„O investiție în cunoaștere plătește cel mai bun interes” afirma Benjamin Franklin. Azi este cea mai mare sărbătoare din Săptămâna Luminată -Izvorul Tămăduirii și de când mi-am propus să scriu despre acești copii, vă mărturisesc că simt că fiecare poveste, mă vindecă de câte o neputință, la modul curat și sincer, cum numai un copil o poate face.
Îmi propusesem ca tema discuției din Jurnal de Arte să fie Cunoașterea.
Cunoașterea DIRECTĂ, nu aceea de tipul jocului amuzant „telefonul fără fir” din copilărie, care denatura și strica până la celălalt capăt, esența și sensul cuvintelor…
Și mi-am făcut un bine! Am lăsat de o parte telefonul. Am zis că e timpul să stau față în față cu fiecare dintre cei pe care îi fac „parte” în Jurnalul de Arte. Pentru că „Indiferent de cât de absurd ar părea, oamenii ar face orice pentru a evita să stea față în față cu propriul lor suflet” spunea Carl Gustav Jung.
Ideea platoniană despre comportamentul uman este aceea că el decurge din trei surse principale: dorință, emoție și CUNOAȘTERE. Făcând apel mereu doar la ceea ce știm, ne păstrăm un orizont limitat și uităm să ne amintim despre neștiința noastră.
Din discuția de CUNOAȘTERE și din desenele Juliei, am simțit cum se conturează personalitatea unei viitoare artiste cu o deosebită atenție pentru detalii, umbre și o natură a redării culorilor matură, în curs de cizelare.
Julia Elena Înpușcatu s-a născut la 30 ianuarie 2007 în Craiova, are 16 ani și este elevă a Liceului de Arte „Marin Sorescu”, de 5 ani.
Părinții Juliei au observat talentul și pasiunea ei și au încurajat-o din toate punctele de vedere. Au ales o școală vocațională cu profil de arte, îndreptându-se spre liceul nostru care oferă suport în această direcție.
Julia ne povestește că designul a început să îi placă exersând și luând contact cu lucrări ale unor artiști care se afirmă în domeniul acesta.
Julia studiază la secția de Design Industrial, în clasa a IX-a, sub îndrumarea domnului profesor coordonator Ion Preda.
Din discuția cu eleva noastră, se simte admirația pentru cel care o îndrumă și declară că „pe viitor vreau să urmez în continuare același domeniu, grafic design, dorința și obiectivul meu fiind acela de a deveni profesor la aceeași secție pe care o studiez în prezent”.
Julia spune că a participat doar la concursuri cu specializare de Artă plastică.
Din premiile obținute, amintim:
Premiul 1 „Fantasticul din mine și din afara mea” (2018)
Premiul 1 „Armonii cromatice în pictură și în artă” (2019)
Premiul 2 Concurs „Nöel dans le monde francophone”(2019)
Premiul 2 „The colours of autumn” (2020)
„Artisul meu preferat este Peter Saville deoarece lucrează tot în domeniul designului și mă inspir din creațiile lui” ne dezvăluie Julia și, atunci, la Pastila de Istoria Artei Contemporane o să îl CUNOAȘTEM azi pe Peter Andrew Saville (născut la 9 octombrie 1955). Este un grafician și artist designer de origine engleză care ne „ocupă” spațiul vizual cu foarte multe ocazii, fără să fim conștienți sau cunoscători ai personalității sale creatoare.
El este cunoscut pentru designul și conceperea coperților CD-urilor cunoscutei case de discuri Factory Records, dar și pentru proiectele cu numeroși artiști ai muzicii din afara acesteia. Are o colaborare frumoasă și este consultant pentru clienți precum EMI, John Galliano, Yohji Yamamoto, Christian Dior, Calvin Klein. Incepând cu anul 2004, Saville a devenit Director Creativ – de Imagine, al orasului său natal Manchester, jucând un rol strategic în regenerarea și renașterea culturii aici, implicându-se activ în Festivalul Internațional Manchester care se desfășoară anual.
În 2010, el este designerul tricourilor celebrei echipe de fotbal Manchester United. În 2013, câștigă trei premii în domeniul designului industrial D&AD și este decorat cu London Design Medal.
În anul 2018, reface logo-ul celebrei case de modă de lux britanică Burberry. Cel mai recunoscut este acela prin care în anul 2020 Saville a primit titlul onorific de Commander of the Order of the British Empire CBE – pentru merite aduse designului.
Aș vrea să felicit la finalul poveștii de astăzi pe cel care a deschis Jurnalul de Arte, elevul Robert Bașcoveanu care a obținut Premiul II, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – Alba Iulia și pe cealaltă elevă a Liceului de Arte „Marin Sorescu”, Carla Bufu, care a obținut Premiul III. Premiile sunt obținute la secția de pian.
Cred că jocul nostru din copilărie era o tristă idee vizionară a telefoanelor de azi… Așa că vă îndemn, să le uitați acasă, din când în când… chiar dacă lipsa lor o simțiți ca pe lipsa busolei… Uita-ți-le! Si UITA-ȚI-VĂ la Omul frumos din fața voastră, pentru că numai privindu-l o să ajungeți să îl cunoașteți. O schimbare de viziune… pe care am găsit-o frumos exprimată de Marcel Proust în citatul: „adevărata călătorie a descoperirii înseamnă nu a căuta țărmuri noi, ci a vedea cu ochi noi”.
Să nu picați însă nici în cealaltă extremă, de care vorbea Stendhal că ajung să „existe oameni care, mânați de dorința de a cunoaște totul, uită să iubească.”
CUNOAȘTEȚI atât cât vă permiteți, cu IUBIRE…
Material realizat de Oana Constantinescu, profesor de pian în cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.