Muzeele din Oltenia vă așteaptă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai.

La Muzeul Olteniei din Craiova, toți vizitatorii vor avea acces gratuit în cele trei secții ale instituției de cultură din Craiova: Secția de Istorie, cea de Științele Naturii și cea de Etnografie.

Programul de vizitare începe la ora 19.00.

Vizitatorii sunt invitați să descopere 12 expoziții permanente și temporare, într-un mod inedit, printr-o plimbare de neuitat în Istoria și Cultura Craiovei.

Casa Băniei, important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova, propune publicului tematici diferite pe care le puteți reîntâlni în cele două expoziţii permanente: “Ritmurile vieţii” și “Facerea Pâinii”. Prima este o expunere care vorbeşte, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul, inclusiv ritualul nunţii, artefacte religioase, meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul. Expoziția “Facerea pâinii” este reprezentarea specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia, operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare.

Promovarea și valorizarea patrimoniului remarcabil deținut de Secția de Istorie și Arheologie se va face prin cele două expoziții permanente: „Redescoperă Istoria” și „Oltenia Rediviva”.

La Secția de Științele Naturii, pot fi vizionate expoziţiile permanente cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.), mult îndrăgite de cei mici.

Muzeul de Artă din Craiova

Ce puteți vizita la Noaptea Muzeelor?

• Galeria de artă românească și Cabinetul „Constantin Brâncuși”;
• Expoziția temporară de artă contemporană „Și totuși pictură” – Dana Constantin poate fi vizitată în sălile de la parter ale muzeului;
• Expoziția de grafică „SILVAN – un portretist între literații, muzicienii și artiștii secolului XX” poate fi vizitată în Holul de Onoare de la etajul muzeului și în Sala Oglinzilor;
• Centrul Constantin Brâncuși, inaugurat în data de 15 septembrie 2022, se află în curtea Muzeului de Artă și este cel mai nou spațiu cultural din Craiova. Aici puteți vedea cea mai importantă expoziție documentară din România despre viața și opera celebrului sculptor.

Accesul la evenimentul Noaptea Muzeelor este gratuit, programul de vizitare fiind între orele 16:00 – 24:00, ultima intrare la ora 23:30.

Teatrul Colibri Craiova

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova ne propune să-l descoperim „RetroActiv“, sâmbătă, între orele 19:00 – 01:00, în cadrul celei de-a patra ediții a evenimentului „Noaptea Muzeelor – Memoria păpușilor jucate”.

RetroActiv este semnul sub care Teatrul Colibri oferă publicului o călătorie în timpul și spațiul memoriei afective în această ediție a Nopții Muzeelor.

„Incursiunile în labirintul întâmplărilor trecute, cu fragmente din istoria teatrului povestite de obiecte-martor, se întâlnesc cu prezentul imediat pe trasee ce descoperă lumea fascinantă a păpușii ca simbol al teatrului de animație. Imagini concrete ale trecutului și prezentului dau forma viitorului prin invitația de a contribui direct la conturarea acestuia.

Jocuri, provocări, surprize, răspunsuri la întrebări poate nerostite, un drum al cunoașterii unuia dintre cele mai frumoase și senine locuri din viețile noastre – Teatrul Colibri -, toate acestea în marea poveste a Nopții Muzeelor din 13 mai 2023, ediția a IV-a”, spun reprezentanții Teatrului Colibri Craiova.

Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu

Se pot vizita Muzeul de Istorie și Arheologie (Târgu Jiu, str. Geneva), Muzeul de Artă (Târgu Jiu, str. Traian, nr. 1) și Muzeul „Tudor Arghezi” (Târgu Cărbunești, str. Trandafirilor, nr. 43), fiind pregătite expoziții temporare și permanente, ateliere, proiecții, muzică și multe alte surprize.

Programul este următorul:

Muzeul de Istorie Târgu Jiu, 17.00 – 24.00

– Expoziții de bază

– Expoziții temporare: pictură de George Văcaru și Salonul de Primăvară al Filialei Unu a UAP Constanța

– Pictură pe față realizată de elevi ai Palatului Copiilor Târgu Jiu, coordonați de prof. Georgiana Brandt

– Workshopuri și ateliere de pictură și artă tradițională, pentru copii și adulți, coordonatori Aura Stoenescu (Centrul de Cultură și Artă ”Cobilița”) și prof. Florin Gheorghiu.

– Expoziție și demonstrații de țesături, arta lemnului, împletituri nuiele, olărit și artă decorativă cu meșteri din cadrul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu

– Filme de prezentare a unor proiecte culturale și filme documentare

Muzeul de Artă Târgu Jiu, 17.00 – 24.00

– Expoziție de bază

– Spectacol de muzică (canto clasic, prof. Olimpia Bălășoiu, flaut, pian, vioară, trompetă, corn) și teatru (prof. Rodica Negrescu), coordonat de prof. Daria Ionescu-Haidău și Pompiliu Ciochia, între orele 18.00 și 19.00

– Pictură pe față realizată de elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, coordonați de prof. Carmen Cornoiu și Daniel Șerban, de la ora 19.00

– Atelier de gravură cu elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, coordonați de prof. Cristina Cioplea și Daniel Șerban, de la ora 19.00

– Atelier de cusături tradiționale cu grupul ”Șezătoarea”

– Desene pe asfalt

– Proiecții pe muzeu: arderi ceramice cu prof. dr. Florentin Sîrbu (președintele Filialei Unu a UAP Constanța) și pictură digitală cu artistul George Văcaru.

Muzeul „Tudor Arghezi” – Târgu Cărbunești, 17.00 – 22.00

– Expoziție de bază

– Proiecție de film despre viața lui Arghezi

– Recital membrii Cenaclului Columna, ora 19.00

Muzeul Județean Olt

Anul acesta, în noaptea de 13 spre 14 mai, Muzeul Județean Olt aprinde luminile și își deschide larg porțile pentru vizitatori.

Program:

În intervalul orar 18,00 – 19,00 va avea loc parada portului popular tradițional românesc, în parcul „Eugen Ionescu” din fața sediului muzeului.

În intervalul orar 19,30 – 24,00, concomitent cu vizitarea expozițiilor, se vor desfășura și ateliere de creație:

– Modelaj în lut și ardere experimentală în aer liber – Casa Muzeu „Gunka și Spiru Vergulescu”;

– „Înșir-te mărgărite” – confecționat brățări din mărgele;

– Scriere pe tăblițe cerate cu stillus-ul

– Atelier de pictură pe sticlă.

Vizitarea și participarea la atelierele de creație este gratuită.

Castelul Artelor Drobeta Turnu Severin

Până la ora 23.00,  intrarea în Castel de Apă din Severin este liberă, așa că vă puteți bucura de o panoramă superbă a orașului, în timpul nopții.

Ora de intrare a ultimului vizitator este 24°°.

„Vă așteptăm cu drag și emoție firească să (re)veniți în sălile expoziționale ale muzeului pentru a celebra împreună spiritul cultural European”, spun organizatorii evenimentului.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel international, în contextul căruia mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.