Fermierii din județul Dolj fac agricultură cu sisteme de ultimă generație, de irigare prin picurare cu independență energetică, care asigură atât eficiență, cât și calitate a produselor obținute. Astăzi, la Bechet, ministrul Petre Daea a prezentat un astfel de sistem.

Un ansamblu modular cu panouri solare, o pompă și o instalație de picurare, cu posibilitatea de acționare de la distanță îi permite fermierului să asigure apa necesară plantelor din cultura sa cu costuri reduse și independență energetică.

Acest kit și un modul de prerăcire a produselor vor putea fi achiziționate în cadrul programului pilot de irigare prin picurare pentru legume și cartofi, de care vor putea beneficia 5000 de tineri fermieri din toată țara.

„Astăzi, cu ajutorul unor fermieri, am socotit necesar să facem această demonstrație practică pentru a se cunoaște exact ce facem în România și care sunt obiectivele urmărite: absorbția integrală a banilor europeni, investirea corectă a acestora și dirijarea fondurilor acolo unde putem avea succes în producție și câștig pentru fermieri și nu în ultimul rând să ne asigurăm consumul de legume și echilibrarea balanței comerciale, obiectiv statal cuprins în programul de guvernare”, a spus Petre Daea, la Bechet.

Valoarea programului este de 40 milioane de euro și presupune achiziționarea unui kit modular de irigații prin picurare, independent energetic, pentru 1 hectar cultivat cu legume sau cartofi, precum și a unui container cu temperatură controlată pentru depozitare temporară.

Programul vizează echilibrarea balanței comerciale cu legume și stabilizarea producției interne de legume și cartofi.

Măsura se adresează tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani, care trebuie să dețină o suprafață de teren în proprietate, arendare, sau concesionare de la ADS.

Tehnologia de cultură este pusă la dispoziția beneficiarilor gratuit de specialiștii din structurile județene ale MADR și din stațiunile specializate de cercetare.

Sursele de finanțare vor fi asigurate astfel: 10 milioane euro din măsura DR -14 (Investiții în fermele de mici dimensiuni) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 85%; 10 milioane euro din măsura DR- 30 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 100%; 20 milioane euro din măsura DR -26 (Înființarea sistemelor de irigații) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 65%.

Cu ministrul Petre Daea s-a întâlnit și președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a readus în discuție necesitatea înființării unor depozite de legume și fructe.

Daea și-a asumat angajamentul construirii unei astfel de structuri la Dăbuleni, CJ Dolj urmând a amenaja alte două alte depozite în zone legumicole recunoscute în județ.   

„Am profitat de întâlnirea cu ministrul Agriculturii și fermierii din zonă pentru a readuce in discuție necesitatea realizării unor depozite pentru legume și fructe. Angajamentul construirii unui astfel de depozit în zona Dăbuleni a fost asumat de Ministerul Agriculturii, în timp ce Consiliulul Județean Dolj se va ocupa de construirea altor două depozite în bazine legumicole recunoscute din județ”, a menționat Cosmin Vasile.