Nu de puține ori, pacientului i se administrează câte două antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în același timp.

AINS sunt o clasă de medicamente utilizate pentru reducerea inflamației, ameliorarea durerii și scăderea febrei.

Din ea fac parte mai multe medicamente (exemple: ibuprofenul, diclofenacul, ketoprofenul, indometacinul, dexketoprofenul, piroxicamul și altele) pe care mulți dintre noi le folosim de-a lungul vieții destul de des.

Medicul neurolog din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, Cristina Căliman, spune că NU ar accepta recomandarea să urmeze o schemă de tratament care conține două antiinflamatoare nesteroidiene, dacă ar fi pacient.

Medicul explică de ce nu este de acord cu o asemenea schemă de tratament.

„Două AINS luate împreună cresc riscul de efecte secundare (gastrite sau chiar ulcer, sângerare gastro-intestinală, afectare renală, creșterea tensiunii arteriale etc.). Fiecare medicament din această categorie are timpul lui propriu de înjumătățire, așadar eliminarea sa din organism se face diferit, astfel încât e foarte dificil să stabilim orarul corect după care două AINS pot fi administrate în cadrul aceleiași scheme de tratament, așa încât să nu existe riscul ca medicamentele să se acumuleze, crescând și mai mult riscul de efecte adverse. În unele cazuri combinația de două AINS poate afecta eficacitatea fiecăruia dintre medicamente și adesea nu oferă niciun beneficiu suplimentar în ceea ce privește ameliorarea durerii sau creșterea inflamației. Totodată, costul financiar al schemei de tratament crește, fără a aduce beneficii, dar aducând în schimb riscuri considerabil mai mari”, arată medicul Cristina Căliman.