Sursa foto: Facebook Iridex

Localitățile din județul Dolj și municipiul Craiova duc o continuă luptă cu deșeurile abandonate la voia întâmplării și cu reticența în a colecta separat gunoiul. De foarte mult timp, instituțiile își tot stabilesc obiective aducând în discuție proiectul „Sistem Integrat al Deșeurilor în județul Dolj”.  

Începând cu anul 2009, de când a fost înființată, până în prezent, Asociația ADI ECODOLJ este pierdută printre gunoaiele din județul Dolj și își tot propune să găsească soluții pentru reducerea cantității depozitate și pentru creșterea cantității de deșeuri reciclabile.

În realitate, nu face nimic concret, în afara unor campanii superficiale, pentru poze puse pe rețelele de socializare. La periferia localităților domnesc munții de gunoaie. Calitatea de monitorizare a ECODOLJ este inexistentă. Practic, nu vezi și închizi ochii în speranța că acei munți de deșeuri dispar. Normal este să faci adrese către instituțiile abilitate, mai exact către Garda de Mediu Dolj pentru a aplica sancțiuni și obligativitatea de ridicare a gunoiului. Fără acțiune reală consumi degeaba, sau NU, 7.800 litri de combustibil pe an, cu deplasările celor șase autovehicule din parcul auto.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ a fost înființată în anul 2009 și are, în prezent, 34 de angajați.

Conform statutului în baza căruia funcționează, această asociație coordonează mai multe activități ce țin de situația deșeurilor din județul nostru. Aici găsiți aceste activități.

De asemenea, pe site-ul Asociației, se specifică cele trei servicii derulate: organizarea, gestionarea, monitorizarea activității serviciului de salubrizare.  

Unul dintre serviciile asociației este, așadar, cel de monitorizare a activităților serviciului de salubrizare la nivel de județ. Într-o solicitare trimisă Asociației ADI ECODOLJ, am întrebat care sunt cele mai mari probleme înregistrate, la ora actuală, în județul Dolj. Sunt aceleași ca în urmă cu câțiva ani, semn că rolul Asociației pare a se limita la constatarea acestora.

În privința soluțiilor, acestea încă sunt pentru un viitor îndepărtat.

„Reticența unor cetățeni în a colecta separat deșeurile; nerespectarea tipului de container în care se aruncă deșeul, în special în zona de blocuri(există încă foarte mult deșeu reciclabil care se regăsește în containerul pentru deșeu rezidual); existența unor agenți economici care nu au contract încheiat cu operatorul de colectare; colectori informali care sustrag deșeurile reciclabile din infrastructura serviciului de salubrizare;  în Craiova, lângă unele platforme se regăsesc și deșeuri abandonate; cazuri izolate în care operatorul de colectare nu a colectat deșeurile în ziua programului de lucru sau pe o anumită stradă sau a colectat doar o parte din stradă. De obicei, această problemă este remediată în termenul de 24 de ore. Frecvența problemelor în teren a scăzut de la momentul de început al activității, având în vedere că operatorul a primit penalitate contractuală pentru neconformitățile constatate.

În ceea ce privește problemele cu privire la modul de colectare separat al deșeurilor de către cetățeni, se continuă activitățile de conștientizare atât în Craiova cât și în restul județului, iar pentru cei care nu respectă prevederile legale s-au aplicat amenzi de către polițiile locale, sprijiniți de angajații Asociației(în Craiova)”, arată reprezentanții ADI ECODOLJ.

Cum între problemele depistate de către ADI ECODOLJ regăsim și abandonarea de deșeuri la nivel de județ și municipiu Craiova, ne gândim că Asociația poate interveni și în aceste cazuri, mai ales că ORGANIZEAZĂ activitatea serviciului de salubrizare.

Aflăm, din răspunsul oferit Olteniei Live, că această monitorizare a deșeurilor abandonate nu intră în sfera de activitate ADI ECODOLJ.

Și tot din acest răspuns aflăm că Asociația face, de fapt, câte ceva și în privința gunoiului abandonat: campanii intens promovate, cu ajutorul fotografiilor, pe paginile de socializare. De restul se ocupă alte instituții. Poate dacă ADI ECODOLJ ar trimite adrese către instituțiile abilitate să aplice sancțiuni și să ia măsuri, dacă ar exista o și mai strânsă colaborare în acest sens, nu doar pentru foto și felutie campanii, UAT-urile ar înțelege, într-un final, mesajul.

„Monitorizarea deșeurilor abandonate nu intră în prezent în obiectul de activitate al ADI ECODOLJ. Abandonarea deșeurilor este strict interzisă, obligația de a nu abandona deșeurile revenindu-i generatorului de deșeu. UAT-urile sunt responsabile cu monitorizarea și verificarea terenurilor pe care se abandonează deșeuri, iar în cazul în care acestea nu iau măsurile necesare, pot fi sancționate de Garda de Mediu, ceea ce în practică se și întâmplă.

Pentru a evita abandonarea deșeurilor pe anumite terenuri din județ, ADI ECODOLJ, Consiliul Județean Dolj, primăriile și operatorul de salubrizare organizează campanii de conștientizare a populației și participă la acțiuni de ecologizare pe terenurile cu probleme identificate de către UAT. Prin aceste campanii se atrage atenția cu privire la faptul că deșeurile se depozitează doar în locuri special amenajate, iar abandonarea lor se pedepsește conform legii”, mai arată ADI ECODOLJ.

Ideal ar fi ca ADI ECODOLJ, dacă tot monitorizează situații, să urmărească și rezultatul concret al acestor campanii, mai ales în mediul rural. Să știi sigur pentru ce ai alocat fonduri, resursă umană, timp, combustibil, materiale etc.  

CITEȘTE ȘI: COMENTARIU | Județul zace sub gunoaie, de ani buni, Garda de Mediu Dolj face animație pe Facebook. Și aceasta cu un copy paste

Pe de altă parte, întrucât nu de puține ori au tot fost semnalate probleme la platformele de gunoi din Craiova, am întrebat ce se poate face concret pentru ca platformele de gunoi să nu mai devină munți de gunoaie? Aceste realități există și soluții se găsesc mai greu, mai ales unde nu sunt camere de supraveghere.

ADI ECODOLJ menționează că acestea sunt cazuri izolate.

„Cele semnalate de dumneavoastră cu privire la faptul că operatorul de salubrizare și Poliția Locală sunt depășiți de situație nu reflectă realitatea din teren, întrucât aceste cazuri sunt izolate, operatorul luând măsurile necesare în termen de 24 de ore, conform Contractului nr. 370/22.08.2018”, mai arată ADI ECODOLJ.

Deși într-unul dintre răspunsurile anterioare, ADI ECODOLJ precizează că nu are treabă cu deșeurile abandonate, într-un alt răspuns, tot ADI ECODOLJ spune că angajații Asociației „pentru a evita abandonarea excesivă a deșeurilor, verifică platformele, de luni până vineri, între orele 8.00-16.00 și se asigură că activitatea se desfășoară în condițiile normale, conform contractului încheiat cu operatorul”.

Pornind de la acest răspuns oferit, concluzionăm că platforma de lângă Școala „Mihai Viteazul” nu mai fusese verificată de luni bune, astfel nu înțelegem cum abia după semnalarea neregulilor, de către reporterul OlteniaLive, s-a intervenit în zonă.

Revenind la activitatea de control, ADI ECODOLJ spune că „pe lângă verificarea în teren a autospecialelor, se realizează o verificare în sistemul de monitorizare GPS a tuturor autospecialelor active în ziua de monitorizare pe raza municipiului Craiova.

De asemenea, au fost amplasate camere de supraveghere în zona platformelor și punctelor fixe unde se abandonează deșeuri.

Monitorizarea acestor camere este efectuată de către Poliția Locală care aplică sancțiunile conform legii”, mai explică reprezentanții ADI ECODOLJ.

În privința relației cu operatorul Iridex, Asociația ADI ECODOLJ spune că aceasta se derulează conform contractelor încheiate și că nu există sincope majore care să afecteze activitățile celor două părți.

Pentru anul în curs, bugetul ADI ECODOLJ este de 6.483 mii de lei, sursele de venit fiind reprezentate de „cotizațiile mebrilor asociați și venituri de la organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor”, potrivit explicației Asociației. Cel mai mare salariu este 6.403 lei, iar cel mai mic 3.746 lei.      

Și Consiliul Județean Dolj participă financiar la susținerea activităților acestei asociații. De exemplu, anul trecut, cotizația Județului Dolj a crescut de la 990.816 lei/an la 1.700.000 lei/an.

„În Adunarea Generală a Asociaţilor s-a luat hotărârea de suplimentare a cotizaţiei de către Judeţul Dolj, de la 990.816 lei/an (aprobata la nivelul anului 2018) la 1.700.000 lei/an, pentru acoperirea necesităţii de finanţare a Asociaţiei, sume care să fie repartizate în bugetul Asociaţiei pentru asigurarea corespunzatoare a cheltuielilor cu: campanii de informare şi constientizare a locuitorilor judeţului Dolj privind colectarea separată; asigurarea necesarului de saci pentru extinderea colectării separate la cel puţin 21 de localităţi din mediul rural; asigurarea costurilor administrative aferente funcţionării aparatului tehnic (asigurarea combustibilului pentru deplasarea monitorilor, realizarea unor audituri de performanţă ale operatorilor, acoperirea costurilor actuale cu combustibilul şi utilităţile – curent, gaze); implementarea măsurilor privind contractul colectiv de muncă”, arată Hotărârea de Consiliu Județean privind aprobarea cotizaţiei Judeţului Dolj în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ, pentru anul 2022.

Parcul auto al ADI ECODOLJ numără șase mașini, iar în perioada ianuarie 2022-ianuarie 2023, pentru deplasări în județ s-au consumat 7.800 litri de combustibil. 

În privința obiectivelor pentru acest an, mai ales că au fost puse în funcțiune acele containere îngropate, în Craiova, ADI ECODOLJ are și…nu prea are așteptări.

Obiectivele sunt aceleași, cât despre noul mecanism, cel al containerelor îngropate, peste un an vom vorbi despre rezultate.   

„Ca în fiecare an, ADI ECODOLJ urmărește reducerea cantității de deșeuri depozitate și creșterea cantității de deșeuri reciclabile. Având în vedere faptul că, începând cu 02.05.2023 s-au dat în folosință și containerele îngropate, nu putem determina în prezent impactul punerii în operare a acestora, acest lucru fiind posibil abia după o perioadă de un de utilizare și de acomodare a populației cu aceste tipuri de containere pentru colectarea separată a deșeurilor”, se mai arată în răspunsul ADI ECODOLJ.

În privința noului mod de a colecta gunoiul, în Craiovița Nouă, spun reprezentanții Iridex, au fost deschise toate containerele îngropate.

Este important ca oamenii să înțeleagă modul de colectare a gunoiului și să respecte mesajul de pe eticheta lipită pe container. Este important!

„Puneți plasticul și metalul în containerul marcat de culoarea galben, hârtia și cartonul la culoarea albastru, deșeurile reziduale (adică resturile de mâncare) la culoarea negru, iar sticla la culoarea verde. Deșeurile nu sunt gunoaie, ci o resursă important. Primul și cel mai important pas pentru a putea transforma deșeurile reciclabile în noi produse este colectarea separată. Schimbarea pornește din fiecare casă. Ajutați-ne să ducem cât mai puține deșeuri la groapa de gunoi”, este mesajul reprezentanților Iridex.