Contractul de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii Palatului Administrativ al județului Dolj a fost semnat astăzi.

Nici nu s-a semnat bine acest contract…că au și început postările pe Facebook și implicit aplauzele și distribuirile.

Postările de bază sunt cea a prefectului de Dolj, Dan Diaconu, și cea a subprefectului Nicușor Roșca. Fiecare cu susținătorii lui și cu ce a avut de spus sau, mai bine zis, ce a făcut în această poveste cu final fericit pentru județul nostru.   

Astfel, prefectul Diaconu cataloghează momentul ca fiind unul istoric și…se bucură că s-a nimerit ca el să fie cel care a semnat contractul.

Într-o declarație a sa, Diaconu vine și cu o clarificare: s-a preocupat ca acest proiect să demareze. Mai spune că s-a preocupat și de bunul lui mers…dar despre acest aspect poate că este mult prea devreme să discutăm. Lăsăm constructorii și timpul să decidă.

„Consider că ne aflăm într-un moment istoric! Este vorba de singura reabilitare a clădirii care are loc în cei 110 ani de la momentul finalizării construcției. Este adevărat că au mai existat reparații în perioada comunistă, după cutremurul din 1977, dar niciodată nu s-au executat lucrări capitale.

Mă bucur că sunt cel care își pune semnătura pe acest contract astăzi. Doar că aș vrea să fie clar faptul că era de datoria mea, sau a oricărei alte persoane care ar fi ocupat această funcție, să mă preocup de demararea și de bunul mers al acestui proiect de reabilitare. Este o datorie față de cetățeni și de oraș, să redăm strălucirea clădirii emblematice a Craiovei.

Le mulțumesc tuturor celor care au muncit timp de doi ani pentru a ajunge în acest punct al proiectului. Este vorba de colegii mei subprefecți, echipa de implementare alcătuită din angajații Instituției Prefectului Județului Dolj și cei ai Consiliului Județean Dolj. Cu toții au muncit pentru că au înțeles că astfel contribuie la un proiect major. Ei au adevăratele merite!

Îi mulțumesc și președintelui Cosmin Vasile, cel care a fost de acord ca specialiștii direcției tehnice și de achiziții a Consiliului Județean Dolj să ne ajute cu expertiza lor.

Urmează o procedură grea, anevoioasă, dar mă bazez pe specialiștii desemnați câștigători. Dumnealor înțeleg importanța acestei lucrări pentru întreaga comunitate, pentru oraș. Vor avea sprijinul nostru total pentru a duce acest proiect la bun sfârșit, în termenele asumate și la cea mai înaltă calitate”, a declarat Diaconu.

Sub impulsul entuziasmului, prefectul a și furat startul în această competiție a postărilor despre marele eveniment. Diaconu a anunțat de ieri…că va semna! Nu doar într-o informare de presă, cum era firesc, ci și pe Facebook. Respectând cronologia, poate ne anunță și cum se simte la 24 de ore după ce a semnat acest contract.

La rândul lui, subprefectul Nicușor Roșca a făcut și el o postare. A și personalizat fotografia utilizată pentru a ilustra textul.

Momentul de astăzi i-a trezit amintiri lui Roșca…din perioada în care a fost prefect. La rândul său, Roșca a făcut și el clarificări: a fost cel care a inițiat obținerea finanțării din fonduri europene pentru acest obiectiv.

„Palatul Administrativ, clădire emblematică a județului Dolj, va fi reabilitat cu fonduri europene! Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor!

În calitatea mea de prefect liberal al județului Dolj între anii 2020-2022, am inițiat obținerea finanțării din fonduri europene pentru acest obiectiv istoric, cu valoare de patrimoniu. După ani de eforturi depuse, împreună cu angajații Prefecturii Dolj, această clădire are finanțare și lucrările pot începe! Astfel, după o muncă susținută, rezultatele sunt pozitive și astăzi suntem cu un pas mai aproape de o reabilitare istorică.

Investiția presupune consolidarea, reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a clădirii Palatului Administrativ al județului Dolj, cu o finanțare de aproximativ 20 milioane de euro, bani europeni. Vreau să le mulțumesc colegilor din Prefectură, dar și angajaților Consiliului Județean și ai MAI pentru toate eforturile depuse pentru ca în anul 2026 acest proiect să fie finalizat”, scrie Roșca, pe Facebook.

Fiecare dintre cele două postări a beneficiat de aprecieri, distribuiri și, de ce nu, aplauze. Liberalii cu liberalii, social democrații cu social democrații.

Revenind la proiect, valoarea contractului este de 70.451.618,34 Lei fără TVA, bani obținuți din fonduri europene atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Reprezentanții Prefecturii Dolj anunță că asocierea de firme desemnată câștigătoare în urma licitației este ASOCIEREA SC CONSTRUCȚII ERBAȘU SA – SC RASUB CONSTRUCT SRL – SC SPA INOVATIONS SRL, având lider de asociere SC CONSTRUCȚII ERBAȘU SA.

Durata contractului este de 35 luni și este formată din perioada de realizare a proiectului tehnic de execuție, întocmirea documentațiilor pentru obținerea avizelor si  acordurilor, obținerea  avizelor si  a autorizației de construcție, precum și executarea lucrărilor.

Tot astăzi a fost semnat și ordinul de începere a lucrărilor, mai spun reprezentanții Prefecturii Dolj.