Pacienții Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova au petrecut o nouă zi poveste, sâmbătă, fiind din nou beneficiarii unei acțiuni derulate cu sprijinul Asociației Med San. Într-o atmosferă relaxantă, pacienții clinicii au dat startul pregătirilor pentru Paște, realizându-și decorațiuni cu tehnica șervețelului, modalitate de lucru ce permite personalizarea obiectelor care fie se oferă cadou, fie se realizează pentru locuința fiecăruia dintre noi.

Despre ce presupune acest procedeu, participanții la atelier au aflat în iarnă, când au realizat globuri pentru brad. Acum, tot sub îndrumarea Alexandrei Burada și a surorii ei, pacienții Clinicii au decorat ouă pentru Paște.

Fiecare dintre participanți și-a ales șervețelul, a respectat etapele, a fost nerăbdător să vadă în ce măsură va reuși să obțină rezultatul prezentat de către Alexandra și, cel mai important…au petrecut ore frumoase unul alături de celălalt, schimbând idei și depănând povești.

Tot sâmbătă, cei prezenți la acțiunea derulată la sediul Clinicii Sfântul Nectarie din Craiova au aflat informații și chiar au făcut o analiză senzorială pentru probe de ciocolată cu lapte.

Au fost trei tipuri de ciocolată cu lapte, calități diferite și fiecare persoană participantă a acordat puncte, respectând un anumit standard.  

„Notarea s-a realizat după un standard. Pacientele au spus o părere individuală, s-a făcut notare de la 1 la 5 pentru fiecare probă. După ce au degustat cele trei probe, cele trei tipuri de ciocolată, între fiecare probă având trecere care să permit neutralizarea gustului, am trecut la notare, iar la final s-a făcut și un clasament în urma punctajelor. O astfel de acțiune ajută foarte mult în stabilirea calității unui produs. Analiza senzorială, deși pare cea mai simplă, este un pas foarte important și trebuie realizat riguros. Este o primă părere care se poate contura pentru un anumit produs”, a explicat Ramona Căpruciu, profesor al Facultății de Horticultură din cadrul Universității din Craiova.

Cei care au participat la cele două acțiuni, derulate prin Asociația Med San, au intrat deja în spiritual Sărbătorilor Pascale. Și așa cum ne-am obișnuit, prin această întâlnire, au mai scris o poveste și în această primăvară. Familia lor s-a reunit…și nu, nu este mult să o numim familie pentru că tocmai ei o numesc așa. O familie adevărată în cadrul căreia au învățat unii de la alții, au clădit prietenii și au proiectat obiective pentru un viitor frumos.

Sunt paciente care, după cum ele o spun, au învățat să-și acorde mai mult timp și să se iubească așa cum sunt.    

Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului „Sfântul Nectarie” și coordonatorul acestor programe, a explicat că și acest proiect, parte din acțiunile derulate în clinică, scoate pacientul din cotidian și astfel, după câteva ore petrecute altfel, acesta dobândește încredere în sine, o stare de bine și dorința de a-și acorda o și mai mare atenție.  

„Atelierul de astăzi, organizat cu prilejul Sărbătorilor Pascale, face parte din programele anuale pe care le desfășurăm în cadrul spitalului nostru. Aceasta a avut ca scop principal îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu probleme medicale oncologice.

Conform AOTA (American Occupation Therapy Association), terapia ocupațională se ocupă cu menținerea stării de bine și îmbunătățirea ariilor în care o persoană înregistrează anumite deficiențe. Prin urmare, in domeniul oncologiei, terapia ocupațională oferă pacienților, prin metode variate, activități plăcute, distractive, modalități de a-și îmbogăți deprinderile cognitive, fizice și motorii și pentru a-și spori încrederea în sine.

În mod concret, terapia ocupațională desfășurată astăzi, a pus în practică lucruri precum: motricitatea fină, motricitatea grosieră – partea implicată în menținerea echilibrului, atenție și putere de concentrare, reglare emoțională, integrare socială, îngrijire personală, controlul propriului comportament.

Cele menționate mai sus, sunt afectate în urma tratamentelor specifice.

Drept urmare, găsim modalități de a menține pacienții într-un ritm cât mai aproape de normalitate. Cele cinci ore de lucru au readus copilăria la noi în clinică, dovada acestui lucru sunt fețele zâmbitoare, mesajele participanților și timpul care a zburat neașteptat de repede.

Deși mesajele lor către mine, sunt mereu pline de emoție, vreau să le mulțumesc și eu cu această ocazie pentru încrederea cu care mă investesc de fiecare dată, fiind receptivi și deschiși către toate activitățile din centrul nostru”, a precizat Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului Sfântul Nectarie din Craiova