Sirop de soc la rece
Ce ne trebuie?
15 flori de soc mari sau 20, dacă sunt mai micuțe, 2 litri de apă, 1 kilogram de zahăr, 2 lămâi, 2 plicuri sare de lămâie.
Cum pregătim?
Florile se curăță foarte bine, după care se pun într-un vas încăpător și se adaugă cei 2 litri de apă.
Se lasă la odihnit timp 2 zile. În tot acest timp, din când în când, se mai presează florile cu o lingură.
După cele 2 zile, florile se scot și se storc foarte bine. Când operațiunea este gata, adăugăm zahărul, sarea de lămâie și coaja celor două lămâi.
Amestecăm totul foarte bine până când tot zahărul se topește.
Strecurăm siropul prin tifon, să nu rămână impurități, și punem în sticle. În fiecare sticlă se poate așeza și coajă de lămâie.
Sticlele se închid bine și se pun în cămară.
Ulterior, siropul se servește cu apă minerală.
Iarna, spune Miha, servind această bunătate, „ne alinăm dorul de socată proaspătă și de vară”.