Cu noul sistem de containere îngropate, cu vechile platforme cu ghene la suprafață, cu sume importante de bani alocate campaniilor de informare a populației, cu explicat la fața locului despre cum se aruncă gunoiul…cu nimic nu pare a se rezolva problema deșeurilor, în municipiul Craiova. Problemă semnificativă pentru cetățenii care chiar respectă regulile și doar enervantă pentru autoritățile care pentru că nu au o strategie bine pusă la punct…ridică din umeri și dau vina tot pe craiovenii obraznici. Cât despre sistemul de supraveghere video, pe care chiar autoritățile spuneau că se bazează, nu se mai cunosc date despre acest proiect.
Revenind la situația gunoiului din Craiova, de bunul mers al lucrurilor sunt răspunzători mai multe instituții publice/asociații special înființate în acest sens și operatori privați, dar ÎMPREUNĂ, nu separat.
Cea mai mare problemă continuă să fie deșeurile voluminoase aruncate lângă acele containere îngropate. Fenomen despre care autoritățile municipale erau sigure că nu vom mai auzi. Asta pentru că edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, anunța, în martie 2022, că orașul-în special zona platformelor de gunoi- va fi împânzit de camere video.
„Primele camere video de supraveghere stradală au fost deja montate în mai multe puncte cheie din oraș și în apropierea spațiilor de depozitare a gunoiului. Scopul acestora este de a depista cetățenii certați cu bunul simț care aruncă deșeuri sau care nu respectă modul de colectare și selectare a gunoiului. Se intenționează montarea acestor camere video în toate punctele de colectare a deșeurilor, dar și pe mai multe artere folosite pentru a se transporta deșeurile în cartierele mărginașe, în vederea abandonării pe marginea drumului. Aceste camere sunt integrate în sistemul de supraveghere video al municipiului și numărul lor va crește în perioada următoare“, a scris Vasilescu pe Facebook, în martie 2022.
Luând în calcul ceea ce încă se întâmplă la ghenele de gunoi, singura soluție rămâne montarea acestor sisteme video, motiv de laudă și pentru ADI ECODOLJ. Spunem că rămâne pentru că nu s-a întamplat mare lucru. Pentru autorități este, probabil, un proiect încă nerezolvat, iar pentru ADI ECODOLJ este prea costisitor.
Este foarte greu, este adevărat că echipajul de la Locală nu poate aplica amenzi celor care aruncă mobilă sau saci de moluz, întrucât până ajunge la locația semnalată…individul/individa dispare.
Trist este însă și când echipajul de la Poliția Locală ajunge și raportează ce dorește. Cum că a fost identificată persoană, i s-a aplicat amendă și a fost luată măsura eliberării domeniul public. Nu tot timpul ceea ce transmit șefului se și întâmplă în teren. Despre amendă nu avem cum să îi contrazicem, dar într-un caz din cartierul Craiovița Nouă, de exemplu, au menționat că s-a dispus măsura ridicării gunoiului din zona platformei, doar că, ce să vezi…nu doar că nu s-au ridicat, ci s-au tot adus, până spre seară, piese de mobilier, uși, resturi de canapele, etc. În următoarea dimineață, toate au fost ridicate nu de către persoana sancționată, ci de către operatorul de salubrizare. Așadar, rușine, Poliția Locală!
În privința sistemului de supraghere video, autoritățile nu au mai anunțat nimic. Era un studiu de fezabilitate făcut, în primăvara anului trecut, un scenariu al municipalității, cu tot cu valoare investiției, dar cam atât. Se presupune, potrivit acestui studiu, că se vor instala 4.648 de camere video în tot oraşul, nu doar la platformele de gunoi.
Pe de altă parte, ADI ECODOLJ anunța, la rândul ei, montarea unor astfel de echipamente în zona platformelor de deșeuri, punând accent pe importanța lor.
Au reușit, în primă fază să monteze 15 sisteme, după care au mai reușit, potrivit unui răspuns oferit Olteniei Live, să mai monteze alte nouă camere, în valoare totală de 27.402 lei, fără TVA, în zonele unde se depozitau ilegal deșeuri abandonate de către populație.
Este importantă monitorizarea platformelor de gunoi din Craiova, o spune de fiecare dată ADI ECODOLJ, doar că spun reprezentanții acestei asociații, care funcționează din anul 2009, în prezent nu dispun de astfel de fonduri pentru întreg sistemul.
„Investiția într-un sistem de supraveghere atât de complex pentru monitorizarea celor aproximativ 500 de platforme de colectare a deșeurilor este costisitoare și necesită îndeplinirea mai multor condiții printre care obținerea acordurilor de la locatarii de blocuri privind montarea camerelor pe proprietate privată, acolo unde este cazul, racordarea la energie electrică, acces la un serviciu de internet, personal autorizat pentru monitorizarea acestora.
În prezent, ADI ECODOLJ nu dispune de astfel de fonduri pentru întreg sistemul, însă în funcție de oportunitățile de finanțare care apar(fonduri europene, buget local) se are în vedere dezvoltarea acestui sistem de supraveghere”, arată reprezentanții ADI ECODOLJ.
Așadar, proiectele privind acest sistem de supraveghere video sunt greu sau imposibil de susținut financiar. O spune ADI ECODOLJ și o demonstrează și autoritățile locale care nu întrevăd nicio soluție în viitorul apropiat.
Între timp, craiovenii certați cu disciplina continuă să acționeze după bunul plac, polițiștii locali mai prind câte un caz și îl rezolvă după cum și cât vor domniile lor, Iridexul trebuie să înțeleagă și să elibereze platforma…pentru a putea ridica acele containere, iar ADI ECODOLJ organizează, gestionează și monitorizează, cât de bine se pricepe ea, serviciul de salubrizare din județ.