Pacienții oncologici care beneficiază de tratament în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova practică yoga din septembrie 2020.

Este primul centru din țară care s-a gândit la această oportunitate, după ce tot mai multe studii sugerează că practica regulată de yoga are un potențial ridicat pentru îmbunătățirea calității vieții la pacienții oncologici.

Această practică ajută pacienții oncologici întrucât, spune Ramona Schenker, psiho-oncolog în cadrul Centrului, yoga reduce anxietatea, depresia și chiar efectele secundare ale tratamentelor.

„Pentru că această categorie de pacienți au o nevoie crescută de armonie între corp și trăirile emoționale. Datorită tratamentelor specifice se confruntă cu efecte secundare somatice și psihice. Practica yoga poate regla simptomele fizice și să le elibereze pe cele psihice. Studiile efectuate pe pacienții cu afecțiuni oncologice arată că exercițiile fizice, combinate cu cele de respirație și cu meditația asistată reduc semnificativ simptomele tratamentelor specifice și favorizează o involuție a bolii. Practica yoga reduce anxietatea și depresia, reduce efectele secundare ale tratamentelor, crește mobilitatea scheletului osos, crește imunitatea organismului, toate acestea favorizând o evoluție pozitivă a bolii oncologice”, a explicat Ramona Schenker

Unii pacienți spun că îi ajută să-și calmeze mintea, astfel încât să poată face față mai bine bolii lor.

Alții spun că îi ajută la reducerea simptomelor și efectelor secundare ale chimioterapiei, cum ar fi durerea, oboseala, problemele de somn și depresia.

Yoga îi ajută să se miște mai ușor și să își recapete mobilitatea după intervențiile chirurgicale.