Poșta Română trece printr-un proces amplu de modernizare, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al modalității în care putem beneficia de serviciile companiei. Se mai trimit și scrisori, spune directorul Sucursalei Regionale Craiova, Doru Câplea, iar un pas important s-a făcut în privința livrării coletelor. Angajații acestei companii se ocupă și de plățile cu acele carduri de energie. Despre cum se gestionează această situație, despre ce măsuri s-au mai luat pentru eficientizare, despre investițiile care s-au efectuat în ultimii trei ani, dar și despre obiectivul major pentru acest an am aflat, în cadrul unui interviu, de la directorul Doru Câplea.

Reporter: Domnule director, ați preluat conducerea Sucursalei Regionale Craiova din cadrul Poștei Române, la începutul anului 2020. Ce ați găsit dumneavoastră când ați venit aici și, dacă a fost cazul, ce măsuri a trebuit să luați?

Doru Câplea, director regional C.N. Poșta Română Sucursala Craiova: Am venit la conducerea Sucursalei Regionale de Poștă Craiova, în februarie 2020. Eram obișnuit cu norme foarte clare de lucru, cu proceduri, cu toate condițiile care să asigure un mediu optim pentru angajați. Ce am găsit aici? În februarie 2020, m-a uimit situația. De la lipsa unor banale scaune pe care să stea salariații noștri, la lipsă de tehnologie, o lipsă crasă de altfel. Lipseau calculatoare, scannere, imprimante și toate instrumentele necesare pentru ca salariații noștri să-și poată desfășura activitatea în bune condiții. Foarte multe clădiri arătau…și unele încă arată dezolant. Nu s-a făcut nici măcar o banală igienizare și când spun igienizare, mă refer la zugrăvit, vopsit, practic strictul necesar. Chiar erau condiții foarte grele de muncă, dar împreună cu conducerea centrală am demarat un amplu proces de modernizare, de dotare a subunităților, pentru că situația se înregistrează nu doar în regiunea noastră, ci la nivel național. Unde situația locativă ne permite, facem și investiții în clădirile noastre, dacă acestea ne aparțin.

Rep.: Concret, ce s-a reușit din 2020 până în prezent, referitor la aceste investiții?

D.C.: Propunerile se inițiază de către oficiile județene de poștă. În Oltenia, avem cele cinci oficii, în fiecare județ, și un centru regional de tranzit, adică hub-ul nostru, unde se prelucrează trimiterile care vin atât din interiorul regiunii, cât și din afară. Foarte, foarte multe solicitări am avut în primul an. În 2020, investițiile au fost adunate la nivelul anilor 2012-2020. Bugetul pentru investiții a crescut și numărul de aprobări pe care le-am primit de la nivel național a fost unul foarte ridicat. Încă mai avem foarte multe subunități la care trebuie să aducem îmbunătățiri, dar lucrurile ce nu s-au rezolvat în 30 de ani, nu pot fi rezolvate într-un singur an. Și mai este o problemă și cu situațiile locative. Avem și procese în instanță pentru dovedirea dreptului de proprietate la unele, pentru că avem clădirile, dar nu avem și terenul de sub ele, sau în alte locuri funcționăm cu chirie și nu putem să investim. Singura variantă rămâne să găsim o altă o altă opțiune de chirie cu condiții mai bune, dar la aceeași bani.

Rep.: Digitalizare? Parc auto?

D.C.: Pentru digitalizarea activității, care este un pilon prioritar, în strategia C.N. Poșta Română S.A și desfășurarea operațiunilor în subunitățile poștale, în anul 2022 a fost achiziționată și instalată tehnică de calcul nouă. Astfel, pentru subunitățile poștale de la nivelul regiunii precum și pentru compartimentele din cadrul Sucursalei de Poștă Craiova s-au primit și instalat un numar de 379 stații de lucru HP împreună cu monitoarele aferente. În plus, au fost achiziționate 21 de laptopuri pentru personalul funcțional administrativ din cadrul Oficiilor Județene de Poștă, Centrului Regional de Tranzit Craiova și Sucursală Craiova. Totodată, subunitățile poștale din regiune au fost dotate cu 409 de scannere (cititoare de coduri de bare) pentru eficientizarea procesării trimiterilor poștale. S-au făcut propuneri pentru achiziția centralizată de servere noi și de echipamente de comunicație (routere) care să asigure mărirea vitezei de lucru în oficii și micșorarea timpilor de așteptare al clienților. Astfel, aufost achizitionate  45 de routere noi pentru cele mai mari oficii urbane din regiune si 1 sever nou capabil să deserveascacele 5 judete ale Olteniei. În semestrul întâi al anului 2022, s-a schimbat soluția de comunicaţie VPN la oficii, în favoarea eficientizării vitezei de lucru. Urmare a contractului cu MIPE, Poșta Română a decis achiziția a 7000 de PDA-uri și 8600 de imprimante mobile. Dintre acestea, 800 de PDA-uri si 800 de imprimante au fost repartizate Sucursalei Craiova.

Rep.: Știm că s-a avut în vedere și parcul auto…

D.C.: În vederea reînnoirii parcului auto, C.N. Poşta Română S.A a demarat, în ultimii doi ani, o serie de achiziţii de autovehicule. Astfel, Sucursala Craiova a fost dotată cu 59 de autovehicule noi (18 Dacia Docker, 20 Renault Master, 21 Renault Express). Totodată, pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și pentru a acorda o mobilitate mai mare factorilor poștali, Sucursala Craiova a fost dotată cu 40 de biciclete electrice.

Rep.: Proiecte pe fonduri europene se pot depune?

D.C.: Până acum, la nivelul CNPR, nu au fost astfel de proiecte europene. Acum, odată și cu schimbarea organigramei de la nivel central, să vedem dacă noile departamente create vor putea găsi posibilități, poate prin asociere cu administrațiile locale, de a efectua operațiuni în ceea ce privește clădirile.

Rep.: Din punct de vedere al resursei umane, aș vrea să ne referim un pic doar la Dolj, acoperim necesarul, ar mai fi nevoie, dacă da, unde ar mai fi nevoie?

D.C.: Sigur. În mare, nu avem posturi vacante. Există o singură situație de excepție în comuna Malu Mare, unde de patru ani, nu se reușește ocuparea. Avem un post de oficiant cu normă întreagă și un post de factor poștal cu normă întreagă și nu se prezintă nimeni la concurs. Am încercat toate modalitățile, atât eu, cât și fosta conducere, prin intermediul salariaților poștali, prin intermediul administrațiilor locale să informeze despre acest post.  Nu se prezintă nimeni la concurs. Acolo, distribuirea se asigură mecanizat de către colegi din municipiul Craiova.

Rep.: Poșta Română se ocupă și de plata cu acele carduri de energie. Cum ați procedat cu personalul, fiind o responsabilitate în plus pentru angajați. Era nevoie de noi posturi?

D.C.: Nu este vorba de a angaja personal în plus, ci de a folosi în mod eficient resursa umană existentă la nivelul oficiilor județene de poștă și a sucursalelor regionale. Cu siguranță, în primele zile, când s-a dat drumul la plățile cu voucherele de energie, au existat și cozi de 5, 6 persoane la fiecare ghișeu, fiindcă nu era vorba atât de încasare, cât de lămurire a persoanelor care nu aveau informații. Perioada aceasta a trecut, iar acum lucrurile s-au simplificat foarte mult. Au fost preluate zeci de mii de apeluri la nivel național, la Call Center-ul Poștei Române. Salariații poștali au îndrumat beneficiarii de vouchere de energie ce să facă în funcție de situația în care se aflau. S-a revenit cu răspuns către beneficiarii voucherelor de energie și fiecare situație a fost tratată în mod particular. În acest moment, nu mai există cozi la nivelul oficiilor poștale. Și foarte important pentru noi a fost folosirea aparatelor prin intermediul căruia se pot încasa facturile la domiciliul beneficiarilor și în județul Dolj. Vă pot spune că am ajuns la o medie zilnică de 450, 500 de utilizări ale acestor dispozitive, de operațiuni de facturi încasate. La nivelul întregii regiuni avem peste 110.000 de facturi încasate, prin toate modalitățile de plată.

Rep.: Plata online cât este de sigură? Pentru că foarte mulți întreabă despre acea aplicație…

D.C.: Absolut sigură și recomandăm tuturor celor care au această posibilitate de a face plata online, să o facă. Te scutește de drumul la un oficiu poștal și se poate face plata când ai un moment confortabil, în care poți accesa site-ul Poștei și poți urma pașii de acolo. Este absolut sigură și cel mai elocvent lucru în acest sens este că nu a fost nicio problemă cu plățile online până în acest moment. Procesarea unei plăți online se face în maximum 5 zile, timp în care Poșta își dă acceptul dacă toate documentele corespund. Ulterior, mai durează câteva zile, în funcție de politica fiecărei bănci, virarea banilor în contul furnizorului de energie.

Rep.: Ni s-au adresat și nouă întrebări cu privire la situația în care, mai ales în mediul rural, persoana are un buletin vechi, este un vârstnic, iar adresa din buletin cu corespunde cu cea de pe card. Lipsesc strada și numărul casei, de exemplu. Care este procedura într-o asemenea situație?   

D.C.: În cazul buletinelor vechi, cu adresa incompletă, acolo unde există neconcordanțe între adresele din buletin și cardul de energie, plata facturii se poate efectua în situația în care adresa înscrisă pe factura de energie nu corespunde cu adresa înscrisă pe actul de identitate, dar corespunde cu cea de pe cardul de energie, doar dacă CNP-ul beneficiarului din cardul de energie și din actul de identitate este identic și actul de identitate este emis anterior datei emiterii cardului.

Rep: Lăsând la o parte energia, ce fac cei care vor să își cumpere lemn, de exemplu?

D.C.: Cei care au achiziționat până la acest moment lemne trebuie să vină cu documentele justificative la oficiile poștale, dar mai există și varianta în care Poșta Română  încheie parteneriate cu firme, cu furnizori de lemne, de brichete, de peleți și merg la acest furnizor dau comanda pe care o doresc. Furnizorul emite o factură, cu această factură, persoana în cauză vine la oficiul poștal, trebuindu-i aici și cardul și buletinul. Noi preluăm documentele pentru verificare. Dacă totul este bine, noi facem plata către furnizor și acesta își anunță clientul să vină să ridice marfa. S-a apelat la această metodă pentru că poate oamenii nu aveau suma de bani să cumpere lemnele, să fie decontate retroactiv, ci să poată folosi direct voucherul de energie pentru plată. Un exemplu de un partener este compania Dedeman.

Rep.: În ceea ce privește relația dumneavoastră cu publicul, aveți un program de audiențe, au venit către dumneavoastră din teritoriu cu diverse probleme?

D.C.: În permanență, ușa mea este deschisă, fie că am fost sunat, fie că au fost oameni care au venit aici la sediul sucursalei, fie că m-au sunat prin intermediul altor persoane. Am căutat să preiau fiecare problemă în parte și să o repartizez către compartimentele specializate, fie că vorbim de partea comercială, de încheierea unor colaborări comerciale, fie că vorbim de partea operațională, de cercetare, de modul în care își fac treaba salariații noștri, de modul în care se comportă cu beneficiarii serviciilor poștale. Am făcut verificări de fiecare dată când mi-au fost semnalate anumite probleme. Unele se adeveresc, altele, nu, altele rămân sub monitorizarea serviciului de cercetare, reclamații și așa mai departe. Avem norocul să avem oameni profesioniști și care își cunosc foarte bine rolul, știu foarte bine activitatea fiecărui post în parte, deci din acest punct de vedere, la Compartimentul de reclamații, de petiție, avem o echipă deosebită, care știe ce are de făcut. Am dispus salariaților să facă verificări atunci când anumite aspecte ne sunt semnalate.

Rep.: Care este serviciul cel mai solicitat? Observ că partea de colete a început să funcționeze bine. Dar…scrisori se mai trimit, de exemplu?

D.C.: Se trimit și scrisori, da. Bineînțeles că volumul a scăzut de la an la an, dar se mai trimit. O fac nostalgicii, să spun. Poșta Română trece printr-o transformare profundă. Este clar că serviciile clasice de mesagerie, scrisorile tradiționale, au scăzut foarte mult. Tot mai multă lume trece la plata pensiei pe card, deci multe dintre serviciile tradiționale scad în volum, așa că Poșta trebuie să găsească noi modalități de a face venituri, ca atare dezvoltarea Serviciului de Coletărie este o prioritate pentru noi și ne bazăm foarte mult pe ideea de livrare la domiciliul clienților.

Rep.: Obiective pentru anul acesta?

D.C.: Ne dorim să reușim ca un număr cât mai mare de salariați să înțeleagă faptul că folosirea mijloacelor tehnologice, a celor informatice este absolut necesară în desfășurarea activității și că acesta reprezintă viitorul Poștei. Anul acesta, vom finaliza digitalizarea, informatizarea tuturor subunităților noastre. Doar în mediul rural mai aveam subunități neinformatizate și mă refer aici la oficii și ghișeele poștale. În toate aceste situații, lucrurile se vor pune la punct.

Rep.: Relația dumneavostră cu cei de pe nivel ierarhic inferior?

D.C.: Doresc și pe acestă cale să le mulțumesc tuturor colegilor pentru munca și efortul depuse în această perioadă plină de provocări. Fie că vorbim de colegii din oficiile poștale, de factorii poștali, de personalul funcțional administrativ care a ajutat la procesarea plăților, la implementarea noilor tehnologii de încasare sau a acordat suport beneficiarilor de card prin intermediul call-centerului.Tuturor țin să le mulțumesc pentru calmul și disponibilitatea de care au dat dovada în a-i sprijini și îndruma pe beneficiarii de carduri de energie.