Jurnalul de Arte continuă, astăzi, cu un elev care iubește muzica și arta plastică. Când nu desenează, Denis cântă la chitară. Le face pe ambele responsabil, munca fiindu-i răsplătită și confirmată prin premiile pe care le-a obținut la concursuri.
„Jurnalul meu de Arte, eu să te scriu, voi să ne citiți. Suntem CLIPE unii, altora… Viața pendulează într-un echilibru care negreșit atinge Perfecțiunea! Pe cât de adânci sunt mările, pe-atât de necuprins cu mintea omenească Cerul, pe cât de neînsemnate mințile „mici”, pe-atât de încărcate de Sens mințile Oamenilor „frumoși”… Despre ei, despre Oamenii ce caută Sensul și despre cei care umplu de valențe fiecare linie într-un desen sau fiecare notă muzicală așezată cu sensibilitate în eter – despre aceștia este Jurnal de Arte, despre Oamenii frumoși în drumul lor spre Devenire.
Când am avut ideea unei „discuții” săptămânale despre copiii liceului nostru, nici nu am visat că lumea va primi cu interes fiecare poveste. Cu fiecare copil pe care îl „cunosc”, ajung să cred că există extratereștrii”, începe Oana Constantinescu, fila din Jurnalul de astăzi.
Astăzi o să îl cunoașteți pe Denis Ene, elev în clasa a XII-a B la secția de arhitectură, clasa profesorului Lucian Irimescu a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.
S-a născut în 16 martie 2004 și a venit în clasa a V-a la Liceul de Arte din Craiova.
Denis iubește deopotrivă arta plastică și muzica.
„Am fost întotdeauna creativ, încă de mic mi-am arătat imaginația ieșită din comun prin desene. Pe măsura ce am crescut, imaginația și gustul pentru artă au început să se contureze, până când m-au acaparat total. Sunt pasionat, în special, de arta renascentistă și arta contemporană”, povestește Denis.
Acesta a participat la concursuri cu tematică variată, dintre care amintim:
Diplome de participare la „Protégés la nature”, în anii consecutivi 2017 și 2018;
Premiul I la Concursul regional de Creație literară și artistică – plastică ”Magia sărbătorilor de iarnă”2017;
Premiul I la Concursul județean de Arte Plastice ”Art Craiova” 2017;
Premiul II la Concursul de Creație și Interpretare ”Mihai Eminescu – magician al cuvântului” 2019;
Premiul III la ”Fête de la franchophonie” în 2018;
Denis a mai spus că a făcut și voluntariat pe parcursul liceului și a participat și la Proiectul „Erasmus” desfășurat în Turcia”.
Elevul craiovean l-a descoperit pe Dimebag Darrell, chitarist, reprezentant al genului muzical „groove metal”, artistul motivându-l să își găsească și o latură a „talentului și pasiunii muzicale”.
A învătat să cânte la chitară singur, fiind autodidact. Aici avem și o mostră din lumea sonoră a lui Denis.
Pastila de cultură este însă despre cel care îl inspiră pe Denis în lucrările sale, și anume, artistul complex contemporan de origine elvețiană, Hans Rudolf Giger, completează Oana Constantinescu.
„Născut la 5 februarie 1940 în cantonul Graubünden, Elveția și care moare la 12 mai 2014 în Zürich. A fost cunoscut pentru imaginile sale în care a amestecat figuri umane cu mașini, un stil de artă cunoscut sub numele de „biomecanica”. Pictor, sculptor, arhitect, ilustrator, grafician, designer, regizor de film și cineast, inspirat în arta sa de Dado, Ernst Fuchs, de sculptorul Stanislaw Szukalski și inegalabilul Salvador Dali, Giger a făcut parte din echipa efectelor speciale care a câștigat un premiu al Academiei de Arte Vizuale pentru realizarea filmului de ficțiune ”Alien”. Imaginea extraterestrului fioros a fost inspirată de lucrarea lui Hans numită ”Necronom IV”și care i-a adus Premiul „Oscar” în anul 1980.
În anul 2013 Hans a fost admis în ”Science Fiction and Fantasy Hall of Fame”. A mai colaborat la filme ca ”Specii”, ”Poltergeist II: The Other Side”, ”Killer Condom”, ”Batman Forever” sau ”Tokyo: The Last Megalopolis”. Giger este cunoscut și ca artist designer al câtorva albume muzicale ale unor artiști celebri precum Danzig, Carcass, Celtic Frost, Steve Stevens și lista poate continua.
Cunoscând acești copii unici, realizez că NOI avem foarte multe de învățat de la ei… Am citit demult că ar fi fost o risipă de Timp și Spațiu dacă Dumnezeu ne-ar fi creat numai pe noi, ființe inteligente în Univers. Copiii talentați și înzestrați cu har de la Dumnezeu, sunt EXTRAtereștrii noștri cei mai apropiați!”, conchide profesoara de pian din cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.