Dorința de a scrie povești drăguțe pe Facebook, mai ales acum când toate instituțiile o fac, i-a dezmorțit și pe reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj.

Dichisiți, parfumați și cu poftă de a mai bifa o acțiune care, cred ei, prinde pe Facebook, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, și una dintre angajate, tânără și dumneaei întrucât Facebook și Instagram cere și o abordare „fresh”, au ieșit din birouri și nu, nu au mers în județ, unde câmpul moare sufocat sub munții de deșeuri, ci la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova.

Din acest moment începe…povestea. Din start, aflăm că sală era neîncăpătoare și că elevii mureau de nerăbdare să afle informații despre mediu. DA, știm! Am fost si noi elevi!   

„Comisarii Gărzii de Mediu Dolj au avut astăzi(vineri n.r.) prilejul să vorbească în fața unui amfiteatru plin de elevi curioși să afle despre mediu înconjurător. Sala Colegiului Național „Elena Cuza” din Craiova a devenit neîncăpătoare pentru elevii atenți la ora de mediu, planificată cu ocazia evenimentului Săptămâna verde”, povestesc cei de la Garda de Mediu, pe Facebook.  

Acțiunea a fost bifată cu succes…aflând că elevii au fost cuminți, au ascultat povestioara…și uite așa, Garda de Mediu Dolj consideră că a făcut ceva și pe prevenție.  

„Astfel de acțiuni sunt diferite de cele de inspecție și control, cu care comisarii sunt obișnuiți, dar sunt foarte utile pentru educația de mediu și pentru transmiterea informațiilor de la cel mai mic și până la cel mai mare. Peste o sută de elevi au ascultat cu atenție temele abordate, problemele legate de mediu, reciclare, stații de epurare sau calitatea aerului înconjurător, explicate pe înțelesul lor. Interesul a fost cu atât mai mare, cu cât la final elevii au primit diplome pentru răspunsurilor lor inteligente”,  se încheie povestea.

Legat de această idee a preventiei in scoli… era frumoasă, dar a lansat-o Iridexul cu mult timp în urmă, si e tardiv pentru Garda de Mediu Dolj să aibă măcar aici, pe Facebook, succes.   

În tot acest timp, Doljul zace sub munți de gunoaie, de foarte mulți ani. Comisarii Gărzii de Mediu Dolj, care ies din birouri doar de formă, își pot analiza singuri eficiența muncii lor: =ZERO

A fost o perioadă, scurtă ce-i drept, când lucrurile mai mișcau în județ, când tot apărea „unul de la București”, ba prin Poiana Mare, ba în alt colț al județului și, automat, și cei din Dolj erau nevoiți să facă un pic de animație. Acum sunt într-o pauză totală… se limitează la povestioare pe Facebook, la fotografii în campaniile Iridexului… că deh, dă bine acolo… și aplică amenzi atunci când se văd depășiți de gunoiul de sub nas.

Strategii cu autoritățile publice locale, deplasări ÎN JUDEȚ, în scop preventiv, formarea unor specialiști, în cadrul instituției, care să aibă în vedere această parte legată de gunoi… poate că există, nu acuzăm, dar nimic nu se vede… sau totul se transformă în deznteres. Ori… începi să povestești frumos pe Facebook, abia după ce rezolvi problemele urgente ale acestui județ. Sau măcar să încerci să le rezolvi. 

Campania organizată la inițiativa Iridex scoate la iveală incompetența, lipsa de implicare, lipsa unor măsuri despre care teoretic tot ei vorbesc de ani buni, cu siguranță nepăsarea și faptul că s-au obișnuit cu „hai, mă, merge și așa”… Vor spune că aplică amenzi. Bun! Dar când vezi că faci acest lucru ani la rând și nu ai rezultatul scontat, oare nu trebuie sa schimbi strategia?! Și dacă managerul nu poate… nu mai poate… poate… poate un altul!

Până nu vor avea o viziune nouă, împreună cu primarii din județ, evident, se va continua cu a da vina unul pe celălalt, lefurile lor merg în continuare destul de bine, postările pe Facebook și ele, că trebuie să ții pasul, iar Doljul, tot sub munții de gunoi se va găsi, an de an.