Stop Cancer word on tablet screen with medical equipment on background

Noua variantă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) a fost finalizată, potrivit unui anunț făcut, miercuri, de Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății anunță că a lansat în consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activității de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formată din 20 de specialiști din toate domeniile medicale cu responsabilități în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie).

La acesta au contribuit și alți specialiști din comisia de radioterapie și subcomisiile de oncologie medicală și chirurgie oncologică.

„Necesitatea elaborării unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, când grupul tehnic de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, CNAS, INSP și specialiști din comisia de Oncologie au constatat că multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legătură cu prevenirea și combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienți oncologici și nu sunt identificate sursele de finanțare pentru implementarea acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit acestuia, specialiștii au lucrat la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie.

Potrivit MS, începând cu anul 2022, au fost implementate mai multe măsuri în sprijinul pacienților, printre care programele MONITOR1 și 2 pentru accesul rapid și gratuit la evaluări imagistice de înaltă performanță, au fost eliminate barierele birocratice pentru accesul la investigații PET-CT, decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private, deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin, introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer, deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.

Ministerul Sănătății anunță că va întreprinde demersurile necesare pentru adoptarea cât mai rapidă a acestui document tehnic care să permită aprobarea normelor care să îmbunătățească accesul pacienților din România la prevenție, diagnostic și tratament, inclusiv medicină personalizată.