Compartimentele de primiri urgențe sau camerele de gardă din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalului Filantropia și Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova nu se confruntă cu probleme majore, după cum spun reprezentanții unităților medicale, existând însă servicii pe care acestea nu le pot asigura permanent. La Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova nu știm care este situația întrucât nu am primit răspuns la solicitarea transmisă.

Nu de puține ori, pacienții care ajung în Urgența unui spital din sistemul public se pot confrunta cu situații deloc confortabile, mai ales dacă în acea unitate medicală se pune problema deficitului de personal.

Am vrut să aflăm care mai este situația „Urgențelor” spitalelor din Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova fiind singurul care încă nu a răspuns solicitării trimise în data de 27 aprilie.

Astfel, în privința numărului mediu de persoane de care ajung, lunar, în aceste unități de primiri urgențe-camere de gardă sau compartimente de primiri urgențe-, la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova ajung 620 de pacienți, la Neurologie, și 600 la Psihiatrie.

CITEȘTE ȘI: Întreținere și îngrijire corporală cu ajutorul aparatelor. Reprezentanta Salonului Tineretului din Craiova, despre beneficii, avantaje și contraindicații

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Craiova, numărul mediu de pacienți este 2.700, iar la Filantropia ajung, în medie, într-o lună, 900 de pacienți cu mici variații(de exemplu, în martie 2023, conform raportului s-au prezentat 894 de pacienți).

Activitatea în cadrul acestor structuri este asigurată de către unul sau doi medici specialiști. De exemplu, la Filantropia, sunt doi medici pe tura de zi și noapte, iar sâmbăta, duminica sau de sărbători, un medic pe tura de 12 ore.

La Boli Infecțioase, se asigură activitatea Camerei de Gardă, pe o tură, astfel: un medic Boli Infecțioase adulți, un medic Boli Infecțioase copii și un medic Pneumologie. Potrivit conducerii unității medicale, pentru această structură, necesarul de medici este acoperit.

La Neuropsihiatrie, pe o tură, lucrează câte un medic(unul la Neurologie, unul la Pasihiatrie). Reprezentanții unității spitalicești spun că Psihiatria funcționează cu două linii de gardă.

La „Urgențe”, pacientul va întâni și medici rezidenți. Aceștia își desfășoară activitatea sub coordonarea și îndrumarea medicilor specialiști/primari. De exemplu, la Boli Infecțioase, pe o tură, lucrează între 4 și 8 medici rezidenți. La Filantropia, reprezentanții instituției spun că numărul lor variază de la o lună la alta(în aprilie 2023 au fost 12 medici rezidenți). La CPU din cadrul Spitalului Filantropia sunt atât medici rezidenți pe medicină de urgență, cât și din alte specialități.

În privința asistentelor medicale/asistenților medicali sunt doi sau trei pe tură, la Filantropia, 4 sau 6 la Boli Infecțioase și una sau două la Neuropsihiatrie(două pe tura de zi, una pe tura de noapte).

La CPU din cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie sunt, pe o tură, minim un brancardeier și minim o infirmieră. La Filantropia sunt, în prezent, doi brancardieri și cinci infirmiere, iar la Victor Babeș 3-4 infirmiere/tură.

Niciunul dintre cele trei spitale, pentru partea de „Urgențe”, nu au probleme cu aprovizionarea de materiale sanitare sau medicamente.

În privința serviciilor care nu se pot efectua în cadrul acestor structuri de primiri urgențe, fiecare spital are lipsurile sale. Astfel, la Spitalul Filantropia nu se poate asigura CT/RMN de urgență. La Boli Infecțioase, seviciile medicale care nu se pot asigura permanent sunt: Imagistica-Radiologie și CT(program în două ture, nu este asigurat în timpul nopții). Spitalul de Neuropsihiatrie nu a oferit un răspuns în acest sens.

Pe parte de probleme semnalate, cei din conducerea unităților sanitare spun că fie nu au probleme, cum este cazul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Craiova, fie că au, dar că se încearcă remedierea lor. De exemplu, Spitalul de Neuropsihiatrie se confruntă, pentru Camera de Gardă Neurologie, cu lipsa spațiilor. Conducerea spitalului a făcut demersuri la Primăria Craiova și s-a primit aviz favorabil pentru extinderea structurii. Tot aici, sunt situații în care intrarea în concediu de incapacitate temporară de muncă/creștere copil a persoalului din aceste două structuri duce uneori la probleme în desfășurarea activității. Astfel de situații se rezolvă prin detașare de personal pe o perioadă derterminată din alte secții ale spitalului.  

Despre situația Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Craiova nu se cunosc date întrucât reprezentanții instituției nu au răspuns solicitării trimise în data de 27 aprilie 2023, zi în care am transmis același tip de solicitare către celelalte trei spitale din Craiova.