Investigațiile PET-CT vor putea fi prescrise, începând cu data de 1 iunie, direct de către medicul curant – oncolog, hematolog sau neurolog. Va fi astfel eliminată necesitatea aprobării cererilor în comisia de experți a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.  

Până acum, actele erau întocmite de către medicul curant și trimise la CNAS. Comisia de experți se întrunea și analiza fiecare dosar trimis din teritoriu, aprobând sau nu efectuarea investigației.

O investigație PET-CT costă aproximativ 5.500 de lei.

Tot de la 1 iunie se implementează un nou program de sănătate publică. Acesta va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă la intervenţii chirurgicale minim invazive.

„Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații. Tot de la aceeași dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos”, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Măsura a fost aprobată în ședința de Guvern și este prevăzută într-o Hotărâre de Guvern care modifică şi completează actul normativ similar privind programele naționale de sănătate.

În Craiova, nu se poate face PET-CT, în prezent. Lipsa unui PET-CT, cea mai importantă tehnologie care permite diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu cancer, este resimțită de către tot mai mulți bolnavi din zona Olteniei care se confruntă cu astfel de probleme.

Departamentul de Imagistică din cadrul Universității de Medicină Craiova promovează pe site-ul instituției și acest serviciu, dar sunând pentru a cere informații, pacientul sau aparținătorul află că de fapt o astfel de investigație nu se face.

O altă cruntă realitate este că sunt medici oncologi în spitalele din Oltenia care nici măcar nu aduc în discuție această variantă. Până acum, știau că întocmirea dosarului nu este chiar o procedură ușoară și, cel mai probabil, aceasta este cauza evitării subiectului. RMN-UL și CT-ul sunt singurele investigații recomandate.