„MANIFEST PENTRU SĂNĂTATEA PĂMÂNTULUI” … pornind de la acest motto, 300 de elevi din ȋnvăţămȃntul primar de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova şi-au propus să desfăşoare o activitate pentru a marca un eveniment sărbătorit ȋn ȋntreaga lume, pe 22 aprilie, Ziua Pamȃntului.  

Proiectul a ȋnceput ȋn primăvara anului 2022. Povestea a mers mai departe, iar ȋn 2023, mesajul lor a fost prezent nu doar ȋn desene, ci şi pe tricouri albe, tocmai pentru a-şi manifesta susţinerea pentru ceea ce cred cu tărie că trebuie să ȋnsemne grija pentru planeta noastră.

Ediția din acest an şi-a propus să scoată în evidență  inventivitatea și talentul elevilor, atât pe partea de proiecte ecologiste, cât și pe partea artistică.

O colecţie de lucrări de pictură şi desen realizate de copii a fost expusă ȋn curtea şcolii. Varietatea de stiluri sau subiectele abordate de copii, dintre cele mai diverse, au creat un mix vizual inedit, pentru a atrage atenţia asupra acţiunilor lor legate de „sănătatea” Pămȃntului.

Tot pentru a trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor de mediu şi a efectelor pe care le au acestea asupra oamenilor, s-au ȋmbrăcat ȋn culorile Pămȃntului şi au purtat tricouri pictate chiar de ei.

Activitatea de educaţie ecologică s-a desfăşurat ȋn parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj.

Prin derularea acestei activităţi, copiii au ȋnvăţat cum putem proteja planeta, care sunt factorii care influenţează „ȋmbolnăvirea” Pămȃntului sau efectul unui gest cȃt de mic asupra bunăstării generale şi că depinde de noi toţi să lăsăm ȋn urmă o lume mai bună şi o planetă mai curată.

„Să avem ȋncredere că generaţia asta cu mȃnuţe mici şi minţi curioase are o şansă să facă lucrurile mai bune! Să iubim natura mai mult decȃt orice, să iubim pămȃntul, să respectăm fiecare copac, fiecare vietate din jurul nostru! Sigur că nu este ȋndeajuns să ne concentrăm eforturile de a avea grijă de ea o singură zi pe an, dar este un prilej de conştientizare şi de a desfăşura activităţi frumoase şi pline de sens, pentru o mai bună protejare a Pămȃntului”, a spus Mihaela Gheorghiu, profesor pentru ȋnvăţămȃntul primar.

„Una din cele mai importante valori pe care trebuie să le insuflăm copiilor noştri este dragostea şi respectul pentru planeta pe care trăim. Este important ca de la o vȃrstă fragedă, copiii să devină conştienţi de importanţa ȋngrijirii mediului. Acesta a fost modul prin care cei mici au ales să-i arate Pământului cât de important este pentru noi toți, cât de mult trebuie să îl iubim, să-l protejăm și să-l respectăm pentru a avea o viață sănătoasă”, este mesajul transmis de cadrele didactice organizatoare.

„Este un semn de speranţă pentru un viitor ȋn care legătura cu mediul ȋnconjurător va fi din ce ȋn ce mai puternică. Este foarte important să le dăm copiilor şansa să-şi manifeste creativitatea, generȃnd propriile lor conexiuni și soluţii”, a conchis Atia Fodor, directorul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Ţiţeica” Craiova.