Sursa foto: Facebook Gabi Rizea
Sursa foto: Facebook Gabi Rizea

Proiectul „Story Wood Cut”, ajuns la cea de-a VI-a ediție și aflat în derulare, în această perioadă, la Craiova, a costat 100.000 de lei, spun reprezentanții Casei de Cultură Traian Demetrescu, organizatorii evenimentului.

Suma alocată organizării acestui proiect, devenit tradiție la Craiova, acoperă cheltuielile cu remunerația artiștilor, cazare și achiziția materialelor necesare realizării produselor culturale. Organizatorii nu au menționat însă ce sume de bani au fost alocate remunerației, ce sume cazării și ce sume achiziției, oferind un răspuns general cu privire la acest aspect.

Anual, începând cu 2018, evenimentul reunește artiști care transformă bucățile de lemn, cu ajutorul drujbei, în diferite personaje din povești.

Artiștii participanți sunt aleși în funcție de calitatea schițelor propuse, de experiența pe care o au și de disponibilitatea lor, dau asigurări organizatorii.

„Rezidențele artistice reprezintă forme de promovare a creației artistice prin care un organizator public sau privat pune la dispoziția artiștilor mijloacele materiale sau financiare necesare realizării de produse culturale. Rezidența <<Story Wood Cut>> a debutat în anul 2018, odată cu Centenarul Marii Uniri, instituția noastră urmărind să marcheze astfel evenimentul prin invitarea unor artiști care să reprezinte toate provinciile istorice, concomitent stimulând mobilitatea artistică la nivel național. Criteriile de selecție, an de an, au în vedere calitatea schițelor propuse, experiența și disponibilitatea artiștilor”, au explicat reprezentanții CCTD Craiova.

Tema aleasă pentru ediția de anul acesta este Playground și are în vedere unul dintre obiectivele instituției organizatoare: educația non-formală prin joacă.

„Temele de inspirație propuse de până acum au fost împrumutate din lumea basmului românesc și universal, iar tema de anul acesta este <<Playground>>, produsele culturale realizate fiind destinate completării mobilierului spațiilor de joacă pentru copii. Tema are în vedere unul dintre obiectivele generale ale CCTD și anume, educația non-formală prin joacă”, au mai spus organizatorii evenimentului.

Rezidența se desfășoară și anul acesta în curtea Centrului Multifuncțional al Municipiului Craiova.

Organizatorii spun că este dificil să cumpere materiale întrucât trebuie să fie foarte atenți la calitate și la aspectele ce țin de rezistența în timp.

„Una dintre dificultățile organizării <<Rezidenței>> se referă la achiziția unor materiale care să respecte standardele de calitate și rezistența în timp, dat fiind faptul că produsele sunt destinate a fi amplasate în aer liber și sunt folosite efectiv de public. Este deci necesar ca materialele folosite să le confere rezistență la intemperii, dar și la uzură. De asemenea, având în vedere că produsele Rezidenței sunt destinate a fi folosite de către copii, este important să ne asigurăm și să verificăm că acestea reprezintă spații de joacă sigure.

Strict din punct de vedere organizatoric, condițiile meteorologice nefavorabile pot avea impact negativ în ceea ce privește perioada de desfășurare a <<Rezidenței>>, întrucât artiștii lucrează în aer liber”, au mai precizat reprezentanții CCTD Craiova.   

Temele evenimentului se schimbă de la un an la altul. Artiștii vin ;i ei cu idei și astfel Casa de Cultură Traian Demetrescu propune o temă.  

„În fiecare ediție, Casa de Cultură Traian Demetrescu propune alte teme în care să se încadreze propunerile artiștilor, iar dincolo de temele diferite, creațiile acestora caută și alte direcții, numitorul comun rămâne mediul de exprimare. De exemplu, tema de anul trecut a fost Personaje de basm, iar tema de anul acesta este <<Playground>>”, au completat organizatorii evenimentului.

Lucrare realizată la editiile anterioare

De la prima ediție și până la ediția din 2022, inclusiv, au fost realizate 32 de lucrări din lemn.

„În anul 2018, <<Rezidența>> a avut temă <<Personaje celebre din lumea poveștilor>> și au fost realizate următoarele lucrări: <<Mica Sirenă>>, <<Elsa>>, <<Albă ca Zăpada>>, <<Bambi>>, <<Bestia>>, <<Motanul Încălțat>>.

În 2019, <<Rezidența>> a avut aceeași temă și au fost realizate următoarele lucrări: <<Mikey și Minnie>>, <<Mowglie și Baloo>>, <<Winnie și Măgărușul>>, <<Pinnochio și Gepetto>>, <<Scufița Roșie și Lupul>>, <<Tom și Jerry>>.

În anul 2020, <<Rezidența>> a avut tema <<Atitudini măsurate>> și au fost realizate următoarele lucrări: <<Băncuța sărbătoriților>>, <<Băncuța divergenților>>, <<Băncuța căsătoriților>>, <<Băncuța supăraților>>, <<Băncuța îndrăgostiților>>, <<Băncuța idealului comun>>.

În anul 2021, <<Rezidența>> a avut tema <<Universul poveștilor>> și au fost realizate șase lucrări individuale care poartă numele: <<Căsuța răsucită>>, <<Căsuța florilor>>, <<Căsuța boemă>>, <<Căsuța verde>>, <<Atenție: Zâne și Buturuga cu povești>> și două lucrări comune, puncte de interes pentru copii: <<Căsuța Zânelor>> și <<Ciupercuța>>.

În anul 2022, <<Rezidența>> a avut tema <<Eterna luptă dintre bine și rău>> și au fost realizate următoarele lucrări: <<Vrăjitorul malefic>>, <<Arcașa>>, <<Zâna bună>>, <<Balaurul>>, <<Cavalerul și Garguia”, au conchis reprezentanții CCTD Craiova.

Evenimentul a demarat în data de 2 mai și se va încheia duminică, 14 mai.

Sculptorii participanți la ediția de anul acesta sunt: Bostănică George-Vrancea, Dragomir Ștefan Claudiu-Brașov, Rizea Felician-Gabriel – Craiova, Rădăcină Viorel-Brașov, Martinescu Sebastian-Mihai-Craiova.