Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Considerată una dintre cele mai răspândite afecțiuni moderne, lăsată netratată, insomnia poate afecta sistemul cardiovascular, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate, spune dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Pe de o parte, de cele mai multe ori, stresul reprezintă principala cauză a insomniei. Pe de altă parte, mai multe zile la rând cu un somn insuficient poate crește și mai mult stresul, astfel creându-se un cerc vicios.

Potrivit medicului Cristina Cornoiu, printre cele mai răspândite cauze ale insomniei se numără:

• existența unei afecțiuni fizice sau psihice – probleme musculare sau articulare, incontinență urinară, boala Alzheimer, sindromul picioarelor neliniștite, depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia etc. se manifestă și prin insomnie. Dacă insomnia apare ca un simptom al unei alte boli, prin tratarea cauzei inițiale vor fi atenuate și problemele de somn;

• unele medicamente – luarea unor medicamente poate contribui la apariția insomniei. Astfel, unele antidepresive, medicația antiepileptică, medicamentele pentru hipertensiune sau cele folosite în tratamentul ADHD pot cauza insomnie;

• tulburările hormonale – glanda tiroidă supraactivă sau hipertiroidismul pot cauza insomnie;

• consumul de cafeină sau alcool înainte de culcare;

• temperaturile extreme – dacă temperatura este prea ridicată sau prea scăzută, poate apărea și insomnia. Experții recomandă o temperatură de 18-19 grade Celsius pentru dormitor;

• schimbarea ritmului circadian – călătoriile în interes de serviciu, în special în zone cu fusuri orare diferite, pot duce la insomnie. De asemenea, lucratul în ture (alternarea programului de zi cu cel de noapte) poate modifica somnul.

De regulă, prin insomnie se înțelege lipsa somnului, însă există și alte simptome ale acestei afecțiuni:

• dificultăți în a adormi;

• trezirea nocturnă, uneori chiar de mai multe ori;

• somn agitat sau neodihnitor;

• stare de iritabilitate;

• probleme de concentrare;

• stare generală de oboseală.

Etapele somnului pe parcursul nopții

Potrivit medicului târgujian, creierul nu este „adormit” pe durata nopții. El lucrează pentru a reface organismul, iar odihna este esențiala acestui proces. Somnul se împarte în mai multe etape, care se succed: etapele 1, 2, 3, care reprezintă somnul non-REM, apoi urmând somnul REM.

„Etapa 1 – prima fază a somnului este una superficială, în care persoana adormită stă cu ochii închiși, dar orice zgomot o poate trezi. Durează 5-10 minute.

Etapa 2 – temperatura corpului și ritmul cardiac scad în vederea apariției somnului profund.

Etapa 3 – se instalează somnul profund, din care persoana poate fi trezită mai greu.

Somnul REM – apare la 90 de minute după adormire, iar prima fază are o durată de circa 10 minute. Ulterior, fiecare etapă devine din ce în ce mai lungă, ultima putând dura până la 60 de minute. În această etapă au loc visele” a explicat dr. Cornoiu.

Pentru a pune diagnosticul, se vor efectua mai multe investigații.

Cele mai utilizate dintre inestigații sunt: examenul fizic – medicul va realiza o examinare fizică pentru a descoperi anumite semne ale unor probleme medicale care ar putea cauza insomnia. Uneori este nevoie de teste de sânge pentru a vedea dacă există probleme tiroidiene sau de altă natură; chestionarul despre somn – doctorul va întreba pacientul despre calitatea somnului, precum și despre efectele lipsei somnului asupra stării din timpul zilei. Uneori, pacientul este sfătuit să păstreze un jurnal al somnului timp de 1-2 săptămâni. Acesta conține, de regulă, informații despre ora de culcare și de trezire și nivelul de odihnă resimțit și  testarea cu polisomnograful – acesta este un aparat care înregistrează reacțiile corpului în timpul somnului. Pentru realizarea sa, persoana trebuie să petreacă o noapte la spital sau la clinica privată. Aparatul va monitoriza undele cerebrale, respirația, pulsul, precum și mișcările ochilor și ale corpului. Este recomandată evitarea alcoolului și a cafeinei cu cel puțin 3-4 ore înainte de realizarea testului”, a completat medicul.

Tratamentul insomniei depinde foarte mult de cauză. Medicul poate recomanda atât psihoterapie, cât și medicamente precum:

• somnifere – sunt recomandate mai ales în cazurile severe de insomnie și doar pe termen scurt;

• antidepresive – sunt indicate mai ales dacă insomnia a apărut pe fondul unei depresii nediagnosticate. Nu trebuie luate niciodată fără recomandarea doctorului, deoarece ar putea avea efecte adverse;

• melatonina – este recomandată mai ales persoanelor de peste 60 de ani și poate calma insomnia ușoară, ajutând la reglarea ciclului somn-veghe;

Pe de altă parte, dacă insomnia este provocată de o boală cronică nedepistată anterior, tratarea sa poate duce și la ameliorarea somnului.

Tratament complementar

Cum insomnia apare frecvent pe fond de stres, pe lângă medicamente pot fi încercate și terapii complementare.

„Exercițiile de respirație sau chiar meditația pot ajuta la completarea tratamentului clasic pentru insomnie. Aceste tehnici de relaxare ajută la reducerea stresului, iar practicarea regulată poate ajuta la reducerea insomniei.

De asemenea, se crede că aromaterapia, acupunctura sau reflexoterapia ajută în tratarea insomniei. Deși nu există studii substanțiale în acest sens, astfel de activități ajută la relaxare. Inhalarea aburilor de ulei esențial diluat în apă, precum și masajul cu un amestec de ulei esențial și ulei de măsline ajută corpul să se detensioneze și pot oferi o stare de bine, potrivită înainte de culcare. Efectul este similar în cazul acupuncturii sau altor forme complementare care ajută la relaxarea corpului și a minții”, a conchis dr. Cornoiu.