pentru a nu repeta greșelile lor și astel să reușim să fim mai buni pe viitor.
Rep.: Cum crezi că pot fi tinerii motivați să iasă la vot?
Bianca Epure: Educația civică și politică pe care o primim în școală este insuficientă, astfel că tinerii atunci când obțin dreptul la vot nu înțeleg cât de important este și ce schimbări poate aduce un simplu vot. Implicarea acestora în procesele decizionale și consultarea opiniei lor cred că i-ar putea face să vadă că părerea lor chiar contează. Deschiderea politicienilor față de ei și implementarea unor proiecte ce îi vizează direct pe tineri, îi poate ajuta să aibă mai multa încredere în clasa politică și să găsească niște candidați care să le merite votul. Unele țări au adoptat deja dreptul la vot de la 16 ani și s-a observat că prin această modificare tinerii se obișnuiesc mai devreme cu alegerile și participă în număr mai mare la ele. O astfel de propunere se află acum în dezbatere și în România și cred că ar fi bine să fie pusă în aplicare.
Rep.: Ce face Bianca…când nu face politică?
Bianca Epure: Sunt studentă în anul 5 la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova și o bună parte din zi mi-o petrec la spital și la cursuri, însă pe lângă acestea mă ocup și de prezentarea de noțiuni de educație reproductivă în liceele din județ, o activitate pe care am îndrăgit-o încă din primul an de facultate datorită organizației studențești.