De foarte multe ori, pacienții care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova se confruntă cu situații deloc confortabile, timpul de așteptare fiind cea mai mare problemă. Managerul unității spitalicești explică de ce se ajunge aici, punctând faptul că nu de puține ori UPU devine un punct de investigare și de aici pornesc multe situații neplăcute.

Sunt pacienți care ajung aici, spune Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova, pentru probleme ce ar putea fi rezolvate în ambulatoriu, sau chiar în cabinetul medicului de familie.

De asemenea, spun reprezentanții unității spitalicești, mai sunt acele cazuri de pacienți trimiși chiar de către medicii de familie în UPU, practică la care, din păcate, nu se va renunța curând.  

„Principala problemă este cauzată de faptul că Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Craiova este confundată cu un centru de investigare, atât de către pacient, cât și de către unii medici de familie. Astfel, se ajunge la aglomerarea nejustificată, producând consecințe directe în creșterea timpilor de așteptare, nemulțumind pacienții și aparținătorii. Crește astfel și presiunea asupra personalului care deservește UPU, cât și consumul de resurse materiale și financiare, având în vedere că aici se prezintă pacienți pentru scoaterea unui aparat gipsat, de exemplu, pentru scoaterea firelor de sutură post operatorii, etc. Acestea sunt practici medicale care trebuie efectuate într-un ambulatoriu de specialitate, cu programare sau bilet de trimitere de la medicul de familie. Astfel una din cele mai mari probleme ale Departamentului UPU este afluența mare de persoane care se prezintă în UPU, fără criterii medicale de urgență”, a explicat directorul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.

Totodată, mai spune managerul unității spitalicești, există și situația ca atunci când se înregistrează o disfuncționalitate tehnică a echipamentelor radiologice de imagistică medicală în spitalele din județele limitrofe, aceștia să direcționeze pacienții către UPU Craiova.

O problemă devine și decizia anumitor spitale orășenești din Oltenia. 

„De asemenea, spitalele orășenești din județele limitrofe direcționează pacientul către Departamentul UPU Craiova, în loc să îl trimită către spitalul reședinta de județ”, a completat Georgescu.

În privința numărului mediu de persoane de care ajung, lunar, în Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU, 9.000 de pacienți se prezintă în acest departament.  

Activitatea în cadrul acestor structuri este asigurată de către 37 de medici, în prezent existând două posturi vacante.

La „Urgențe”, pacientul întâlnește și medici rezidenți. Aceștia își desfășoară activitatea sub coordonarea și îndrumarea medicilor specialiști/primari. La UPU-SCJU Craiova sunt, pe o tură, aproximativ 6 medici rezidenți.

În privința asistentelor medicale/asistenților medicali, aici lucrează 132 de persoane.

„Într-o tură, în cadrul Departamentului UPU, își desfășoară activitatea: 5 medici; 35 asistente; 4 infirmiere; 4 brancardieri și 2 îngrijitoare. Norma cerută de lege este asigurată”, mai spune directorul.  

În privința serviciilor care nu se pot efectua în cadrul acestei structuri de primiri urgențe, nu se pune o astfel de problemă, în prezent, cum nici cu asigurarea medicamentelor nu sunt probleme.

„La momentul actual, Departamentul UPU nu are disfunctionalități în ceea ce privește asigurarea materialelor sanitare și nici a  medicamentelor. Menționăm faptul că Departamentul UPU are finanțare directă de la Ministerul Sănătății, independent de veniturile spitalului”, a conchis Georgescu.