„Protagoras avea dreptate când spunea că <<OMUL este măsura tuturor lucrurilor, a celor care EXISTĂ precum că există și a celor care NU EXISTĂ, precum că nu există>>.  Așa suntem noi, oamenii”…începe Oana Constantinescu, profesor de pian la Liceul de Arte din Craiova, Jurnalul de azi…

„Măsurăm cuvinte, măsurăm fapte, măsurăm priviri și tăcem. Muzica este din alte sfere… Muzica măsoară cuvintele, măsoară pașii de dans, măsoară spațiul cu note și pauze muzicale, măsoară scrisul și semnele și dimensiunile potrivite și perfecte pentru fabricarea unei claviaturi, a unei cutii de rezonanță muzicale, a unui instrument din metal sau lemn.  Și mai măsoară prin expresivitate sentimentele și sufletul care încarcă sonor. Muzica nu tace nici în pauze, ea respiră! Și măsoară și timpul potrivit pentru a se întâmpla și ritmul pe care melodia îl așteaptă… Și uite așa, MUZICA are meritul să le cunoască și să le înțeleagă pe toate. Numai NOI să fim pregătiți să o înțelegem”, continuă Oana Constantinescu.

Invitatul Jurnalului de Arte din această săptămână este Mlagiu Alin Dragoș, are 18 ani și studiază vioara la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, în clasa a XII-a, împreună cu profesorul Cosmin Streață.

Dragoș se declară un adolescent muncitor, o fire perfecționistă căreia îi place să învețe lucruri noi.

„Am dezvoltat dragostea pentru muzică încă de la vârsta de 6 ani, fiind fascinat de către un domn care cânta la vioară. Ulterior tot acel domn, Vasile Predoi, un violonist de excepție, m-a inițiat în tainele muzicii. Din clasa a III a sunt elevul domnului Cosmin Streață. Idolul meu în muzică este Itzhak Perlman”, povestește Dragoș.

Dragoș a fost încântat să poată mulțumi, pe această cale, profesorilor care au contribuit la formarea lui ca viitor muzician.

„Pe viitor, îmi doresc să termin Conservatorul și să îmi iau Doctoratul în muzică. De asemenea, vreau să fac parte din orchestra unei filarmonici renumite”, mai spune tânărul.

Dragoș a participat la numeroase festivaluri de muzică populară, cât și la concursuri sau olimpiade de muzică clasică.

Festivalurile de muzică populară unde elevul Liceului de Arte Craiova a obținut premii sunt:  Trofeu „De dor de primăvara”, Trofeu „Florile Ceahlaului PIATRA Neamț ”, Locul al II-lea,  Festival „Maria Tanase”, Locul 1, concurs în Bulgaria , Locul 1, „Vis de copil”, Locul 1 “Valcea, plai de dor și cânt”.

De asemenea, Dragoș a obținut locul 1 la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – faza zonală de la Târgu Jiu și tot locul 1 la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – faza zonală de la Râmnicu Vâlcea.

Dragoș ne mai spune că darul său se manifestă cu o mai mare bucurie în zona muzicii populare, pe care o practică în timpul liber, el fiind deja un artist cunoscut la evenimentele de această factură.

„În materialul video, elevul liceului nostru ne prezintă cu măiestrie un dans popular numit Csárdás – al compozitorului, violonistului și dirijorului de orchestră, Vittorio Monti  – aceasta fiind cea mai cunoscută piesă a sa, de factură tradițională ungurească.

Mă bucură faptul că elevii noștri au gusturi rafinate și astăzi pastila de cultură va fi despre Itzhak Perlman (născut în 31 august 1945)”, completează Oana Constantinescu.

PASTILA DE CULTURĂ

Itzhak Perlman este muzician, violonist și pedagog evreu (cu gene israeliene și poloneze), considerat a fi unul dintre marii violoniști ai timpului nostru. Orice iubitor de muzică bună caută în filmele pe care le urmărește o coloană sonoră potrivită “interiorului”. Se întâmplă ca două dintre filmele mele preferate să fie chiar ”Lista lui Schindler” și ”Amintirile unei gheișă” –compuse și adaptate de John Williams – în care Perlman asigură coloana sonoră.  Pentru ” Lista lui Schindler” muzica a fost premiată cu Oscar în anul 1993.

„Așadar, Dragoș are un idol neprețuit ca valoare al contemporaneității și cu siguranță că asemenea aspirații generează ambiții mari”, conchide Oana Constantinescu.