Tabăra Bucuriei, prima tabară pentru copilașii din zona Olteniei, micuți cu boli oncologice și alte afecțiuni grave, a devenit o realitate datorită unui grup de oameni excepționali-echipa Asociației Bucurie pentru Viață.

În urmă cu patru ani și jumate, Tabăra Bucuriei era doar un vis, un vis în care copilașii greu încercați de boală au un loc al lor, un spațiu în care uită de tratamente dureroase, de afecțiuni, de izolarea specifică săptămânilor, chiar lunilor cum sunt anumite cazuri, petrecute în spital.

„Visul l-am trecut pe hârtie și, mai apoi, cu oameni minunați alături, am trecut la înfăptuirea lui. Nu a fost ușor, am avut multe provocări și greutăți de trecut, dar iată că, pe data de 10 iunie, primii copilași pe care i-am cunoscut la secția de oncopediatrie au petrecut clipe minunate aici”, a spus Ramona Mironeasa, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Bucurie pentru Viață.

Tabăra Bucuriei se află în localitatea Bratovoiești din județul Dolj. 

Cele patru căsuțe construite sunt spații de cazare în care vor fi găzduiți, în total, 16 copilași. Incinta are și un sediu administrativ. 

„În acest moment, căsuțele sunt gata, mai avem doar centrul administrativ de finalizat. Cum vom reuși și acest lucru, ne vom putea bucura pe deplin, pentru că putem da startul taberelor”, a explicat Ramona.

Copilașii cu afecțiuni oncologice vor petrece aici, în ture, câte o săptămână, pe timpul verii.

În perioada primăverii și a toamnei, vor fi organizate, potrivit Ramonei, weekenduri cu familia. În fiecare căsuță va fi găzduită câte o familie.

„Nu ne putem decât imagina durerea și suferința copilașilor bolnavi, dar și a familiilor care le sunt alături în această suferință. Noi încercăm să îi ajutăm să treacă mai ușor peste aceste perioade sumbre din viața lor. Bucuria pe care noi încercăm sa le-o aducem ne dorim să le fie medicament, pentru că știm cu toții cât de mult contează și starea psihică în lupta cu boala. Cum această stare te poate ridica sau doborî”, a mai spus Ramona.

Și pentru că și-au dorit ca cei care vin în tabără să se simtă ca în sânul familiei și printre prieteni, echipa Asociație pentru Viață a legat relații strânse cu ei și cu familiile lor.

„Înainte de pandemie, mergeam de două ori pe săptămână în Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Craiova, unde ne jucam cu ei, desenam, pictam…făceam tot felul de activități recreative care îi bucurau tare mult. Din păcate, odată cu venirea pandemiei, aceste activități au fost întrerupte. Mai mult, păstrăm legătura și de fiecare dată când au nevoie de suplimente, vitamine, hepatoprotectoare, noi îi ajutăm. Avem campanii de fiecare Crăciun și Paște, în care voluntarii noștri își încarcă mașinile cu pachete pentru copilași, frățiori, surioare și familii și cutreieră toată Oltenia ca să le dăruiască”, a completat reprezentanta Asoliciației Bucurie pentru Viață.

Când este cazul, familiile sunt ajutate cu drumurile de acasă la spital și înapoi, pentru că sunt și familii care nu au mijloace de transport proprii și au distanțe mari de parcurs.

Cu alte cuvinte, acești minunați oameni sunt acolo unde trebuie și când cineva are nevoie de sprijinul lor.

„Toate acestea sunt făcute de voluntarii noștri, nu avem niciun angajat, toți cei implicati având serviciu. Fac asta extra-time, fără nicio remunerație, singura lor plată fiind bucuria și zambetele care se întorc de la cei pe care îi ajută. Și cred că oricine încearcă voluntariatul știu despre ce vorbesc și știu cât de împlinit te simți când faci bine.

Așa că dragilor, alegeți o cauză care vă place, în care credeți, și dacă nu puteți ajuta financiar, material, rupeți din timpul vostru (știu că și asta este greu, o simțim cu toții) și faceți bine! Satisfacția și bucuria pe care o să le simțiți sunt neprețuite!”, este mesajul Ramonei.

Asociația Bucurie pentru Viață s-a bucurat și se va bucura întotdeauna de orice ajutor primit, oricât de mic și neimportant a părut, pentru echipă a contat enorm. Pentru că, a adăugat Ramona, doar cu mulți oameni frumoși alături au reușit și vor reuși în continuare să facă lucruri minunate.

„Mulțumim tuturor celor care au crezut în visul nostru și ne-au ajutat chiar și în cele mai nebănuite moduri! Vă mulțumim, dragilor! Și cum îmi place mereu să închei: Este ușor să fii bun! Trebuie doar să vrei!”, a conchis Ramona Mironeasa.

Despre lucrurile minunate pe care această echipă extraordinară a reușit să le facă și despre cum reușește să aducă momente frumoase în viața copiilor cu afecțiuni oncologice…găsiți pe pagina de facebook Asociația Bucurie pentru Viață sau accesând: http://bucuriepentruviata.ro/, aici având la dispoziție și informații despre cum puteți dona.