Persoanele cu dizabilități care vor să lase mașina în parcarea subterană din centrul municipiului Craiova se lovesc de două mari probleme, după cum ne-a fost semnalat într-un mesaj trimis redacției. În primul rând, gratuitatea de care ar trebui să beneficieze aceste persoane depinde doar de prezența unui angajat în incinta parcării, nu puține fiind situațiile când nu are cine să acționeze acele bariere. În al doilea rând, ajungând la suprafață și dorind să urce scările către Teatrul Național, aceste persoane se confruntă cu lipsa unor rampe.

Reprezentanții Primăriei Craiova sunt de acord cu faptul că persoanele cu dizabilități beneficiază de gratuitate în parcarea subterană.

Totodată, aceștia mai spun că se permite accesul în parcare, gratuit, tuturor mașinilor care au afișat în parbriz cardul-legitimație pentru locurile gratuite de parcare.

Perfect de acord, doar că problema este, după cum semnalează cei care se confruntă des cu situația, că nu prea are cine să apese butonul de ridicare a acestor bariere, în momentul în care se dorește ieșirea din parcare. Abia după ce achită pot ieși din incintă, prin acționare automată a barierei, după ce se scanează tichetul, semn că acea gratuitate nu mai intră în discuție. Sau li se respectă acest drept prevăzut prin lege doar dacă șoferul are norocul ca în încintă să fie vreun angajat.

La rândul lor, autoritățile susțin că legitimația și acționarea de către angajați a barierelor fac posibilă respectarea dreptului.

„Barierele pentru accesul/ieșirea în/din Parcarea Subterană sunt acționate, pentru astfel de situații, de către personalul care își desfășoară activitatea în incintă”, au explicat reprezentanții Primăriei Craiova.

Cu sau fără plată, în funcție de norocul sau ghinionul pe care îl au în ziua respectivă, persoanele cu dizabilități parchează mașina. La suprafață ajung cu un lift prevăzut în acest sens, dar după ce ajung în zona accesului pietonal se confruntă cu o nouă problemă. Niciuna dintre cele două mari scări, care duc către partea cu Teatrul Național, nu este prevăzută cu rampă pentru persoanele cu dizabilități. Și, da.. rampa este singura cale care permite persoanelor cu handicap să urce scările.

S-a făcut o mică potecă pe spațiul verde situat în dreapta uneia dintre scări și pe aici se „asigură” accesul cărucioarelor.  

În replică, autoritățile spun că nu ar trebui să fie probleme nici la suprafață, zonă administrată de RAADPFL Craiova.

Ne spun că există lift care să asigure legătura cu exteriorul și că „circulația auto exterioară aferentă parcajului este prevăzută cu trotuare pietonale cu lățime minimă 1 m, iar la intersecții minim 1,5 m(pentru cărucior persoane cu dizabilități), diferențiate prin material sau culoare de traseul carosabil(…). În zona acceselor pietonale, bordurile s-au coborât cu 10 cm pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap și al cicliștilor”.  Atât!

O altă problemă, comună de această dată, este și faptul că automatele de încasat nu funcționează cum ar fi normal să funcționeze. Este adevărat, într-un colț de coală A4, lipită cu bandă adezivă, este trecut mesajul că nu se emite rest. Sunt și situații când acesta se emite…totul în funcție, din nou, de noroc sau ghinion. Cert este că acceptorul de monede este defect.

„Ce face un turist care ajunge în Craiova și se confruntă cu această situație? (Procedura de returnare a banilor, dacă nu se emite rest, este de durată). De ce firma care se ocupă de aceste automate nu ia măsuri?”, am întrebat și noi, la rândul nostru.

Autoritățile spun că „la această dată se află în derulare achiziția pentru servicii de mentenanță pentru sistemele din domeniul instalațiilor de curenți slabi, din incinta parcării subterane, în cadrul acesteia fiind inclus și sistemul de management al stației de plată”. Așadar…se va rezolva!

În privința funcționării acestei parcări, a produs, anul trecut, venituri sensibil egale cu cheltuielile. Astfel, încasările aferente anului 2022 au fost în sumă de 941.360 de lei, iar cheltuielile, în sumă de 750.481 de lei. Cheltuielile includ: energie electrică, apă, salubrizare, întreținere lift, consumabile pentru emitere bonuri fiscale, materiale pentru curățenie, etc.

Această parcare are 619 locuri și, potrivit legii, 24 sunt pentru persoanele cu handicap( 4% din total).

Parcarea subterană din centrul Craiovei a fost inaugurată în anul 2016, fiind o investiție realizată cu fonduri europene. Această incintă a devenit cât de cât eficientă, financiar vorbind, abia după ce autoritățile municipale au introdus taxa de parcare prin SMS, fapt confirmat chiar de către reprezentanții Primăriei Craiova, într-un răspuns oferit Gazetei de Sud, în anul 2017.