Cadrele medicale nu mai primesc sporul pentru tratarea pacienților cu COVID, se închid centrele de evaluare a persoanelor care au această boală și nu se mai eliberează certificate electronice de vaccinare, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care a încetat starea de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia COVID-19.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, odată cu încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 se aplică noi măsuri, respectiv:        

„Încetarea funcționării spitalelor/secțiilor dedicate internării pacienților cu COVID-19, aceștia putând să se interneze și trateze în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;

Încetarea funcționării centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, evaluarea acestora se va efectua în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;

Nu se vor mai acorda sporuri speciale, deoarece boala COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită;

Începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19”.

Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.

Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.

CNSU a aprobat această hotărâre având în vedere Raportul elaborat de Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2.

Concluziile au fost coroborate cu pozițiile oficiale adoptate public de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora, COVID-19 a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.