Medicii avertizează că, în această perioadă, există riscul să apară cazuri de pacienți mușcați de șerpi. Fiind cald, șerpii ies şi se odihnesc la soare, astfel că trebuie să avem grijă atunci când mergem la iarbă verde sau în drumeții sau chiar și la muncile agricole. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

Un șarpe va mușca uneori în autoapărare, dacă este deranjat sau provocat. Majoritatea mușcăturilor de șarpe apar atunci când cineva pășește accidental pe un șarpe în timp ce se plimbă în mediul rural, pădure etc.

Unii șerpi sunt veninoși și pot injecta veninuri care conțin toxine, iar o mușcătură de la un șarpe veninos este o urgență medicală, deoarece poate fi mortală dacă nu este tratată rapid.

Veninul șerpilor se împarte în două categorii largi care deseori se întrepătrund: hemotoxice și neurotoxice.

Veninul hemotoxic afectează sîngele și organele, cauzând degradarea acestora și inflamarea corpului. Mușcăturile cu venin hemotoxic sunt cele mai dureroase, deoarece țesuturile încep să moară.

Așa cum sugerează și numele, veninul neurotoxic afectează sistemul nervos, iar inocularea acestuia duce de la crize la moarte. Mușcăturile cu venin neurotoxic sunt cele mai letale.

Deși există două categori diferite de venin, șerpii nu se încadrează perfect în una din ele. Mulți dintre ei au un amestec de aceste tipuri de venin, de aceea atunci când trebuie să diferențiem categoriile este necesar să facem referire la caracteristica principală a veninului.

Dacă ne aflăm într-o zonă în care se găsesc șerpi veninoși:

– trebuie să purtăm cizme și pantaloni lungi

– nu trebuie să ridicăm niciodată un șarpe, chiar dacă credem că este inofensiv sau acesta pare mort

– este contraindicat să punem mâna într-o gaură sau între roci – dacă trebuie să recuperăm ceva, putem folosi un băț pentru a ajunge la acel lucru

– dacă ne găsim foarte aproape de un șarpe, trebuie să stăm complet nemișcați – majoritatea șerpilor se lovesc doar de ținte în mișcare, așa că șarpele va scăpa fără să ne facă rău dacă rămânem calmi

Imediat după ce am fost mușcați de un șarpe, TREBUIE:

– să rămânem calmi și nu intrăm în panică – de obicei mușcăturile de șarpe nu sunt grave și sunt rareori mortale

– să încercăm să ne amintim forma, dimensiunea și culoarea șarpelui

– să menținem partea corpului care a fost mușcată cât mai imobilă pentru a preveni răspândirea veninului în corp

– să îndepărtăm bijuteriile și ceasurile de la membrul mușcat, deoarece acestea ar putea tăia pielea dacă membrul se tumefiază

– să solicităm asistență medicală imediată

Dacă am fost mușcați de un șarpe, NU ar trebui:

– să încercăm să sugem veninul din mușcătură

– să încercăm să tăiem veninul din mușcătură sau să o facem să sângereze

– să frecăm orice în rană sau să aplicăm gheață, căldură sau substanțe chimice

– să punem ceva în jurul membrului mușcat pentru a opri răspândirea veninului (cum ar fi o bandă de presiune strânsă, turniquet sau ligatură), deoarece nu va ajuta și poate provoca tumefierea sau agravarea; de asemenea, ar putea deteriora membrele, ceea ce duce la necesitatea amputației

– să încercăm să prindem sau să omorâm șarpele

Șerpii veninoși pot mușca uneori fără a injecta venin. Aceasta se numește „mușcătură uscată” și provoacă anxietate și o durere ușoară dată de dinții șarpelui care punctează pielea.

Dacă, după o mușcătură de șarpe, nu există alte simptome, cum ar fi tumefierea, este probabil vorba de o mușcătură uscată.

Personale mușcate de șarpe ar trebui să viziteze în continuare cel mai apropiat centru de primiri urgențe, deoarece semnele că veninul a fost injectat s-ar putea să nu apară decât mai târziu – până la două ore sau mai mult după o mușcătură de șarpe veninos de adaos sau chiar mai mult după o mușcătură de șarpe exotică.

În cele mai multe cazuri, pacientul va trebui să stea la spital pentru o scurtă perioadă după o mușcătură de șarpe.

Astfel, personalul medical va putea ține sub observație pacientul în cazul în care acesta dezvoltă simptome care sugerează că veninul a fost injectat.

Antiveninurile sunt antidoturi pentru veninul de șarpe și sunt folosite pentru a trata mușcăturile mai grave de șarpe. Conțin anticorpi, care sunt proteine ce neutralizează efectele toxinelor veninului șarpelui.

La unii oameni, antiveninurile pot declanșa o reacție alergică severă numită anafilaxie, de aceea este important ca persoana mușcată de șarpe să fie monitorizată îndeaproape după ce a primit acest tratament.

Mușcătura de șarpe este periculoasă deoarece nu se știe în primă fază dacă șarpele este veninos sau nu. Este foarte important ca persoana mușcată de șarpe să-și amintească forma, dimensiunea și culoarea șarpelui, pentru a determina dacă acesta a fost veninos sau nu.

De asemenea, sfătuim persoanele mușcate de șarpe să se adreseze cât mai repede celui mai apropiat centru de primiri urgențe pentru a primi îngrijiri de specialitate.

Material informativ realizat de dr. Cristina Cornoiu, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.