Sursa foto FB Viorel Ionete

În categoria localităților din județul Dolj fără prea multe griji financiare pentru edili intră și orașul Filiași. Și aici, primarul pare că a rezolvat problemele comunității, și-a respectat promisiunile, a ținut cont de priorități, rezervându-și pentru această vară dreptul să se petreacă. Cu bani din bugetul local, evident, cu o sumă ce depășește pragul de 100.000 de lei, edilul va sărbători alături de comunitate, marcând astfel reușitele.

Zilele Orașului Filiași vor avea loc la finalul acestei luni, comunitatea urmând să se petreacă timp de trei zile: 28, 29 și 30 iulie.

Acest eveniment a împărțit cetățenii în două tabere. Sunt persoane care consideră că autoritățile locale au luat o decizie corectă…„întrucât într-o comunitate este nevoie și de distracție”, dar sunt și foarte mulți cetățeni care acuză faptul că nu s-a ținut cont de priorități și că sunt proleme care încă nu s-au rezolvat…din lipsă de fonduri, așa cum li s-a comunicat.

Sunt proiecte încremenite, spun cetățenii, și parcă și autoritățile s-au blocat, de asemenea.

„Este mizerie între imobile, străzi neasfaltate, gropi ce se umplu cu apă când plouă, mizerie și la ghenele de gunoi…cât despre proiecte mai importante ce vizează dezvoltarea urbei…nu are rost să vorbim. Pentru dezinsecție nu s-a făcut nimic. Roiesc țânțarii într-o veselie”, este unul dintre mesajele primite de la cetățenii orașului Filiași.   

În replică, primarul orașului Filiași, Marin Gheorghe, spune că aceste acuzații și tot ceea ce apare pe rețelele de socializare „sunt doar răutăți, mai ales că a cam început campania electorală”.

„În acest oraș, noi nu ne ocupăm doar de distracții. Avem proiecte, au mai fost și dificultăți. Este normal. Abia acum avem o firmă care se ocupă de asfalt. Am văzut și eu poze cu gropile alea…sunt făcute așa, doar să facă rău. Cu asfaltul de ce nu au făcut? Unii zic că au și pescuit…nu știu…mie nu îmi place pescuitul și nici fotbalul, dar asta este altă idee… A cam început campania electorală și de aia tot apar din astea”, a precizat edilul.

Despre proiecte l-am întrebat și noi pe primar. Și telefonic, dar și într-o solicitare trimisă de ceva timp. Acesta a evitat subiectul, explicându-ne de ce organizează „Zilele Orașului Filiași”.

Sunt necesare, într-o comunitate, și manifestări culturale, spune edilul, iar pentru ele se face un plan încă de la începutul anului.

Conform caietului de sarcini, artiștii propuși pentru acest eveniment sunt Adi de la Vâlcea, Jean de la Craiova și Romică Țociu și Cornel Palade.

S-a optat pentru ei, potrivit primarului, întrucât atât le-a permis bugetul.

„Și aici vor apărea nemulțumiri. Tinerii poate voiau altceva…âââ…Ce să vă zic…când facem din astea…ăăă…nu putem să plătim sume așa…oricum. Punctul meu de vedere este că ne orientăm la ceea ce putem să facem, să susținem financiar. Atât ne-a permis bugetul. Noi stabilim manifestările culturale la început de an…nu că facem doar distracții”, continuă edilul.

Firma care se va ocupa de serviciile pentru partea artistică a evenimentului este FP&FI FOTO. Este din Amărăștii de Sus, sat Zvorsca, a mai menționat primarul Filiașiului.

Pentru aceste servicii s-a plătit suma de 86.000 de lei, oferta fiind acceptată în data de 4 iulie, anul acesta.

Romică Țociu și Cornel Palade vor susține un recital umoristic în data de 28 iulie, timp de 45 de minute, conform caietului de sarcini. Tot în seara zile de 28 iulie, pe scenă va urca, pentru același interval de timp, Adi de la Vâlcea. Pe 30 iulie, va avea loc un program artistic, 45 de minute și acesta, susținut de Jean de la Craiova.  

Și cum de la o așa petrecere nu poate lipsi focul de artificii, autoritățile din Filiași au alocat, pentru un astfel de serviciu, suma de 18.000 de lei.

„E frumos și acest moment. Este un PFA, Roșiu M. Marian, din comuna Braloștița, satul Valea Fântânilor, care se va ocupa de artificii”, completează edilul.

Iată cum și în cazul acestei localități din Dolj, unde sunt încă multe lipsuri și foarte multe noi promisiuni, realitatea demonstrează faptul că întotdeauna se găsesc în bugetul local câteva zeci mii de euro pentru organizarea acestui tip de petrecere.

Cât despre proiecte, într-o solicitare trimisă Primăriei Filiași, am întrebat despre stadiul de implentare al acestora, despre care sunt cele mai importante, despre cele care sunt finalizate, despre noi obiective etc. Nu am primit încă un răpuns, dar primarul ne-a asigurat că îl vom avea…curând.