Într-un sistem medical dezorganizat, pe parte de oncologie, se fac pași importanți în privința elaborării Registrului Național de Cancer. Realitatea dură arată că astfel de date nu există, doar că, spun medicii specialiști, ele sunt foarte importante pentru dezvoltarea sistemului.
Medicul oncolog și fondatorul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova, dr. Michael Schenker, consideră că sistemul trebuie îmbunătățit și că acest registru de cancer este foarte important.
„Sunt toate capitolele de îngrijire ale pacientului oncologic, de la screening și depistare, până la paleație și îngrijire sau recuperarea supraviețuitorilor și a tuturor efectelor secundare ale tratamentelor și dizabilitățile produse de complicațiile bolii, toate aceste lucruri sunt foarte importante. În toate capitolele acestea există lucruri de îmbunătățit pentru că sistemul este defect și dezorganizat. Lipsesc lucrurile cele mai importante: registrul de cancer, integrarea datelor pacienților în analize, orice fel de palier pentru a știi ce este de făcut mai departe. Este important să ai date pentru a compara, în timp, cum stau lucrurile. Avem nevoie de un punct de plecare”, a explicat dr. Michael Schenker.
Medicul este optimist și spune că se fac pași în privința elaborării acestui registru și că, deși nu va fi perfect de la bun început, ci perfectibil, important este că există un punct de plecare.
„Se fac pași și există, inclusiv în Planul Național de Cancer, și în forma actuală și cu eventuale modificări dacă vor fi, prevederi cu privire la registrul de cancer. Cu siguranță el se va face, va fi o chestiune perfectibilă în timp. Nimeni nu spune că va fi un registru perfect din prima lună de funcționare. Nici măcar cel de la Registrul Teritorial Cluj care funcționează de ceva timp nu este perfect”, a completat medicul craiovean.
În privința organizării, punctul de plecare ar trebui să fie la nivel de instituție-parte a Programului Național de Oncologie. Datele să fie raportate într-un registru unitar, apoi într-unul teritorial, pentru ca în final să ajungă în Registrul Național de Cancer.
„Strategia cea mai sănătoasă ar fi să se plece de la nivel de instituție, unitățile sanitare care sunt parte a Programului Național de Oncologie. Aceste unități ar trebui să aibă un registru instituțional unitar, toți să raporteze același set de date, după care este foarte simplu ca acele registre să fie integrate într-un registru teritorial și după acea în registrul național. Toate unitățile sanitare care derulează program de tratament în baza Programului Național de Oncologie ar trebui să aibă un sistem de raportare sănătos, gen registru de cancer. În orice unitate publică sau privată unde se tratează pacient gratuit pentru boală oncologică, ar trebui să se raporteze aceste date”, a mai spus dr. Michael Schenker.
Pentru date sigure și obținerea rezultatelor scontate, este nevoie de muncă în echipă, respectiv oncolog, epidemiolog și patolog.
„Pentru toate unitățile există lucruri care se pot face: poate fi dezvoltat un motor informatic care să preia un set minimal de date care este necesar pentru această raportare în mod automat și să fie introduse în registrul de cancer, astfel încât să nu mai fie nevoie de cineva care să stea să introducă pentru că problema aici va fi: de disponibilitate de resursă umană. Pentru spitalele publice înseamnă angajări sau să dai o responsabilitate în plus, dar nu va fi cu succes. Oricum, chiar și cu acest motor, este nevoie de un registrator. Să verifice calitatea datelor introduce. Este nevoie de muncă în echipă, respectiv oncolog, epidemiolog și patolog, care să verifice punctele cheie în datele raportate. Trebuie precizie în raportare pentru a nu fi induși în eroare”, a conchis medicul din Craiova.