Investiții în derulare la Spitalul Județean de Urgență Craiova, altele care stau să înceapă, un proiect important în domeniul Oncologiei, reabilitare și extindere a Spitalului Leamna, proiecte pentru infrastructura rutieră din județ, puncte nevralgice, investiții în domeniul Educației, așteptările Consiliului Județean Dolj de la ADI ECODOLJ, acestea sunt o parte dintre subiectele pe care le-am discutat în cadrul unui interviu realizat cu președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Reporter: În privința investițiilor, ce se mai întâmplă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova?

Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj: La ora actuală, la SCJU Craiova avem două investiții, dintre cele curente, la etajul doi și etajul trei. Lucrările sunt în derulare, sunt investiții din fonduri proprii. Sunt cam ultimele etaje unde se fac astfel de lucrări de reparații, igienizări, înlocuire pardoseală, tocărie, uși, etc. Pe lângă aceste două investiții, am semnat caietul de sarcini pentru lucrările de împrejmuire a incintei. În toamnă, o să mai avem o investiție din bugetul propriu, practic vom continua proiectul de realizare a parcărilor. Pe măsură ce facem investițiile mai mari, ne vom ocupa și de aceste aspecte, de parcări, de o curățenie mai amănunțită. Intenționăm ca, împreună cu RAADPFL Craiova, să refacem părculețul din spatele spitalului, să existe o zonă unde aparținătorul și bolnavul să se poată recrea. Acestea ar fi investiții din fondurile noastre pentru a ține un standard normal la acest spital.

Rep.: Care este stadiul lucrărilor la Oncologie? De unde ideea unui centru de oncologie? Au tot apărut în spațiul public astfel de informații.

C.V.: Ca și investiții mari la acest spital, noi am terminat Secția de Sterilizare, am terminat și am alocat bani pentru Radioterapie. Pentru Oncologie, avem un termen de final de proiect-august, anul acesta. Este o investiție pe fonduri europene. Exteriorul este aproape gata, o parte din interior la fel și, dacă mergem în ritmul acesta, în august o dăm în folosință.

Rep.: Și acel centru de oncologie?

C.V.: Având Clinica de Oncologie reabilitată, cea de Radioterapie la fel, împreună cu Spitalul Județean Craiova și UMF-ul, am zis să încercăm să facem un Centru Regional de Oncologie. Scrisoarea și fundamentarea au fost deja trimise la Ministerul Sănătății. Ministerul cunoaște intenția și chiar și-a dimensionat Spitalul Regional, pe partea aceasta, în sensul că nu are o secție de oncologie mare acolo, ci doar partea de urgență, pentru că știe că aici se face ceva instituțional, adică Centrul de Oncologie. Există spațiu pentru extindere. Lângă actuala clădire, ne dorim o clădire P+5, pentru care avem deja studiul de fezabilitate și certificat de urbanism. Acolo vom face Secția de Oncopediatrie. Va avea și zonă de ATI, pentru că este mult mai ușor pentru copii. Va avea și o zonă de cursuri și alte componente de pediatrie, totul pentru cei mici. A fost estimată o investiție de 19 milioane de euro, fără TVA, tot pe fonduri europene. Acesta este proiectul nostru principal la SCJU Craiova.    

Rep.: Studiul de fezabilitate pentru consolidarea Spitalului Județean Craiova în ce punct este?

C.V.: Acest studiu de fezabilitate nu a mai fost continuat pentru că nu sunt alocați atât de mulți bani pe ceea ce înseamnă consolidarea de clădiri publice. Pe un proiect putem luam maxim 7, 5 milioane de euro, iar consolidarea Spitalului Județean Craiova înseamnă minim 40 de milioane de euro. Așteptăm să identificăm o altă sursă de finanțare sau să vedem, după ce se face mutarea la Spitalul Regional Craiova, ce alte expertize facem. Atunci va putea fi altfel reabilitat.

Rep.: Mi se pare așa departe acest Spital Regional…

C.V.: Eu zic că 2027-2028 nu este o perioadă așa departe. Sunt niște etape care s-au făcut. În octombrie-noiembrie, anul acesta, ar trebui să avem proiectul tehnic. După aceea, licitația și execuția ar trebui să se desfășoare fără probleme.  

Rep.: Până vom avea acest spital, este important să avem grijă de ceea ce avem în prezent. La Spitalul Leamna se mai fac investiții?

C.V.: Spitalul Leamna este un proiect frumos și extrem de important. Investiția este de 9 milioane de euro. Presupune reabilitarea actualei clădiri și încă o aripă care se va construi de la zero. Numărul de paturi rămâne la 150 însă, având în vedere noile norme legate de spațiul necesar unui pacient, ne trebuie o altă aripă să „aerisim” un pic întregul imobil. Va fi reabilitată și curtea unității medicale. Este un proiect pentru care am solicitat finanțare de la CNI, CNI-ul deja a trecut de comisia tehnică, urmând să ajungă la ordinul de ministru. Am și predat amplasamentul. Urmează să se intre în licitația de execuție. Va fi, nou fiind aproape totul, cel  mai modern spital de pneumoftiziologie din țară. Este în continuare adresabilitate către această parte medicală.

Rep.: Infrastructura rutieră din județ cum se prezintă? Este zona Grecești un punct nevralgic? De ce niciun proiect aici?

C.V.: Este adevărat că Drumul 606 B este unul dintre punctele nevralgice. Este unul dintre cele mai degradate drumuri din județ. Nu este eligibil pe niciun proiect cu fonduri europene pentru că îți trebuie minim 15.000 de locuitori pentru a fi eligibil. Acest drum înseamnă undeva la 13 milioane de euro. Avem proiectul tehnic făcut. Am făcut proiectul pentru cei 13 kilometri, unde au loc alunecări. Dacă se reiau programele transfrontaliere, avem o șansă. Nu poți să faci un simplu covor de asfalt, acolo unde e zonă de alunecări. Nu ar fi eficient. Este o problemă pentru noi, așa este, mai ales că Cernătești se găsește pe harta culturală.

Rep.: Mai sunt zone problematice în județ?

C.V.: Mai sunt câteva zone, pe care le abordăm tot cu societatea noastră de drumuri, să legăm unele sate cu asfalt. Un exemplu este Tencănău și Sălcuța de Mârza. Sunt câțiva kilometri, iar anul acesta rezolvăm. Mai avem Izvoarele de satul Corlate. Cu societatea noastră, reușim să facem distanțe de 2,3 kilometri. Începem și două mari proiecte: dăm drumul la licitație pentru Scaești-Argetoaie, proiect de 26 de milioane de euro. Mai avem 47 de kilometri, la Teslui, proiect în valoare de aproape 70 milioane de euro, cu TVA. Mai facem acea legătură între Spitalul Regional și Drumul Expres, dar cea parte o rezolvăm noi. Proiectul este gata și îl depunem luna viitoare. Proiectul cel mare începe din Mischii, rezolvăm trecerea de cale ferată unde se inundă, la Pielești, urmează Robănești, Drăgotești, Teslui și se termină la intrare în județul Olt. Totodată, peste o lună, vom recepționa tot drumul Craiova-Cetate, execeptând zona podului, unde lucrările sunt aproape de final, dar mai trebuie trecute anumite etape. Într-o lună și ceva se va termina și partea de Padea-Valea Stanciului. Pe partea aceasta de infrastructură rutieră stăm bine. Se lucrează continuu.

Rep.: Care sunt așteptările CJ Dolj în privința ADI ECODOLJ, o asociație către care merg bani din bugetul județului. Rezultatele acestei entități vă mulțumesc?

C.V.: O să avem conferința finală de proiect. S-a terminat Masterplanul de deșeuri. Am achiziționat echipamente, am delegat serviciul colectare, am delegat operarea stațiilor, am avut investiții și în stații, investiții și în mașini. Mecanismul funcționează. De la lună, la lună, colectarea selectivă este și mai bine realizată. Oamenii s-au învățat că există un operator.

Rep.: Cine verifică activitatea ADI ECODOLJ?

C.V.: Este o instituție care este finanțată și de CJ Dolj și de toate unitățile administrativ teritoriale din județ. Curtea de Conturi o poate verifica. Are statutul unei instituții publice. În privința activității derulate de ADI ECODOLJ, pot spune că este o instituție care a fost nouă într-un domeniu, a implementat acest proiect și urmează să creeze un obicei. Este loc și de mai bine și tot timpul discutăm acolo unde apar probleme. Am așteptări de mai bine de la oamenii care lucrează în această instituție de la înființare.

Rep.: În domeniul Educației ce se mai întâmplă?

C.V.: Pe educație avem acel proiect privind campusul pentru învățământul dual. Așteptăm evaluarea pentru el, fiind o investiție de 21 milioane de euro. Pentru CJRAE Dolj, Liceul Beethoven și Centrul „Sfântul Vasile” avem proiecte de reabilitare pe PNRR.

Rep.: Aveți încredere în acest program?

C.V.: Da, am. Sper să avem mecanismul la nivel de minister să luăm toți banii. Suntem pregătiți să facem aceste lucru, să luăm fiecare leu. Am încredere în acest program. Este o pârghie importantă. Sunt bani mulți, sunt 30 de miliarde de euro. Depinde foarte mult de cât de bine și repede ne organizăm.