„Craiova se îmbracă în ie”, eveniment ajuns la cea de-a IX-a ediție, va marca și în acest an, Ziua Universală a IEI, în Bănie. Managerul Ansamblului Folcloric Maria Tănase, Niculina Stoican, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, organizate marți, că la ediția din acest an, care se va desfășura timp de trei zile, va fi organizat și un târg cu specific românesc.

Evenimentul va avea loc în perioada 23-25 iunie, organizatorii pregătind o serie de surprize pentru participanți.

„Vin Sânzienele și atunci, pentru noi, este clar că acest eveniment a devenit tradiție. Evenimentul va începe pe data de 23 iunie, la ora 17.00, cu Parada Iei. Plecăm din Pița Mihai Viteazul, pe Calea Unirii, pe lângă Cercul Militar și vom ajunge în Parcul „Nicolae Romanescu”. Ne oprim la Casa Bibescu, acolo unde se va desfășura evenimentul, pe parcursul serii. Va fi prezent Ansamblul Folcloric Maria Tănase, orchestra, soliștii, dansatorii. Mai mult, mi-am dorit să avem tarafuri și vor fi prezente. O să fie două tarafuri care ne vor introduce în atmosfera satului pentru că vor cânta pentru cei prezenți, ca ei să poată asculta și, de ce nu, să joace. Să avem o atmosferă frumoasă, de sat. Tinerii și copiii să înțeleagă, astfel, ce înseamnă o horă a satului, ce înseamnă să joci un joc popular, să învețe să le deosebească. Să știm ce însemnăm noi din punct de vedere al tradițiilor și al identității”, a menționat Niculina Stoican, managerul Ansamblului Folcloric Maria Tănase.

La târgul cu specific românesc vor ajunge meșteri populari din mai multe zone ale țării și nu vor lipsi nici bunătățile pregătite respectând rețeta bunicii.

„Ne dorim ca acest eveniment să treacă dincolo de spectacol și astfel ne-am gândit să avem și un târg cu specific românesc. Vom găsi, la târg, meșteri populari cu minunatele lor produse, dar și diverse bunătăți, dulciuri tradiționale. O să avem și filme documentare, un spațiu în care putem sta, să privim aceste filme. Cei care vor ajunge în parc vor găsi acolo o lume românească pe care se pare că de la un timp o căutăm cu toții și ne raportăm la ea. Fiecare dintre noi poate ajuta micii producători să prindă curaj și putere prin a consuma ceea ce ei produc. Aceasta este ideea târgului nostru. Avem emoții în privința organizării acestui an. Vom posta pe pagina instituției și așteptăm păreri. Este important să știm ce a plăcut, ce nu a plăcut și ce ar trebui schimbat pentru ediția de anul viitor. Ne dorim ca acest târg să devină tradiție. Să știți că în mijlocul verii, la Craiova, veți găsi în fiecare an un târg românesc la care să vă raportați”, a completat managerul instituției.  

Anul acesta, nu va lipsi nici proiectul „Maria Tănase junior”. Se dorește astfel, potrivit Niculinei Stoican, aducerea în atenție a „traiul acela simplu și frumos din timpurile când nu existau gadgeturi, când nu exista un ceas, ci omul trăia după cum se mișca soarele, după cum pica o umbră pe elemente din gospodărie, de exemplu. Este fascinant să înțelegem că noi ca nație am avut un mod de a ne desfășura viața, de la obiceiuri, de la munca derulată, de la port. Este important însă să avem răbdarea să le căutam, să le citim și să ne înțelegem pe noi ca nație, ca popor. Cred că ar crește stima de sine și am deveni mult mai prețioși”.   

Târgul cu specific românesc se va desfășura în perioada 23-25 iunie, în Parcul Romanescu, în intervalul 10:00 – 20:00.

În cadrul târgului, vizitatorii vor găsi produse hand made, ii şi cămăşi tradiţionale, costume populare, podoabe, textile şi împletituri, covoare oltenești, ceramică,  produse naturale din lavandă, produse apicole, turtă dulce, halviță, ciocolată de casă, înghețată artizanală, etc.

Parada iei va lua startul, ca în fiecare an, în Piața Mihai Viteazul, zona magazinului Mercur. Participanții sunt așteptați, vineri, în intervalul 17.00-17.15, după care, la ora 17:15, se va pleca pe traseul: Piața Mihai Viteazul, Calea Unirii, Cercul Militar, Parcul Romanescu (intrarea principală), Teatrul de Vară, Casa Bibescu.

Potrivit organizatorilor, în Zona Foișor va fi organizată Aleea Oltenească, ce va cuprinde expoziție de costume populare de la Muzeul Olteniei. Tot aici se vor organiza și ateliere interactive demonstrative și vor fi prezentate filme documentare din Oltenia, ce vor rula pe tot parcursul evenimentului.

Vineri seară, de la ora 18:30, pe esplanada Casei Bibescu, vor avea loc momente artistice prezentate de: Orchestra și formația de dansuri ale Ansamblului Folcloric Maria Tănase, Constantin Gaciu și Taraful Iancu Jianu și Taraful Ionuț Drăgulin

Meșterii populari, veniți din mai multe regiuni ale țării, vor rămâne la Craiova până duminică.