Astăzi, povestea este despre JOC. Despre Șah, despre Artă și Design. Jean Chateau – psiholog și profesor universitar de origine franceză, cunoscut pentru cartea sa ”Copilul și jocul” a ”văzut” ca un sculptor de ”minți” că jocul este ”un impuls irezistibil prin care copilul își modelează propria-i statuie”. 

”Şahul este TOTUL: artă, ştiinţă şi sport” spunea  jucătorul celebru rus Anatoly Karpov. Mă gândeam cât de importantă este educația unui copil și cât de complex ar trebui să fie sistemul de învâțământ pentru a crea genii: să deseneze, să modeleze, să socotească și să ”vadă” în spațiu, să danseze și să cânte la un instrument sau vocal… Dacă ar îmbina frumos aceste ”arte”, cât de prețios ar deveni ”produsul” – inteligența? Din fericire, realizez că mulți elevi ai Liceului de Arte sunt o surpriză și în fiecare filă din Jurnal , de fapt EL, COPILUL, mă învață pe mine, adultul lucruri pe care nicio carte nu mi le-a oferit.

Și vă mărturisesc că pe cât de dificil pare să se lase ”găsit” următorul elev care să facă subiectul unei file, pe atât de mare este satisfacția și bucuria pe care mi-o dăruiește Dumnezeu, ”întâlnindu-mă” cu fiecare în parte. Copilul de azi mi-a adus aminte de copilul de demult care juca șah cu bunicul. (De fapt răbdarea mea era minimă, dar eram fascinată de designul statuetelor unei table deosebite și trebuia să suport acea joacă pentru a avea acces la tabla magică! Trucuri de Om înțelept – bunicul!).

În jocul de șah, cei care îl practică, au găsit semințe ale gândirii strategice sau trucuri ale luptei psihologice, dar și soluții pentru problemele complexe ale vieții. ”Şahul se joacă în mintea ta şi nu pe masa din faţa ta. Dacă joci numai ce vezi, nu o să câştigi niciodată. Ideea este că pentru a excela în şah şi în orice alt domeniu, trebuie să-ţi imaginezi! Trebuie să vezi dincolo de ce se află în faţa ta.” afirma scriitorul american Howard Roughan.

Anda Alexia Kese are 17 ani și s-a născut pe 3 Noiembrie 2005. În prezent este elevă a Liceului de Arte „Marin Sorescu” în clasa a XI-a la Secția de Design și studiază cu domnul profesor Ion Preda. Principalele pasiuni ale Andei sunt șahul, arta fotografică, limbile străine și desenul.

Anda ne spune că ”pasiunea pentru artă mi-a fost insuflată de către doamna profesoară din școala gimnazială, alături de care am câștigat Premiul 1 la Concursul Regional cu Participare Națională ”Armonii cromatice în pictură și în arta fotografică” la Secțiunea Artă fotografică în anul 2017. După această experiență pozitivă am decis să continui studiul în domeniul artei , înscriindu-mă la Liceul de Arte„Marin Sorescu” în anul 2020.” Și pentru că este important în devenirea ei ca artistă, continuă să ne uimească spunându-ne că ”printre premiile obținute aș aminti și pe cele din domeniul șahului: Olimpiada Națională a Sportului Școlar – Șah – Liceu Locul 1 la Faza Județeană, calificându-mă apoi la Faza Națională  în anul 2022. În anul 2023 am participat din nou la Faza județeană a Olimpiadei, obținând Mențiune.”

Anda este un copil extraordinar pentru că, prin alegerile sale de a-și petrece timpul, construiește o personalitate complexă și care pe mine m-a fascinat! Povestește în continuare că ”în ceea ce privește atracția mea pentru Arta Fotografică am încercat dintotdeauna să îmi exprim trăirile surprinzând imagini din viața de zi cu zi, dar și din natură. Artista mea preferată este Tatiana Shmayluk , o cântareață de muzică rock din Ucraina. Aceasta mă inspiră să fiu curajoasă și să pot să îmi exprim sentimentele liberă.” Și uite așa Anda mai marchează două pasiuni în ”decorul” personal.

Ajungând să discutăm despre Design și specializarea pe care o urmează la noi în Liceul de Arte, Anda adaugă faptul că ”Gail Anderson m-a influențat într un mod pozitiv în creațiile mele. Ea fiind o artistă complexă cu un stil remarcabil, diferit și îndrăzneț.  Aceasta predă studenților designul grafic și a influențat marea majoritate a designerilor.” Despre aceasta vom reveni cu detalii în pastila de istorie a artei.

În acest moment, Anda este încântată de participarea la un proiect numit Balul ”La Belle Epoque” care se desfășoară în Craiova în perioada 19-20 Mai 2023, în foaierul Teatrului Național ”Marin Sorescu”, de care se ocupă profesor Emanuela Ciolacu și Quadrille d’Elsa, un grup de francezi ai unei organizații non-profit. ”Pe 19 vom dansa în aer liber în diferite locații din Craiova. Suntem implicați elevii claselor a XI a A, a XI a C și DOAR EU de la a XI a  B , XII A si X B, împreună bineînțeles cu studenții de la Universitate. Vor fi mai multe genuri de muzică, dar în special muzică clasică, cântată chiar de elevii noștri de la Liceu. Iar pentru spectatori am pregătit o surpriză. Ei vor primii invitații speciale pentru participarea la bal. Nu pot strica surpriza principală, dar vă asigur că vom interacționa cu publicul!”

Pastila de Istorie a Artei Contemporane se oprește astăzi la personalitatea  lui Gail Anderson (născută în 1962 în Jamaica într-o familie modestă în care are meritul de a fi prima din generație care absolvă studii la colegiu pentru că obținuse cetățenia americană) este o artistă designer grafician, scriitoare și pedagog, cunoscută pentru abilitățile ei tipografice, scrisul de mână și designul de postere.

Printre cele mai importante publicații unde și-a desfășurat cariera de designer amintim ”The Boston Globe Sunday Magazine” și postul de senior art director la Rolling Stone pentru 15 ani. Între anii 2002-2010 deține postul de director de creație la ”SpotCo”, o agenție specializată în publicitate pentru artă și divertisment. Din anul 2012 Anderson se specializează în reclame pentru producțiile de pe Broadway și primește numeroase premii și distincții de la Muzeul Național de Design, AIGA, Societatea Publicării Designerilor. În anul 2013 are meritul de a crea Timbrul cu ”Proclamația Emancipării”.

Acum este membră a Școlii de Arte Vizuale în Departamentul de Design, unde predă cursuri de grafică la toate nivelurile (preuniversitar, universitar și postuniversitar). Cariera pe care și-a construit-o începând ca designer în mici publicații și până la aceea de profesor, designer în teatre, scriitoare și academician a fost susținută de numeroasele premii și distincții venite din toate zonele de specialitate, reușind în 2018 să rupă bariera rasistă prin care o femeie de culoare este apreciată în lumea artei cu titlul onorific dat de ”The National Design Awards’ Lifetime Achievement Accolade”. Are o colaborare frumoasă cu artiști muzicieni precum Rolling Stone, Alicia Keys și Axl Rose.

Stilul său este marcat de imaginile lemnului, ale scrisorilor, ale posterelor vechi, elementelor de epocă și ale paginilor din cărți antice. Este de menționat că pune aceste ”amprente„  într-o carte numită  ”Hand- Drawn Packaging from Around the World” care câștigă premiul de cea mai bună carte ilustrată în domeniul designului.

Filozofia lui Anderson pentru arta pe care o crează este aceea  că ”procesul trebuie să fie distractiv și să-ți dorești să pășești în afara zonei tale de confort.” Este vorba despre actul de CURAJ…

Consider că Anda a reușit deja să învețe din această filozofie și jocul de șah pe care fiecare dintre noi îl are deschis cu Viața, va dovedi această afirmație. ”Pe tabla de şah, ca nicăieri altundeva, dreptatea triumfă!”  constata  jucătorul de șah Irving Chernev. Ne rămâne de gândit să alegem cu înțelepciune SPAȚIUL în care să ne bucurăm de JOC!

Material realizat de Oana Constantinescu, profesor de pian în cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.