Sursa foto: Facebook Spital Filantropia Craiova
Sursa foto: Facebook Spital Filantropia Craiova

Personalul auxiliar din cadrul Spitalului Filantropia Craiova ar putea primi stimulente financiare, în perioada aprilie-decembrie 2023, în cuantum de până la două salarii minime brute pe țară.

Deși într-o adresă înaintată Consiliului Local Craiova, întrucât o astfel de decizie trebuie să treacă de votul consilierilor municipali, reprezentanții spitalului arată că aceste stimulente sunt pentru „personalul medical și cel de specialitate”, directorul instituției, Liviu Radu, a precizat că doar au utilizat textul din lege, dar că acele sume de bani vor ajunge la personalul auxiliar, amintind aici șoferi, bucătarese, paznici sau muncitori-întreținere.

Pentru aceste categorii de personal nu au avut loc creșteri salariale, nici în perioada Covid nu au beneficiat de sporuri, acesta fiind motivul pentru care cei din conducerea spitalului au luat în calcul acordarea unor astfel de stimulente.

„Știu că formularea este pentru <<personalul medical și de specialitate>>, dar nu vom acorda stimulente medicilor, asistentelor sau infirmierelor. Nu aș vrea să se facă această confuzie. Am fost nevoiți să folosim acea formulare pentru că este textul din lege. Trebuie să treacă prin consiliul local o astfel de decizie. Stimulentele le vom acorda personalului auxiliar: șoferi, bucătărese, paznici, muncitori, în funcție de ce venituri vom avea. Se acordă din veniturile spitalului, nu cerem bani Primăriei Craiova. Ca valoare, se poate merge până la maximum două slarii minime brute, dar vom vedea de ce sumă vom dispune. Această categorie de personal are salarii care nu au beneficiat de creșteri. Ei nu au nici sporuri, nici măcar în perioada Covid nu au beneficiat de ele, deși și-au asumat și ei riscuri. Legea permite să acordăm aceste stimulente”, a explicat Liviu Radu.

Conform legii, categoriile de personal și cuantumul stimulentelor financiare se stabilesc și se aprobă de catre Comitetul Director în baza unui regulament propriu și vor fi suportate din veniturile proprii ale spitalului ( venituri încasate din contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate și prestații medicale).

Stimulentele sunt în limita a două salarii minime brute pe ţară și nu fac parte din salariul de bază iar acordarea lor se face cu respectarea legislației în vigoare cu privire la calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii datorate la stat.