Alegere sau Sacrificiu? În fila 14 a Jurnalului mă opresc la o întrebare care mă frământa de ceva timp gândindu-mă la Arte… despre ce să fie vorba? ÎNCOTRO ne conduce calea aleasă? Un copil care este îndrumat pe calea muzicii sau a desenului de la o vârstă mică, fără să aibă puterea de a decide, devine exponent al sacrificiului copilăriei sau alegere a performanței? Asta depinde de granița pe care la un moment dat trebuie să o treacă singur.

Cele mai grele decizii din viață nu sunt între Bun și Rău sau între Bine și Greșit, ci între două bunuri sau două drepturi pe care fiecare le ținem în palmă. Și nu este greu să iei decizii când știi care sunt VALORILE tale! Dar este adevărat că orice ai alege, te simți de parcă faci rău la ceea ce nu ai ales și în cele din urmă trebuie să trăiești cu asta și să îți asumi.  Toți facem alegeri și în cele din urmă suntem suma alegerilor noastre.  Alegerile contează! Nu dorințe, nu cuvinte, nu promisiuni…

Și acum vine reversul medaliei, pentru că așa cum spunea celebra eroină a Franței, Ioana d’Arc  „O singură viață este tot ce avem și o trăim așa cum credem că o trăim. Dar să sacrifici ceea ce ești și să trăiești fără Credință, aceasta este o Soartă mai teribilă decât Moartea!”

Și-atunci între Alegere și Sacrificiu, cheia este Credința. ”Nu există nicio autoritate morală ca cea a sacrificiului.” afirma Nadine Gordimer, una din cele mai cunoscute scriitoare din Africa de Sud.

În Artă este vorba despre Sacrificiu, la orice vârstă. Nu vei găsi pe nimeni care să aibă succes fără să facă un sacrificiu și fără perseverență. Important este acesta:  să putem, în orice moment, să sacrificăm ceea ce suntem pentru ceea ce am putea deveni! Înțeleptă decizie…  însă în condițiile actuale ale sistemului de învățământ, din păcate, cel care vă vorbește despre jertfă, vorbește despre sclavi și stăpâni. Și intenționează să fie stăpânul!…

Elevul de astăzi al Liceului de Arte „Marin Sorescu”, Emanuel Șain, la clasa de percuție a profesorului Coadă Alexandru, simt că se ghidează după cuvintele „Alege-ți dragostea! Iubește-ți alegerea!”

Emanuel s-a născut pe 3 Februarie 2005, în Slatina și ne-a povestit că „Pasiunea mea pentru muzică s-a format cu timpul, mama având experiență în domeniu, știind cât de frumoasă este aceasta, mi-a luminat calea cu ea, așa că am ajuns la Liceul de Arte (menționez faptul că am făcut chiar și 2 ani de grădiniță, deci practic mă aflu de 13 ani în acest liceu). Am început cu pianul, iar din clasa a V-a, m-am mutat la clasa de percuție observând energia enormă pe care o dețineam”.

Cu timpul, Emanuel a început să se „îndrăgostescă” de instrumentele familiei de percuție (care este cea mai diversificată și mai complexă dintre toate familiile instrumentelor, pentru că a colecționat în compoziția ei elemente de pe tot mapamondul) și continuă să ne spună că „am participat la 3 Olimpiade, dacă îmi aduc bine aminte”, iar premiile ce le deține au fost consecutiv: o Mențiune, Premiul 3 si Premiul 2. Până să ajungă să ia un punctaj maxim, cu timpul, a realizat faptul că muzica clasică nu este chiar ceea ce își dorea.

Și aici probabil că a fost granița între Sacrificiu și Alegere, despre care vă vorbeam mai devreme, în devenirea lui Emanuel. „Ei bine, tot bătând tobele, dragostea pentru ele creștea”.

Emanuel ne-a mărturisit că începuturile au avut „luptele” lor: „Au trecut câțiva ani și am fost chemat  într-o trupă care a eșuat, ca mai apoi să fiu chemat de către Alexandru Cocoșilă  în trupa „Punisher”, unde am fost co-fondator mai târziu”. Aceasta a avut un finalcauzat de neînțelegerile dintre membrii trupei. „O altă trupă în care am evoluat este „Overbeat”, unde Emanuel , împreună cu un bun prieten, Denis Popescu, constată că „am avut un prim concert și a fost genial…și acum îmi aduc aminte!”

Proiectul cu cel mai bun potential însă rămâne trupa de suflet a lui Emanuel – „Redsuns” despre care ne povestește câte ceva: „Trupa aceasta a fost formată tot de către Denis Popescu (chitară solo), având ca membri pe Vlad Atanasiu (chitară ritmică+voce), Theo Popescu (Clape), Dragotoiu Alexandru (bass). În doar un an, această trupă a avut un succes enorm căci am ajuns frecventăm mai multe locații importante din Romania și să câștigăm Premiul al 3 lea la „Constelații Metal” oferit de un artist vechi în domeniu, pe care îl îndrăgesc, Florin Crivăț Tibu. Premiul constă în 50 de milioane și să prestăm la Gala „Constelații Rock” pe Arenele „Traian” din Râmnicu Vâlcea plus un Premiu Special al celui mai bun chitarist al Romaniei, Rares Totu, care constă într-o înregistrare a 3 piese în studioul lui profesional”.

Emanuel ne dezvăluie că o altă pasiune este aceea de a pierde ore în șir în fața calculatorului, clasicul „gamer”, precum și un canal de youtube prin care a încercat să își creeze o comunitate.

Ne mai spune că ambiția lui este aceea „de a ajunge cel mai bun toboșar pe care îl pot scoate din mine, prin mult studiu și răbdare bineînțeles”.

El are trei idoli muzicali: Joey Jordison, James Owen Sullivan “The Rev”și Mario Duplantier.

Și mi-a propus să ne oprim la Pastila de Istorie a muzicii la Joey Jordison. „Cred că cei Buni și cei Mari sunt despărțiți doar de dorința de a se sacrifica”, spunea baschetbalistul de 2.18m Kareem Abdul-Jabbar, în „antiteză” cu cei 1,6m ai personajului din pastila pe care o vom savura imediat.

Joey Jordison s-a născut în data de 26 aprilie 1975 în Iowa, SUA  și a murit în 26 iulie 2021 aceeași locație. Mai este cunoscut și ca ”#1”, a fost un muzician, compozitor și producător muzical american. A fost co-fondatorul și bateristul formației de Heavy Metal ”Slipknot”, cu care a căștigat Premii ”Grammy”. A fost, de asemenea, chitarist și vocalist pentru formația ”Murderdolls” și baterist al lui Rob Zombie.

Crescut în Des Moines, Iowa, Joey și-a dezvoltat repede interesul pentru muzică, învățând să cânte la tobe și chitară. I-a plăcut muzica de la o vârstă fragedă, asta datorită părinților: „întotdeauna mă așezau în fața radioului, rar la televizor.” Interpreta la chitară până să primească primele tobe de la părinții lui la vârsta de 8 ani și și-a fondat prima formație în școala elementară. Având o viață în care după divorțul părinților s-a erijat în capul familiei pentru mamă și cele două surori și astfel s-a maturizat de la o vârstă fragedă. Acestuia nu-i plăcea școala, spunând că era „foarte intorvertit și nu avea mulți prieteni”. Notele lui au suferit datorită interesului asupra muzicii. Deși era implicat în multe proiecte, la doar15 ani, acesta a avut o formație serioasă. După multe schimbări care includ și prezentarea lui Craig Jones și Josh Brainard – care va apărea în „Slipknot”.

Jordison s-a alăturat mai multor formații de-a lungul anilor de liceu. La 20 de ani a fost convins să se alăture trupei ”The Pale Ones” care mai târziu a evoluat în ”Slipknot”. Dedicația acestuia pentru muzică i-a deschis drumul și libertatea de a lucra și interpreta cu mai multe trupe, printre care cele mai cunoscute sunt ”Metallica”, ”Korn”, ”Ministry” și ”Satyricon”.

În septembrie 1995, Paul Gray s-a apropiat de Joey în timp ce acesta lucra și i-a propus să se alăture. El este considerat cel mai dedicat membru din formație deoarece se implică în multe lucruri legate de aceasta, precum compoziția, mixul și producerea, spunând că „este primul care a venit și ultimul care pleacă”. Viteza maximă la care a ajuns live este de aproximativ 300 bpm.

A mai frecventat și formația ”Murderdolls” începând cu anul2001. Despre alte interpretări și remix-uri amintim că în 2001, Jordison a lucrat la un remix pentru ”The Fight Song” al lui Marilyn Manson. De asemenea, Jordison a apătur în videoclipul ”Tainted Love” al lui Marilyn Manson.

În august 2004, s-a implicat în ”Roadrunner United”, o celebrare a aniversării de 25 de ani ai ”Roadrunner Records”. Fiind unul dintre cei „4 căpitani ai echipelor” care au scris și produs material pentru album, a mai interpretat la tobe pentru 6 melodii și la chitară bas pentru 3. Joey Jordison a decedat, în somn, în data de 26 iulie 2021, la vârsta de 46 de ani.

Vă îndemn să faceți ceea ce am citit, cred că într-o reclamă… nu mai știu… „Viața este un cântec – cântă-l! Viața este un joc – joacă-l! Viața este o provocare – înfruntă-o! Viața este un vis – realizează-l! Viața este un sacrificiu – oferă-o! Viața este dragoste – bucură-te de ea!” Pentru că Oscar Wilde, cunoscutul scriitor de origine irlandeză spunea că ”există momente în care cineva trebuie să aleagă între a-și trăi propria viață, pe deplin, în întregime, complet – sau să trăiască o existență falsă, superficială, degradantă pe care o cere lumea în ipocrizia ei. Ai acel moment acum. ALEGE!”

Material realizat de către Oana Constantinescu, profesor de pian în cadrul Liceului de Arte din Craiova.