După stabilirea unui diagnostic de cancer, mamă sau tată fiind, ceea ce îi spui copilului tău va depinde de vârsta lui, de ceea ce el este capabil să afle, de modul cum îl faci să înțeleagă situația ta medicală, de consecințele pe care și le construiește la nivel mental pe baza informațiilor oferite de tine, explică Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie Sfântul Nectarie din Craiova.
Dacă săptămâna trecută am aflat cum se discută cu un copil în funcție de vârstă, astăzi, Ramona Schenker oferă câteva sfaturi pentru ca un părinte aflat într-o astfel de situație să poată vorbi despre acest diagnostic.
Este important, spune onco-psihologul, ca părintele să exerseze înainte de a vorbi cu copilul său. Să știe foarte bine ceea ce urmează să îi spună.
Echipa medicală sau un alt părinte care s-a aflat într-o poziție similară poate juca un rol important.
„Solicitați sfatul echipei medicale sau a altui părinte care a fost într-o poziție similară.
Când vorbiți pentru prima dată cu copilul, luați în considerare să fie și o altă persoană cu dumneavoastră. Aceasta ar putea fi partenerul sau un alt membru al familiei care poate oferi sprijin informațional.
Împărtășește-ți sentimentele copilului tău și încurajează-l să împărtășească și el. Sunteți cea mai importantă sursă de informații și sprijin a copilului dumneavostră. Dacă ei cred că nu pot să-și împărtășească sentimentele cu tine, ar putea crede că nu le pot împărtăși cu nimeni. Atunci se pot simți complet singuri”, a explicat Ramona Schenker.
Copilul trebuie să afle ce presupune tratamentul pe care îl urmează un părinte diagnosticat cu cancer, tocmai pentru a nu fi luat prin surprindere atunci când, poate, acesta nu se va simți bine.
„Copilul dumneavoastră poate auzi informații legate de cancer în diferite situații. Explicați semnificația acestor cuvinte într-un mod pe care ei să-l poată înțelege. De exemplu puteți spune: chimioterapia este „un tratament special pentru a scăpa de cancer”; o tumoare este „un nod în interiorul corpului tău”.
Discutați cu copilul dumneavoastră despre tratamentele de care este nevoie și despre ce se va întâmpla în timpul fiecărui tratament. Fii sincer cu privire la posibilitățile de durere și alte efecte secundare”, a mai spus specialistul.
Încercați să aflați mai multe despre diversele procedure medicale pentru a putea reformula aceste informații în funcție de vârsta copilului, a conchis onco-psihologul Ramona Schenker.