Ceea ce se anunța a fi o sâmbătă cu un subiect foarte interesant, de adus în atenția publică, cel al constelațiilor familiale, s-a dovedit a fi, pentru mine, o experiență personală.
Această minunată și de mare ajutor experiență a început vineri după-amiază când, deși eram foarte obosită și îmi propusesem un weekend fără ieșiri din casă, m-am gândit că nu știu ce șanse mai sunt ca eu să particip curând la atelierele lui Dragoș Riti…și astfel am zis: DA!
Convinsă că merg acolo pentru a adresa întrebări, a primi răspunsuri și a scrie un material informativ, sâmbăta părea a fi o zi obișnuită de lucru. Nu a fost doar atât însă. A fost o zi de lucru, ce-i drept, dar o zi de lucru cu mine însămi.
Într-un spațiu minunat, primitor ca de fiecare dată-Sediul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova-, Asociația MED SAN a făcut posibilă întâlnirea dintre pacienții cu afecțiuni oncologice și Dragoș Riti, facilitator și trainer constelații sistemice și familiale.
Evenimentul a avut loc vineri și sâmbătă. Fiecare atelier a început la ora 9. Mi-am dorit ca sâmbătă să particip și eu…doar în calitate de observator. Și pentru că pacienții acestui centru sunt și prietenii mei, imediat m-au integrat în grupul lor. Mulțumesc, dragilor!
Revenind la programul de sâmbătă, evenimentul a început la ora 9. În cadrul unui astfel de atelier, care nu are nicio treabă cu stelele și astrologia, se lucrează pe bază de ilustrații tridimensionale, de ajutor fiind chiar participanții care, pentru persoana căreia i se face o astfel de constelație, fie au rolul membrilor familiei, fie reprezintă unele stări, trăiri expuse, totul pentru a găsi o soluție.
Povestind, se produc conexiuni puternice și ies la iveală adevăruri ascunse. Sau poate doar un adevăr. Ca participanți, reușim să înțelegem ce ne ține în loc și cum putem să scăpăm de anumite blocaje. Foarte important este, potrivit lui Dragoș Riti, ca noi să conștientizăm și să ne asumăm anumite traume din trecut. Nu este bine nici să le excludem, nici să le ștergem. Ele sunt acolo, aceasta este realitatea!
Așadar, membrii grupului sunt invitați să spună ce îi frământă, iar facilitatorul îi ghidează în explorarea temei, adresându-le diverse întrebări despre cât de des se repetă suferința, cum și când se manifestă, ce o declanșează.
După ce povestește, se realizează o analiză a situației din familie, fiind scoase la iveală detalii esențiale pentru realizarea unei constelații cât mai corecte. După ce este manifestată intenția, omul căruia i se face constelația este rugat să aleagă din cadrul grupului o serie de persoane care să reprezinte familia sau stările emoționale cu care se confruntă.
Reprezentanții sunt așezați într-o anumită ordine care deja dezvăluie foarte multe detalii importante despre dinamicile din familie.
Sunt explorate stările fizice, emoțiile, după care intervine terapeutul: fie mută, exclude sau adaugă un reprezentant, fie rostește fraze, propoziții vindecătoare. Acestea au două scopuri: potențarea dificultății prezente sau a tiparului sau scoaterea la suprafață a unui adevăr profund care n-a putut fi rostit până atunci.
Și astfel se deschid uși, se nasc întrebări pentru care are nevoie de răspunsuri. Uși către interiorul fiecăruia dintre noi, am realizat acest lucru chiar și eu. Către spații interioare pe care nu le-am explorat până atunci. M-am regăsit integral într-una dintre poveștile de viață și am fost parte în cam toate celelalte povești, experiențe de viață.
La finalul zilei, toți cei prezenți ne-am mulțumit nouă pentru că am avut timp pentru noi. Eu chiar mi-am mulțumit și am realizat că este timpul să îmi accord timp și spațiu pentru un scurt sau lung interviu cu mine.
Cum îl voi face? Respectând sfatul lui Dragoș Riti: cu iubire de sine! Cu iubire de sine și având grijă să încep depistez și să exclud acele blocaje ce au la bază, cu siguranță, pacea pe care, din varii motive, nu am făcut-o cu trecutul meu familial.
Și îl voi mai face eliminând intenția de a judeca și tendința de a regreta anumite decizii. Sunt două mari probleme ale mele. Dragoș Riti mi-a spus că aceste regrete sunt doar o iluzie. Odată luată o decizie, aceasta devine cel mai bun lucru pentru mine, într-un anumit moment. Ulterior, regretând, nu fac nimic decât să mă blocăm în trecut, fără să mai conteze prezentul și viitorul. În cazul meu, este clar: decizia a fost luată și nu poate fi schimbată. Ce fac eu regretând? Pierd timp menținându-mi concentrarea pe momente din trecut. Iată, o primă temă a interviului meu cu mine însămi: Regretul!
Mulțumesc, Dragoș Riti! Multumesc, Ramona Schenker! Mulțumesc, grupul meu frumos de la Clinica „Sfântul Nectarie”! Felicitări, Asociația MED SAN!