O expoziție inedită este deschisă, începând de astăzi, la Muzeul Olteniei-Secția de Istorie, cu ocazia aniversării a 173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.  

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”, spun reprezentanții instituției de cultură.

Publicul vizitator va avea ocazia să vadă fotografii rare din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova și din colecțiile dr. Pavel Mirea, Ciprian Radu, Adrian Gabriel Simionescu și col. dr. Constantin Păun, care înfățișează jandarmi din județul Dolj de la începutul secolului XX și din perioada interbelică.

Pentru a evidenția istoria Olteniei și a oamenilor care au reprezentat cu demnitate această regiune, în cadrul expoziției vor fi prezentate obiecte, fotografii și documente care au aparținut subofițerului Dumitru Radu. Originar din comuna Plenița, acesta și-a desfășurat activitatea profesională, în cadrul Jandarmeriei și Miliției între 1933-1952 la diferite posturi din județul Timiș-Torontal. După instaurarea comunismului, a fost exclus din rândul cadrelor Ministerului de Interne și a revenit în localitatea natală. Obiectele au fost împrumutate pentru completarea expoziției de către domnul Ciprian Radu, căruia îi mulțumim pentru nobilul gest.

„Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții „Jandarmii și milițienii de la sate” publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014”, mai spun reprezentanții Muzeului Olteniei.

Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020” va putea fi vizitată în perioada 3 aprilie – 5 iunie 2023, de marți până duminică în intervalul orar 09:00-17:00. Ultimul acces se realizează cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare.