Una dintre bolile des întâlnite în perioada copilăriei, otita, trebuie tratată cu responsabilitate, atât de către medic, cât și de către părinții copilului căruia i s-a pus acest diagnostic. Cum durerile, care sunt destul de violente, apar de cele mai multe ori în timpul nopții, medicul specialist ORL Bogdan Fănuță, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, spune că din casa fiecăruia dintre noi NU trebuie să lipsească trusa de prim ajutor.

Orice familie cu copil, spune dr. Bogdan Fănuță, trebuie să aibă în această trusă de prim ajutor un antiinflamator sau un analgezic.

„În primul rând, mămica sau tăticul, după caz, trebuie să își păstreze calmul. Trebuie să aibă în casă trusa de prim ajutor. Spun acest lucru pentru că, de exemplu, când apare durerea, i se dă copilului antiinflamator sau analgezic. Este primul lucru. Nu mergem imediat cu el în urgențe, pentru că pierdem timp. Și dacă ajungem la medic, se intervine cu aceste medicamente să reducem durerea celui sau celei mici. Mămicile să aibă, obligatoriu, antiinflamator sau analgezic în casă. La otite, se întâmplă ca durerea să apară noaptea și este violentă. Poate trata acasă o astfel de afecțiune. Dacă în două, trei zile nu rezolvă, merge la medicul de familie, iar acesta decide ce este de făcut”, a explicat medicul Bogdan Fănuță.

De cele mai multe ori, părinții au tendința de a da vina pe colectivitate. Este și nu chiar așa de rea această „călire” și, mai spune medicul craiovean, mămicile sau tăticii nu ar trebui să fie revoltați atunci când aud că sălile de clasă se aerisesc.  

„Trebuie să înțelegem că intrarea în colectivitate, da, vine la pcahet cu aceste infecții, dar este și un lucru bun. Treptat, copilul se formează…am mai spus acest lucru și când am vorbit despre polipi. Referitor la aerisirea sălilor de clasă, la grădiniță, sau la școală, nu recomandăm uși deschise concomitent cu ferestrele, dar aerisirea clasei este una și faptul că deschidem și ușa clasei, și ferestre, și ușa de la cabinetul domnului directorul și fereastra și mai știu eu ce, este cu totul altceva. Aerisirea face bine, dar nu uși deschise peste tot”, a completat dr. Fănuță.

Acesta a mai spus că după ce medicul specialist verifică starea micuțului pacient, decide dacă se continuă tratamentul la domiciliu, cu revenire la control, sau se internează.

„În general, otitele trec prin tratamente convenționale. Sunt cazuri când infecția este atât de mare, apare pe timpan și se intervine efectuându-se paracenteză. Poate avea mastoidită, de asemenea. În aceste situații este necesar antibioticul pe cale sistemică, cu flexură și se impune internarea copilului”, a precizat medicul.

În privința antibioticului, nu este indicat să fie administrat din primă fază, întrucât poate fi vorba despre o problemă virală, nu bacteriană, și atunci este contraindicat.