Clădirile în care funcționează Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova au fost complet renovate, iar condițiile în care își desfășoară activitatea specialiștii instituției semnificativ îmbunătățite. Reabilitarea a fost realizată cu fonduri proprii ale Consiliului Județean (CJ) Dolj.

Spațiile se aflau într-o stare avansată de degradare, iar condițiile în care personalul IML își desfășura activitatea erau improprii, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un institut care deservește patru județe ale Olteniei: Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți.

„Finalizăm astăzi lucrările de reparații la imobilul în care funcționează Institutul de Medicină Legală Craiova, un demers pe care l-am finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. În urmă cu câțiva ani, am primit de la Guvernul României clădirile, care au fost transferate în patrimoniul CJ, instituția rămânând însă în subordinea Ministerului Sănătății.

Așa cum se cunoaște, spațiile se aflau într-o stare avansată de degradare, iar condițiile în care personalul IML își desfășura activitatea erau improprii, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un institut care deservește patru județe ale Olteniei: Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți.

Împreună cu doamna director și cu colegii noștri de la Direcția Tehnică, am purtat numeroase discuții privind soluțiile pe care le aveam la dispoziție pentru a reface aceste clădiri. Din păcate, nu am putut apela la suportul finanțării europene, însă am decis ca, din fondurile proprii ale Consiliului Județean, să demarăm acest proiect.

Valoarea inițială a contractului de lucrări a fost de 1,8 milioane de lei și, ca rezultat, după cum se observă, astăzi putem spune că ne aflăm în fața unor cu totul alte clădiri. Merită precizat faptul că procesul de renovare a spațiilor s-a desfășurat fără a se întrerupe activitatea institutului, personalul fiind mutat pe măsură ce procesul de reparație înainta“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Lucrările de reparații curente derulate cu finanțare asigurată de CJ Dolj au vizat 4 corpuri de clădire, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 800 de metri pătrați.

Intervențiile au inclus repararea sau înlocuirea unor elementelor deteriorate ale șarpantei acoperișului și înlocuirea totală a învelitoarei și a sistemului de preluare și scurgere a apelor meteorice, repararea tencuielilor și refacerea zugrăvelilor, schimbarea tâmplăriei din lemn și metal cu tâmplărie din profiluri PVC și aluminiu, cu geam termoizolant, refacerea compartimentărilor interioare, repararea instalațiilor electrice, sanitare și termice, montarea de placaje din faianță și gresie, precum și a pardoselilor din parchet laminat sau din covor PVC antibacterian.

Tot în cadrul acestui contract, cu o valoare finală de aproximativ 250.000 de euro, inclusiv TVA, a fost asigurată dotarea IML Craiova cu mese de laborator și cu dulapuri pentru depozitare.

Construită în anul 1945 și preluată în anul 1972 de Laboratorul de Medicină Legală din Craiova, clădirea nu a beneficiat niciodată de lucrări de reparații sau reabilitare. Deși activitatea desfășurată de IML Craiova este coordonată de Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Dolj a demarat în 2021 procedurile de intervenție la clădire, prin reparații curente, care să asigure buna desfășurare a serviciilor institutului.