Dezolant, dezamăgitor și periculos, mai ales că la câțiva metri distanță se găsește o școală. Platforme de gunoi devenite adevărate focare de infecție se află în apropierea multor unități de învățământ din Craiova. Au tot apărut fotografii în mediul online, cetățenii au tot semnalat aceste probleme, dar autoritățile locale par a fi depășite de situație.

În timp ce aceste autorități vorbesc despre o Craiovă verde, veselă și situată prin clasamente care mai de care-ba chiar că cică stăm bine și la colectare selectivă-, sub multe platforme de gunoi din oraș…pute pământul.

Trec deseori pe lângă ghenele de gunoi așezate lângă gardul Școlii „Mihai Viteazul” din Craiova: dimineața, la prânz și seara, când ne mai plimbăm prin cartier. Niciodată aici nu este curățenie. NICIODATĂ!

În primul rând, consider eu, acele ghene mizerabile, rupte, strâmbe nu cred că și-ar avea locul lângă o unitate de învățământ, cum multe alte platforme aflate lângă școli și grădinițe ar trebui să fie relocate. Pe cele de lângă „Mihai Viteazul” le vede în fiecare dimineață, însuși managerul IRIDEX, care parchează mașina, pentru a-și lăsa copilul la școală, chiar lângă dezastrul respectiv.

Este inuman să aerisești sălile de clasă și să le împuți, pentru că da, acum, când temperaturile cresc, mirosul este insuportabil.

Este dezolant ca acele cadre didactice și acei copii să observe zilnic mizeria și, da, nesimțirea omului de rând care aruncă gunoiul la voia întâmplării. Nu, nu negăm această realitate! Dar acum, daca ea există, dacă știm că „ăștia suntem”, chiar preferați, voi autoritățile, să vă complaceți situației?! Veți spune…nu se respectă! Știm asta! Dar de ce să sufere și cei cu bun simț?! De ce elevii? De ce profesorii a căror școală este vizitată și de către cadre didactice și elevi din străinătate?! Cum să primești oaspeții cu pâine și sare când la cinci pași de intrarea în școală PUTE și mai țopăie câte un șobolan?!

Mai mult decât atât, această zonă este și periculoasă. Periodic, oamenii străzii își fac focul aici și gătesc diverse. Unii, victime ale sistemului, au probleme psihice. O singură privire către activitatea lor poate deveni periculoasă, mai ales pentru copiii din ciclul primar care ies singuri de la ore. Dincolo de acest tam tam și miros de carne, ouă și cârnați prăjiți, în parcarea școlii, la trei, patru metri, polițiștii locali mai admiră o mașină, mai schimbă două, trei vorbe, dar nimeni, absolut nimeni nu face nimic cu ceea ce se întâmplă lângă gardul acelei școli.     

Astfel de situații nu sunt cazuri izolate, cel puțin NU la Școala „Mihai Viteazul” din Craiova. Mizeria și pericolul au devenit o normalitate.

În tot acest timp, autoritățile continuă să scrie despre FRUMOS pe Facebook.

Aflăm că vor face o conferință, luni, în care ne vor prezenta un alt episod din telenovela containerelor îngropate din Craiova. Iar vor veni cu idei frumos scrise, cu nu stiu ce strategii…cu nu știu ce campanii, dar cu nimic CONCRET!  

Greu, foarte greu cu aceste cramponări în timp și încurajări parcă ale actelor de nesimțire. Nu, nu accept să dea vina pe cetățenii din zonă pentru situația ghenelor de lângă „Mihai Viteazul”.  Știm că ei există! Vezi că nu merge cu vorba bună…pune camere…vino cu amenzi. Dacă ai camere…vezi cauza! Degeaba vei veni cu păreri de rău dacă în zonă va porni un foc sau dacă unul dintre elevi va avea de suferit din cauza acelor persoane, de exemplu. Va fi prea târziu, dragi autorități!

Gata și cu Paștele! Și cu Târgul colorat și drăguț! Știm deja și clasamentul și tot ce considerați că se impune a fi transmis. BRAVO! Haideți, totuși, să vedem și greșelile și să le îndreptăm! Redirecționați cumva echipajele de la Locală…și poate se face un pic de ordine în dezordinea acestor platforme. Haideți! Trecu și aprilie!