Doljenii aflați în căutarea unui loc de muncă pot participa, gratuit, la programe de formare profesională care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii.

Formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se face ţinându-se seama de cerinţele de moment şi de perspectiva ale pieţei muncii şi în concordanţă cu opţiunile şi aptitudinile individuale ale persoanelor respective, spun reprezentanții AJOFM Dolj.

Programele de formare profesională sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la agenţie (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi).

Persoanele interesate să urmeze un curs de formare profesională pot opta anul acesta pentru unul din cele 24 programe organizate în divese meserii / ocupaţii solicitate pe piaţa muncii: ajutor de bucătar, brutar, bucătar, competențe digitale, competențe în matematică, comunicare în limba română, confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, contabil, electrician de întreținere în construcții, femeie de serviciu, frizer, infirmieră, inspector/referent resurse umane, inspector în domeniul securității și sănătății în muncă, îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, manager proiect, manager resurse umane, operator introducere, validare prelucrare date, operator la mașini unelte cu comnanda numerică, stilist protezist unghii, vanzător, manichiurist/pedichiurist, montator instalatii solare.

În luna aprilie au început următoarele cursuri de formare profesională: bucătar, competențe digitale, operator introducere, validare prelucrare date, manager resurse umane, inspector/referent resurse umane, frizer, montator instalații solare.

„Beneficiarii de servicii gratuite de formare profesională au dreptul la: pregătire teoretică și practică pe toată durata cursului; manuale, materiale de instruire și rechizite; echipament de protecție pe timpul instruirii practice, dacă este cazul; consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventarii cursului. De asemenea pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire beneficiază de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun”, arată AJOFM Dolj.