Concediul nu trebuie să fie sub nicio formă întrerupt de episoade în care unul din membrii familiei se simte rău. De aceea, spune Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, este necesar să ținem seama de câteva reguli care ne ajută să rămânem sănătoși în timpul vacanței.
„Iată ce trebuie să faceți:
Distrați-vă cu moderație. Nu consumați prea mult alcool, nu faceți abuz de mâncare, hidratați-vă corect și nu beți prea multă cafea sau energizante.
Dormiți suficient în timpul nopții. Chiar dacă peisajul este de vis sau ați vrea să petreceți cât mai mult timp alături de cei dragi, nu neglijați orele de somn.
Gândiți pozitiv. Orice problemă ați avea, încercați să vă relaxați și să profitați din plin de zilele libere”, spune specialistul.
Și pentru că vom merge la plajă, din bagaj nu trebuie să lipsească o cremă cu factor de protecție.
„Folosiți o cremă cu factor de protecție ori de câte ori faceți plajă. După ce ieșiți din apă, reaplicați crema pe toată suprafața corpului. Evitați expunerea la soare între orele 10:00-17:00.
Insolația reprezintă un real pericol în vacanțe dacă nu vă protejați corespunzător. Insolația apare, de regulă, după expunerea prelungită la soare și se manifestă prin dureri de cap, stare de greață și somnolență, însoțite uneori de febră.
În aceste cazuri, hidratarea este extrem de importantă. Cel mai bine este să preîntâmpinați astfel de situații, evitând să vă expuneți la soare în intervalul orar 10:00-17:00, dar și purtând șapcă sau pălărie și ochelari de soare.
Protejați-vă ochii cu ajutorul ochelarilor de soare. Vara este esențial să vă protejați ochii de radiațiile UV. Acestea pot duce la răni pe suprafața oculară sau cornee”, mai spune medicul Cornoiu.
Infecțiile, alergiile, sindromul ochiului uscat, dar și durerile oculare, toate pot fi cauzate de soare sau vânt. De aceea, ochelarii sunt esențiali pentru protecția împotriva razelor solare.
„Absolut toți, de la bunici la copii, trebuie să aibă o pereche bună de ochelari cu protecție UV. Totodată, nu uitați de lacrimile artificiale. Acestea ajută ochii să fie mereu umezi și ameliorează durerea oculară. Acestea nu trebuie să lipsească din bagajul pentru concediu.
Aveți grijă ca părul dumneavoastră să nu se deterioreze de la nisip, apă, soare. De aceea, cel puțin de două ori pe săptămână, aplicați o mască sau ulei de hidratare, chiar dacă sunteți în concediu.
De asemenea, optați pentru un balsam de păr care să fie o adevărată barieră împotriva razelor soarelui! Astfel, puteți alege fie un balsam standard, fie puteți folosi ulei de cocos. Cel de-al doilea este un ulei foarte hidratant și protejează părul în profunzime”, completează medicul.
Mișcarea ne poate deveni cel mai bun prieten în timpul concediului. La fel de importante sunt și mâncărurile pentru care optăm.
„Profitați de zilele de concediu pentru a vă plimba în natură cât mai mult timp.
Aveți mare grijă ce și cât mâncați. Vara există un risc crescut pentru toxiinfecții alimentare. De aceea, este necesar să vă asigurați că localul unde alegeți să mâncați este curat, iar mâncarea este gătită în ziua respectivă.
Este firesc ca în concediu să doriți să încercați alimente noi, specifice locului în care petreceți concediul. Totuși, este indicat să evitați mâncarea de tip fast-food, cumpărată de la colț de stradă.
Cel mai bine este să consumați fructe proaspete, să beți multă apă și să cumpărați mâncare numai din locuri care oferă siguranța preparatelor”, menționează specialistul.
Din bagajul nostru nu trebuie să lipsească nici trusa de prim ajutor sau un kit cu medicamente.
„Luați cu voi în concediu o trusă de prim ajutor sau un kit cu medicamente pentru cazurile în care un membru al familiei se simte rău. Astfel, pentru alergii să aveți în geantă un spray nazal și picături pentru ameliorarea senzației de mâncărime a ochilor.
Pentru mușcături sau înțepături de insecte: în cazuri ușoare se recomandă spray-uri de calmare și dezinfectare a rănii, iar în cazurile grave se recomandă pastile antialergice.
Pentru probleme de stomac și greață: medicamente antidiareice; medicamente împotriva răului de mișcare.
Luați cu voi și antitermice, în caz de febră sau insolație”, conchide medicul Cristina Cornoiu.