A venit vara și pentru mulți dintre părinți începe sezonul înotului pentru întreaga familie. Această perioadă poate veni și cu o serie de probleme de sănătate, una dintre acestea fiind otita de baie sau de piscină, cum o mai numim. Despre ce trebuie făcut la primul semn, despre mediul în care apar și despre cum putem preveni apariția otitelor de vară, am aflat de la medicul ORL, Bogdan Fănuță.  

Reporter: Domnule doctor, a venit vara și mulți dintre noi vom duce copiii la înot. Apariția unei otite se înscrie în problemele de sezon. Cum să nu ajungem acolo?

Bogdan Fănuță, medic ORL: Acestea se numesc otite externe. Nu este otita clasică, cea care apare în răceală. Otitele externe apar în sezonul cald, odată cu creșterea umidității și, mai ales, odată cu deschiderea piscinelor, cu plecarea în concediu la mare. În cazul piscinelor, intră apă cu clor la nivelul urechii și atunci apar ceea ce se numesc otitele externe.

Rep.: Durerea este destul de mare…

B.F.: Reprezintă o infecție la nivelul firului de păr din urechi. Ea nu apare dincolo de zona unde este părul, doar că durerea, în cazul acestor otite, este violentă. Este violentă prin faptul că pielea conductului, practic conductul se îngroașă atât de tare, la copiii în special, dar și la adulții, încât nu mai aud și duererea devine din ce în ce mai puternică. În principiu, cedează la antiinflamator sau la antialgice, însă pe lângă aceste lucruri se asociază cu faptul că nu putem deschide gura, întrucât doare, nu ne putem alimenta, nu putem mesteca. Singurul lucru pe care îl poate face pacientul este să bea lichide. Se mai poate asocia cu febră, frisoane. Aceste tipuri de otite sunt destul de violente ca simptomatologie.

Rep.: Sunt diferite de otitele apărute în răceli?

B.F.: Da, diferă destul de mult de otitele congestive sau de cele apărute ca urmare a răcelii de la nivelul nasului. Este important ca la primele semnale să ne vadă un specialist pentru a stabili clar ce fel de otită este.  

Rep.: Ce să facă o mămică într-un asemenea moment?

B.F.: Când apare o astfel de durere, obligatoriu trebuie consultat medicul în specialitatea ORL, pentru că trebuie diferențiate foarte clar aceste tipuri de otite. Sunt cazuri când se ajunge la incizie cu drenaj cu chiuretarea zonei respective, procedure care, la copii, se fac sub anestezie generală. Cel mai important lucru este ca la primul semn al durerii, în special în perioadă de vară, de bazin-înot, mămica să meargă la medic să vadă despre ce este vorba. Cu cât stă, cu atât se complică situația. Antiinflamatorul ajută în durere, dar nu rezolvă cauza.  

Rep.: Este valabil și pentru părinții care sunt în concediu, nu?

B.F.: Este important ca părintele să ajungă la cel mai apropiat spital pentru a se pune diagnosticul foarte clar. Se poate ajunge incluisv la tratament antibiotic pe cale generală, cu flexură, și atunci este nevoie de specialist, clar. Să se pună de la început un diagnostic exact, să se stabilească nivelul inflamației și automat să se stabilească tratamentul corespunzător. Sunt alți pași de urmat, comparativ cu celelalte forme de otite.

Rep.: Aceste otite apar doar la piscine?

B.F.: Nu. Cele mai multe apar în timpul concediului la mare. Astfel de otite apar într-un mediu de umezeală și căldură foarte mare. Apar și din cauza faptului că tot timpul curățăm urechea când ieșim din apă. Acesta este unul dintre factorii favorizanți. Foarte important: să eliminăm bețișoarele de urechi. Să le excludem total, nu doar când mergem la piscină sau la mare! Nu se folosesc.

Rep.: Otitele pot recidiva? Putem să prevenim?

B.F.: Da…de la an, la an, otitele apar. Se știu cei care au astfel de probleme. Pentru prevenție, există anumite dopuri sau anumite dispozitive. Sunt folosite pentru a preveni intrarea apei, a umezelii, în urechi. Recomand aceste dispozitive, fie din silicon, fie din anumite materiale care se mulează, în funcție și de ce acceptă copilul. Se mai poate folosi și casca. Nu sunt nici acestea sigure, în totalitate, dar reduc foarte mult riscul de apariție a otitelor, iar dacă totuși apar, nu uitați: imediat mergeți la medicul specialist!