După ce un consilier local a deschis o discuție despre bugetul clubului craiovean din subordinea Primăriei Craiova, m-a mânat curiozitatea și am extins căutarea la nivelul bugetelor celor mai importante cluburi din România.

Așa cum bine știm cu toții, banii publici sunt prezenți în sport și fără ei nu cred că s-ar mai vorbi de acest fenomen în România.

Pentru că tot s-a vorbit și scris despre Liga Florilor ca fiind cel mai puternic campionat din lume, am dat search la cluburile respectivei competiții și am găsit următoarea situatie la nivel de bugete:

1. CSM București – 3,8 milioane €

2. Rapid București – 4 milioane de €

3. Gloria Bistrița –  3 milioane €

4. Dunărea Brăila – 3,5 milioane €

5. Gloria Buzău – 2,5 milioane €

6. SCM Râmnicu-Vâlcea – 3 milioane €

Este cert  ca echipa craioveană de handbal este in partea de jos a clasamentului bugetelor, însă chiar și așa se pare că, după mult timp, speranțele sunt mari, iar obiectivul este de a merge în cupele europene.

Vă imaginați sala plină și vibrând din nou atunci când echipa va reveni în Europa handbalistică?

Lăsam handbalul deoparte, ne îndreptăm privirea către baschet, acolo unde băietii lui Stepanovsky au făcut o figură foarte frumoasă în FIBA Europe Cup, căutând printre bugetele cluburilor de liga națională din România și vedem că U BT Cluj sare lejer de 3 milioane €, CSU Oradea este la cifra 2 a sumei ce reprezintă milioanele de €, Voluntari 1,6 mil €, Pitești 1,4 mil. € și vin puternic din urmă CSM Constanța, Rapid București, Dinamo, CSU Sibiu, .

După cum observăm, nici la baschet nu putem emite pretenții cu privire la topul echipelor cu bugete consistente, dar stăm cu gândul la o figură frumoasă, lucru ce ar da dreptul echipei la o participare într-o competiție europeană.

La volei masculin, trupa lui Dănuț Pascu, echipa ce este câștigătoarea Cupei României 2022/2023, nu are nici ea un buget ce o poate plasa în topul echipelor fruntașe. Clasamentul  bugetelor de la acest sport situează Arcada Galați, Dinamo București, Steaua București sau Rapid în frunte, iar Craiova având un buget sensibil asemănător echipei din Zalău.

Facem precizare că bugetele de mai sus  sunt orientate doar înspre o singura echipa, de la un singur sport, clubul craiovean având în anul 2022, pe sașe secții sportive, un buget estimat undeva la 3 milioane de euro.

Am făcut aceste comparații pentru a avea o unitate de măsură corectă în sezonul viitor și pentru cârcotașii care nu se duc la sala, dar le place să critice.